A fost inchisoarea unde detinutii au suferit chinuri inimaginabile.
Dupa 1918 este inchisoare de drept comun iar dupa 1948 a devenit loc de detentie pentru un grup de elevi,studenti,tarani din rezistenta maramuresana.
Dupa 1950 inchisoarea de la Sighet a devenit o inchisoare pentru oponentii regimului. Sunt adusi aici peste 200 de detinuti................ fosti ministri, parlamentari, ziaristi, militari, episcopi, preoti, intelectuali..Multi dintre acestia erau trecuti de 60 de ani ,dar nimic nu conta ,oricine trecea pe aici era condamnat la pedepse grele.
Inchisoarea de la Sighet a fost un loc de exterminare al elitelor ţării şi în acelaşi timp un loc sigur, de unde nu se putea fugi, frontiera Uniunii Sovietice fiind situată la mai puţin de doi kilometri.
In anul 1955 o parte dintre detinuti au fost gratiati,o parte au fost eliberati iar altii transferati sau obligati la domiciul fortat. Inchisoarea din Sighet redevine inchisoare de drept comun.
Sighetul a devenit o închisoare pentru oponenţii regimului.
Citeste mai mult: adev.ro/mj8891Sunt adusi aici peste 200 de detinuti,opozantii regimului comunist...........parlamentari, fosti ministrii,militari,ziaristi,,intelectuali,preoti..Inchisoarea devine inchisoare de maxima siguranta.Au murit 53 dintre acestia ,ei fiind inmormantati in locuri secrete care nu se cunosc nici pana in ziua de astazi..
In anul 1975 inchisoarea este desfiintata iar pe masura trecerii anilor aceasta se transforma incet,incet in ruina. Citeste mai mult: adev.ro/mj8891Sunt adusi aici peste 200 de detinuti,opozantii regimului comunist...........parlamentari, fosti ministrii,militari,ziaristi,,intelectuali,preoti..Inchisoarea devine inchisoare de maxima siguranta.Au murit 53 dintre acestia ,ei fiind inmormantati in locuri secrete care nu se cunosc nici pana in ziua de astazi..
Incepand cu anul 1994, in cladirea inchisorii a fost amenajat un muzeu. Tot in aceasta cladire se afla si sediul "Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei" cunoscut si ca "Memorialul Durerii din Sighet". Acesta a luat fiinta la initiativa si cu eforturile Fundatiei Academia Civila, al carei presedinte fondator a fost Ana Blandiana.
La parter poti vedea culoarul tapetat cu fotografii ale foştilor deţinuţi politici atat de la Sighet cat si din alte inchisori.
Corneliu Coposu in anii studentiei!
Mandat de arestare!
Act de moarte!
Insemnari ale celor care au trecut pe acolo!.................numai cand citesti te infiori dar sa traiesti acolo chiar si numai pentr cateva zile!
Fiecare celula a devenit o mica sala de muzeu............. gasim aici obiecte personale ale detinutilor, haine ale detinutilor, paturi, lanturi, zabrele, etc
Hmm................cum erau scrise retetele culinare!!!
Vase din care serveau mancarea sau beau apa detinutii!
Lift pentru transportul mancarii!
Fiecare celula poarta un nume!
Fiecare celula are povestea ei!
Fiecare celula in parte ne prezenta o tema sau o perioada anume: Represiunea asupra bisericii, Securitatea, Represiuni entice si religioase, Deportarea in Baragan, Miscari studentesti din Romania, Femei in inchisoare sau Celula de pedeapsa neagra.............sunt doar o mica parte din teme!
Aceasta era camera de izolare...............camera nu avea ferestre deci detinutii stateau in intuneric,legati cu lanturi de un inel fixat in podea.
Celula in care a murit Iuliu Maniu!
Iesim afara...............pe toti peretii interiori ai curtii inchisorii sunt inscriptionate numele tuturor celor ce au murit in inchisori, lagare sau deportari.
Spatiu de reculegere si rugaciune in memoria victimelor comunismului!
Spre Cortegiul Sacrificatilor!
In curtea din spate vom gasi un ansamblu statuar impresionant care se indreapta fara nici o sansa catre un zid!
Curtea inchisorii!
Nu are cum sa nu te impresioneze tot ceea ce vezi aici!
Indemnul meu este.........................mergeti acolo!.................ca sa vezi ,ca sa afli,ca sa citesti,ca sa suferi!
Plecam........simteam nevoia sa-mi clatesc privirea cu ceva viu,colorat,cu ceva frumos!
O plimbare pe strazile Sighetul este binevenita!
Din Sighet o pornim catre Sapanta la Cimitirul Vesel!
Va urma!
Intr-adevar suferi ! Mai ales cand citesti prima parte a mesajului tau....
RăspundețiȘtergereAi dreptate, trebuie sa mergem ACOLO sa ne cunoastem istoria ! Dar tu sti ca sunt multe locuri din astea in tara.....
Imi place cum povestesti...minunat !
Si imi place ca ai terminat intr-un mod ....vesel.Frumos !
Astept cu nerabdare continuarea....
Te tzuc cu mult drag vecinico !
e cutremurator Sidonia!
Ștergeremultumesc de vizita si comentariu draga mea!
Doamne cat m-a impresionat!!nici nu mai am cuvinte sa spun ceva decat bravo Medi iar eu personal iti multumesc pentru ceea ce impartasesti cu noi!!
RăspundețiȘtergerePup draga mea!!
cu mare placere Lulu!
Ștergerete pup si te imbratisez!
Buna! a sosit timpul ca Adnia's blog sa treaca la un nou nivel, sa primeasca un nume si o casuta noua, care iti sta la dispozitie incepand de azi! Asadar, te invit cu emotii sa treceti pragul Retetelor mele dragi, pe care le gasiti de acum aici: http://www.retetelemeledragi.com/
RăspundețiȘtergereDe asemenea, daca ma urmaresti le blogroll, te rog din suflet sa modifici (din nou, cu toate scuzele de rigoare) linkul din blogrollul tau!
ok!
ȘtergereSi cand te gandesti ca unii dintre acei tortionari inca traiesc, si inca o duc bine, si au pensii nesimtite pentru ca au schingiuit si omorat oameni, si nu vor fi niciodata pedepsiti pentru ceea ce au facut, pentru ca alti "colegi" mai tineri le-au luat locul...Analizati cu realism si cu atentie maxima tot ceea ce se intampla si imi veti da dreptate.
RăspundețiȘtergereMedi, MULTUMESC pentru ca impartasesti pe blogul tau ceea ce ai vazut acolo. Macar asa, pe un blog sau pe altul, macar asa sa nu se uite si sa nu lasam sa se mai repete asemenea orori.
uffffffffffffffffff...................Doina din pacate trebuie sa recunosc ca ai perfecta dreptate.
Ștergerecu mare drag o fac Doina!
multumesc de vizita si te mai astept cu drag!