Despre Târgoviște, despre Curtea Domneasca am mai scris aici:
http://mmihalache.blogspot.com/2012/11/zi-de-toamna-la-curtea-celor-30-de.html?m=1
Nu este an în care sa nu dam o fuga pana la Târgoviște, este și foarte aproape și plus de asta ne place.
La întrarea în incinta complexului exista o arcada din cărămidă unde pe o placa de marmura sunt menționați cei 33 de voievozi ai Tarii Românești.
Aici își dorm somnul de veci voievozi, domni şi feţe bisericeşti...Vlad Dracul (tatăl lui Vlad Țepeș) şi fiul său Nicolae, Vladislav al II-lea, Radu cel Mare, Jupâniţa Caplea (sora lui Radu), Vlad cel Tânăr (fratele lui Radu), Radu Vodă Bădica (fiul lui Radu cel Mare), Vlad Înecatul (fiul lui Vlad cel Tânăr), Pătraşcu Vodă cel Bun (tatăl lui Mihai Viteazul), Mihai Viteazul (capul voievodului), principele moldovean Mihail Movilă, călugărul caligraf Mihail Rusin şi egumenul Matei al Mirelor.D
Cele mai remarcante morminte sunt cel al lui Radu cel Mare și al lui Mihai Viteazul.
După asasinarea lui Mihai Viteazul de către mercenarii generalului Basta, trupul acestuia a rămas lângă Turda iar capul a fost adus la Mănăstirea Dealu.
O alta oaza de liniște și binecuvântare... Mănăstirea Nucet al cărui nume vine de la multitudinea de nuci aflate în zona.
Chiliile.
Deasupra ușii de întrare se afla pisania și doua icoane.... una a Sf. Visarion și alta cea de hram a Sf Gheorghe |
Ieșim din interiorul mănăstirii, trecem prin cimitirul satului, mergem circa 300 m și ajungem la Fântână de Leac din pădurea din apropiere.Fantana cu apa tămăduitoare este acoperita de un foisor. Am coborât o găleată din lemn în fântână și am adus la suprafață o apa rece, cristalina cu un gust deosebit.
Sunt multe de spus despre Mănăstirea Nucet dar cel mai bine ar fi sa mergeți acolo într o vizita. Nu v eți regreta! Cine merge o data cu siguranță se v a întoarce!
O noua zi în mijlocul naturii, admirând niște animale puternice care la un moment dat dispăruseră de pe teritoriul României. In rezervatia Neagra de la Bucsani, la circa 25 km fata de Târgoviște sunt acum un număr 47 zimbri, 23 masculi si 24 de femele care trăiesc pe 162 de hectare de padure.Zimbrii sunt animale de dimensiuni considerabile, un mascul ajungând chiar pana la 1 tona.
Zimbraria de la Bucsani a fost construita în anul 1983,avand pentru început 16 exemplare donate de rezervatia de la Hațeg, rezervatia din Argeș dar și din străinătate.
Cea mai buna perioada de vizitare este dimineata, pe la ora 10:00, atunci când zimbrii vin sa mănânce după care pleacă în pădure.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu