miercuri, 20 ianuarie 2021

Cozonac cu smantana



 Ca mi place cozonacul știți prea bine, da? Și mi place și mai mult acompaniat de o cana cu lapte. Adooooor aceasta combinație.

Si după ce scot din cuptor tăvile cu cozonac...uau...ce miros... și după ce rupi din el asa cald, sa vezi cum iese aburul din el... uau... ce savoare.

Nu fac decât de 3 ori pe an cozonac... De Paște, la Înălțare și de Crăciun. Nu exista aceste sărbători fără cozonac. Și de cele mai multe ori alta rețetă.

Ne apucam și noi de treaba, ce ziceți?


Ingrediente pentru aluat

1 kg faina 

7 galbenusuri

200 g zahar

2 plicuri zahar vanilat

300 ml lapte caldut

50 ml ulei

50 g unt moale

200 g smântână cu grăsime 20%

45 g drojdie proaspata

1 fiola esență de vanilie

coaja rasa de lămâie și portocala(1 lingura coaja lămâie, 1 lingura coaja portocala) 

Cam atât pentru aluat, haideți sa vedem ce crema facem și cu ce. 

Ingrediente pentru crema

5 albusuri

350g nuca macinata

125 g zahar

2 pliculețe zahar vanilat

2 linguri cacao

o lingura esență rom


Pentru uns 

un galbenus

2 linguri lapte

nuca măcinată pentru presărat pe cozonac. 

Știm de ce ingrediente avem nevoie, sa trecem la treaba, zic! 

Preparare maia
1 lingura faina o amestecam cu zaharul într un bol. 
Adăugăm drojdia faramitata și laptele călduț. (nu fierbinte!!!)Acoperim bolul și ținem la cald  pana își dublează volumul. 

Preparare aluat
Cernem faina și în mijloc facem o adancitura și după ce maiaua e gata... hop cu ea în adancitura.
Batem galbenusurile(bietele, ce avem cu ele? 😂 😂 😂) și le adăugăm în vasul cu faina și maia.
Adăugăm și coaja de lămâie și portocala. 
Hai și cu smântână, untul moale și uleiul. 
Zaharul și zaharul vanilat le aruncam într un vas unde se afla laptele pe care l încălzim (nu fierbem, da?)!!! pentru dizolvarea zaharului. 
Turnam în fir subțire laptele peste amestecul de faina  și amestecam. 
După ce am terminat de adăugat toate ingredientele începem frământarea... cam 20 min... după, dospim! 
Deci, vasul cu aluat se acoperă cu un prosop de bucătărie, se tine la cald, la dospit, pana își dublează volumul(circa 1 ora).
În acest timp ce credeți?... ne ocupam de crema.
Mai întâi amestecam nuca măcinată cu cacao și romul. 
Separat mixam albușurile cu zaharul și zaharul vanilat, adăugat în ploaie, pana obținem o bezea. 
Adăugăm  bezeaua, lingura cu lingura, peste amestecul de nuca și amestecam. 
Lăsăm crema la odihnit... biata de ea a obosit😂și ne ocupam de aluat. 
Punem aluatul dospit  pe masa de lucru, ușor infainata. 
Mai frământă circa 2-3 min. după care formam o bila pe care o împărțim în doua.La rândul lor cele doua bile le împărțim în alte 2 biluțe. 
În concluzie din aluat rezulta 4 biluțe. 
Începem sa întindem aluatul....peste cele 4 foi de aluat  întindem crema pe care am împărțit o în 4.(eu am făcut treaba asta ochiometric). 
Mai departe... rulam fiecare bucata de aluat după care împletim doua câte doua rulourile. Rezulta doi cozonocei care de abia așteaptă sa fie băgați în cuptor. Dar înainte de ai baga la cuptor ii așezăm în tava tapetata cu ulei și faina și ii lăsăm la crescut(circa 30 - 40min. /pana la dublarea volumului). 

Urmează sa ungem cozonacii cu gălbenușul pe care l am bătut și apoi amestecat cu laptele. 
Deasupra presarăm nuca măcinată. 
Dam la cuptorul preîncălzit și ținem la cuptor circa 1 ora la 160 grade. 
Scoatem din cuptor, lăsăm sa se răcorească și apoi scoatem cozonacii din tava. 


Sunt de li ciosi... și daca nu ma credeți pe cuvant🤭 va sugerez sa porniți motoarele(cuptorul adică) 😉și testați aceasta rețetă. Nu o sa va para rău, va asigur!
Sa aveți spor! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu