joi, 1 octombrie 2015

Lucretia Ciobanu sau "Doamna Muntilor"

    Dumnezeu sa o odihneasca'n pace!

Lucreția Ciobanu a murit miercuri (30 septembrie), la vârsta de 90 de ani. A fost supranumită “Doamna Munților”datorita repertoriului pastoresc pe care l-a adoptat. 
Lucretia Ciobanu  a încântat generații întregi cu melodiile ei, culese de la Mărginimea Sibiului, pe care le-a dus până departe.
Lucreția Ciobanu a crescut cu o iubire imensă pentru muzică. i.De mica, a fost fascinata de doinele cantate din fluier de oierii care-si manau turmele peste vai si dealuri. 
 A ajuns cu melodiile ei până peste hotare și a fost decorată de către Președenția României cu Crucea Națională a Serviciului Credincios și a fost Cetățean de Onoare al Județului Sibiu.
Pe numele ei adevărat Lucreția Arcaș s-a născut în localitatea Topârcea, în județul Sibiu, la 27 octombrie 1924. A crescut pe cântecele gasului duios al mamei ei, deoarece pe vremea aceea nu erau radiouri.
Mai tarziu ,prin vocea radioului a descoperit cantonetele italienilor. A fascinat-o aceasta muzica. In anul 1953, Lucretia Ciobanu a castigat un premiu national la Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor, unde a interpretat doua strofe dintr-o doina, ''Uite, bade-n ochii mei''. A inceput sa cante apoi in aceeasi orchestra cu Ioana Radu si Ion Luican.
Maria Tanase si Lucretia Ciobanu au deschis prima emisiune difuzata de Televiziunea Romana. A avut numeroase aparitii in emisiunile folclorice. Indragita interpreta iubea doinele ardelenesti, pe care le-a mostenit de la strabuni
Melodiile populare jienesti interpretate inconfundabil de Lucretia Ciobanu, dar si invartitele din zona Sibiului, sunt foarte cunoscute de iubitorii de folclor: ''Pleaca oile la munte'', ''Codrule, batranule'', ''Ridica-te negura'', ''Cine n-are dor pe vale'', ''Ia uitati-va feciori'', ''Vino, iute, dorule''. 
Sursa http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/a-murit-cantareata-de-muzica-populara-lucretia-ciobanu-doamna-muntilor-avea-91-de-ani.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu