Cozonac melc cu doua umpluturi

Nimic nu se compara cu mirosul cozonacilor scoși din cuptor care, pe mine una, ma întoarce în copilărie. De gust nici nu mai vorbesc!!! Fie ca este Crăciun sau Paste, cozonacul este printre preparatele nelipsite de pe masă. Nu este atmosfera de sărbătoare fără sa miroasă a cozonac,asa i? 

Un cozonac nu contează să fie doar pufos,bine crescut, aromat ci să aibă și o umplutură delicioasă. 

Am ales sa fac de data aceasta un cozonac sub forma de melc(nu știu, a fost o inspirație de moment) din  2 rulouri... un rulou umplut cu rahat și celalalt cu o crema de nuca cu cacao. 

Ingrediente

Pentru aluat

500 g faina

25 g drojdie proaspata

2oua

100 g zahar

200 ml lapte

75 ml ulei

50 g unt

o priza sare

coaja rasa de la o lamaie

o lingura esenta vanilie

Umplutura

175 g nuca

1 lingura cacao

2 linguri zahar pudra

1 albus

175 g rahat diverse culori

Mai avem nevoie

ulei pentru uns forma

faina pentru tapetat forma

un galbenus și 1 lingura lapte pentru uns melcul

zahar pudra pentru pudrat cozonacul

Mod de preparare

Faramitam drojdia cu o furculița, o amestecam cu o linguriță cu zahar și o lingura de faina. Adaugam 2 linguri de lapte caldut și lasam la cald, la dospit.

Cernem faina, o punem într un vas și o amestecam cu sarea. 

In mijloc facem o adancitura și putem drojdia activata. 

Separat batem cu ajutorul unei furculițe, ouăle. Adaugam zaharul, coaja rasa de lămâie, esenta de vanilie și puțin lapte caldut astfel încât zaharul sa se dizolve mai ușor.Adaugam peste faina și amestecam. 

Începem sa adaugam laptele caldut puțin, câte puțin. După ce am incorporat laptele în aluat începem sa adaugam în fir subțire untul caldut și mai apoi uleiul. 

Framantam pana când obținem un aluat elastic, ușor de modelat. 

Adunam aluatul într o bila, acoperim vasul cu un prosop de bucătărie și lasam la cald pana când aluatul își dublează volumul,1h-1/30 min. 

In timp ce aluatul sta la dospit ne ocupam de umplutura. 

1.Macinam nuca(jumatate din cantitate) iar cealaltă jumătate o tăiem cu cuțitul. O amestecam. 

Amestecam nuca cu cacaoa, zaharul și albușul bătut spuma. 

2.Tăiem rahatul, cubulețe. 

Ne întoarcem la aluat. După ce acesta și a dublat volumul îl scoatem din vas pe masa de lucru și îl împărțim în doua. Cu ajutorul degetelor unse cu ulei întindem cele 2 bile de aluat în doua dreptunghiuri. 

Pe una din foile de aluat punem compoziția de crema de nuca și apoi rulam. 

Pe a doua foaie de aluat punem bucățile de rahat și rulam. 

Punem primul rulou într o forma de tort, unsa cu ulei și tapetata cu faina, în forma de melc.(pornim cu aluatul din mijlocul tăvii). Cel de al doilea rulou îl punem incontinuarea primului și îl invartim sub forma de melc(având grija sa unim bine capetele rulourilor) . 

Lăsăm în tava aluatul sa dospească circa 45 min. după care se unge cu gălbenușul bătut cu laptele. 

Dam la cuptor la 180 grade pentru circa 40-50 min. 

*Facem testul scobitorii ca să ne convingem ca prăjitura este bine făcută. 

Scoatem din cuptor și când se răcorește îl scoatem din forma, îl așezăm pe un grătar și îl pudram cu zahar pudra! 

*Îmi place ca de sărbătorile de iarna sa pudrez cozonacii cu zahar pudra. 





Pofta bună! 

      
     





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes