Focaccia este un produs de panificație specific bucătăriei italiene, de obicei conținând ulei de măsline și ierburi aromatice.
Existe multe rețete de focaccia. Eu am ales sa "confecționez" o focaccia umpluta cu sunca, felii de brânză și mozzarella. Bună, bună, tare bună!!!
500 g faina
300 ml apa calduta
7 g drojdie uscata
4 linguri ulei de masline
1 linguriță sare
100 g sunca
150 g mozzarella
100 g brânză feliata
1 lingura pătrunjel verde
Mai avem nevoie
făină pentru infainat masa de lucru
unt pentru uns tava
Mod de preparare
Cernem faina și o amestecam cu sarea și drojdia.
Turnam în fir subțire apa calduta și o incorporam în amestecul de faina. Frământam. Adăugăm și uleiul de măsline. Frământam pana când aluatul nu se mai lipește de mâini.
Dam aluatului o forma de bila, acoperim vasul în care l am frământat cu un prosop de bucătărie și îl lăsăm la cald, la dospit, pana ce acesta își dublează volumul. Dospirea durează circa 1-1,20.Rabdare deci!!!
Când aluatul a dospit, îl scoatem pe masa de lucru ușor infainata și l adunam într o bila pe care o tăiem în doua.
Cu ajutorul unui sucitor întindem unul din cele doua aluaturi. Aluatul trebuie sa aibă dimensiunile tavei în care urmează sa l așezăm.
Ungem cu unt o tava și așezăm foaia de aluat. Deasupra așezăm feliile de sunca, apoi feliile de brânză și terminam cu mozzarella rasa. Pudram cu pătrunjel uscat.
Acoperim tava cu un prosop de bucătărie și o ținem la cald 1 ora,la dospit.
După ce a dospit, îndepărtăm prosopul și facem cu ajutorul degetelor gropite mici în aluat.
Stropim cu ulei de măsline aluatul, presarăm sare și din loc în loc punem frunzulițe de rozmarin.
Dam tava la cuptor, la 180, timp de circa 30 min.
Odată gătită, focaccia se scoate din cuptor, se lasă să se răcorească 5-10min. după care se poate porționa și servi.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu