joi, 3 februarie 2022

Tarta ce gem de prune, gem de mere și zmeura

Iubesc aceste preparate versatile, simple, apetisante care, trebuie sa recunoaștem, impresionează prin ținuta lor. Aluatul folosit este unul fraged și  se poate folosi atât pentru tarte dulci cat și pentru cele sărate, dacă eliminam zaharul . Merge foarte bine și pentru plăcinte, biscuiți. 

De obicei aluatul se prepara, se coace, după care se umple. 

Sunt însă și rețete în care aluatul se coace în același timp cu umplutura, asa cum am făcut eu de aceasta data. 

Este de preferat ca acest aluat sa se prepara la robot sau putem folosi chiar un mixer manual. Căldură mâinii face ca untul sa se topească iar aluatul sa fie unul moale ceea ce ne tentează sa mai adaugam faina. Eu de aceasta data l am făcut la mana dar am lucrat destul de repede. Deci... toate bune! 

Forma de aluat nu are nevoie sa fie unsa sau tapetata cu hârtie alimentara, aluatul fiind unul gras astfel încât acesta nu se lipește și poate fi scos foarte ușor din forma. 


Ingrediente 

Pentru aluat

250 g faina

1 ou 🥚

125 g unt rece 

1 linguriță rasa praf de copt

zeama de la o jumătate de lămâie 🍋 

un praf sare

1 plic zahar vanilat

1 lingura îndulcitor Green sugar

Pentru umplutura

150 g gem de prune

150 g gem de mere

125 g zmeura și coacăze negre

esenta de vanilie

Mai avem nevoie

faina pentru infainata masa

Mod de preparare 

Aluatul

Cernem faina și adăugăm sarea. 

Untul rece, scos direct din frigider, îl dam prin răzătoarea mare sau îl fărâmițam cu furculita. 

Praful de copt se dizolva în zeama de lămâie și se adaugă peste faina. 

Incorporam untul în faina. 

Adăugăm îndulcitorul, zaharul vanilat și oul. 

Frământăm.Nu exageram cu frământatul. V om obține un aluat dens, sfaramicios. 
Dacă aluatul e nisipos și nu se leagă puteți adaugă putina apa rece. La mine nu a fost nevoie sa adaug. 
Aluatul trebuie sa fie unul omogen, care nu se lipește de mâini. 
Împărțim aluatul în doua..treisferturi din aluat îl modelam sub forma de bila, o învelim într o folie alimentara și o dam la frigider pentru circa 40 min. Astfel se răcește bine și se întărește ca să l putem lucra.
Sfertul de aluat rămas îl modelam și pe el într o bila, o învelim într o folie alimentara și o dam la congelator. Pe acesta îl folosim pentru decor. 
Punem gemurile în doua boluri diferite și le stropim cu esenta de vanilie și amestecam. 
Scoatem aluatul din frigider, îndepărtăm folia alimentara și  il așezăm pe masa de lucru ușor infainata.
Cu ajutorul sucitorului întindem aluatul sub forma rotunda cu diametrul puțin mai mare decât al formei de tarta astfel încât aluatul sa îmbrace și pereții interiori ai tavei. 

Tot ajutând ne de sucitor așezăm aluatul în forma. Dacă avem surplus de aluat îl îndepărtăm, taidu l. 
Intepam aluatul din loc în loc.
Punem mai întâi gemul de prune și nivelam.

Deasupra punem gemul de mere și nivelam.
Terminam cu zmeura și coacăzele. 


Scoatem aluatul din congelator și îl radem deasupra tarte. 
*Dacă gemurile sunt mai zemose atunci adaugam 1-2 linguri de pesmet. 
La mine nu a fost cazul. 
Dacă umplutura e prea umeda, moale, aceasta va înmuia blatul. 
Dam la cuptorul preîncălzit, la 180 grade timp de circa 20 min.

Lăsăm sa se racoreasca și putem felia! 

Pofta bună! 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu