marți, 21 decembrie 2021

Cozonac cu nuca, rahat si cacao

Pentru orice rețetă de cozonac este indicat ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. 

Ingrediente-pentru un cozonac

Pentru aluat

500 g faina

25 g drojdie proaspata 

2 oua

100 g zahar

200 ml lapte

75 ml ulei

50 g unt

sare

coaja rasa de la o lamaie

o lingura esenta vanilie

Umplutura 

150 g nuca

150g rahat

2 linguri cacao

2 linguri zahar pudra

2 albusuri

Mai avem nevoie

1 galbenus

1 lingura lapte

ulei pentru uns  tava

faina pentru tapetat tava și blatul de lucru

Mod de preparare

Faramitam drojdia cu o furculița, o amestecam cu o linguriță zahar și o lingura de faina. Adaugam 2 linguri de lapte caldut și lasam la cald, la dospit.


Cernem faina, o punem într un vas și o amestecam cu sarea. 

In mijloc facem o adancitura și putem drojdia activata. 

Separat batem cu ajutorul unei furculițe, ouăle. Adaugam zaharul, coaja rasa de lămâie, esenta de vanilie și puțin lapte caldut astfel încât zaharul sa se dizolve mai ușor.Adaugam peste faina și amestecam. 

Începem sa adaugam laptele caldut puțin, câte puțin. După ce am incorporat laptele în aluat începem sa adaugam în fir subțire untul caldut și mai apoi uleiul. 

Framantam. 

V om obține un aluat elastic, ușor de modelat. 

Adunam aluatul într o bila, acoperim vasul cu un prosop de bucătărie și lasam la cald pana când aluatul își dublează volumul,1h-1/30 min. 



In timp ce aluatul sta la dospit ne ocupam de umplutura. 

Macinam nuca(jumatate din cantitate) iar cealaltă jumătate o tăiem cu cuțitul. O amestecam. 

Tăiem rahatul cubulețe. 

Amestecam cele 2 ingrediente împreună cu cacaoa, zaharul și albușurile bătute spuma. 

Ne întoarcem la aluat. După ce acesta și a dublat volumul îl scoatem din vas pe masa de lucru și îl împărțim în doua. 

Cu ajutorul degetelor unse cu ulei întindem cele 2 bile de aluat în doua dreptunghiuri. 

Ochiometric împărțim umplutura în doua. 

Întindem fiecare porție de umplutura pe fiecare  dreptunghi de aluat. 

Rulam. 

Impletim cele doua rulouri rezultate. 

Ungem o tava cu ulei și presarăm faina. 

Punem cozonacul în tava. 

Lăsăm la dospit, la loc cald circa 45 min. 

Batem un galbenus cu furculița, adaugam putin lapte și ungem cozonacul. 

Deasupra cozonacului punem câțiva mieji de nuca. 

Dam la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de circa 50 min. 

Când cozonacul este bine facut(facem testul scobitorii) și frumos rumenit scoatem tava din cuptor, lasam sa se racoreasca după care scoatem cozonacul pe un grătar. 




Ca să l păstrăm proaspăt mai multe zile, după ce cozonacul s a răcit complet il înveli în folie alimentara. În acest fel se păstrează moale și pufos. 

Pofta bună! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu