joi, 22 mai 2025

Pate din ficat de porc

 

Tare mult îmi place pateul, fie el din ficat de porc, de pasare  sau de vițel, numai ca cel din comerț nu este ceea ce trebuie!!! De ceva timp nu mai cumpăr din magazin pateu, prefer sa l "confectionez" eu. Va asigur ca nu se compara cu cel cumpărat. Eu când desfac câte un borcănel cu greu mă abțin să nu l termtermin în aceiași zi. 

Ingrediente

500 g ficat de porc

600 g piept de porc

2 cepe

150 g unt

sare după gust

piper după gust

50 ml coniac 

foi de dafin 

piper boabe

1 lingurita cimbru uscat

Mai avem nevoie

ulei pentru călit ceapa

unt pentru  repartizat deasupra pateului

Mod de preparare

Tăiem carnea de porc în bucăți potrivite și o punem la fiert într un vas cu apa atâta cât sa acopere carnea. Punem în apa câteva foi de dafin,boabe de piper și un praf de sare. 

Din când în când (când este nevoie) spumam.

Cand carnea este bine făcută tragem vasul de pe foc și scoatem bucățile de carne. 

Lăsăm carnea sa se raceasca. 

Taiem și ficatul în bucăți și îl punem într un vas cu apa rece pentru  circa 1-2 ore, timp în care se schimba apa de 2-3 ori, pana ce aceasta  rămâne curata.    Schimbam apa(aceasta trebuie sa acopere bucățile de ficat) , punem ficatul în vas, adaugam câteva foi de dafin și câteva boabe  de piper și dam la foc, ținând pana ce ficatul este bine făcut(furculița sa pătrundă ușor în ficat). Spumam ori de câte ori este nevoie. 

Dupa ce ficatul este bine făcut, tragem vasul de pe foc și scoatem bucățile din apa în care a fiert. 

Curatam ceapa și o tăiem solzisori  apoi o punem la călit într o tigaie cu ulei și 2-3 linguri cu apa. Când ceapa s a înmuiat adaugam ficatul și mai ținem pe foc circa 5-7 min., pana ce ficatul se rumeneste puțin. 



Lăsăm la răcit. 

Dam prin mașină de tocat, prin sita mica, ficatul împreună cu ceapa și carnea de porc.


 
Condimentam, după gust, cu sare, piper și cimbru. *Puteți condimentat și cu alte condimente, după gustul fiecăruia. 

Adaugam și coniacul. 

Mixam untul pana obținem o spuma și îl incorporam, lingura cu lingura, în amestecul de mai sus. Mixam bine pana obținem o pasta fina și cremoasa. 



Am repartizat pateul în borcane. 

Am topit untul și îl repartizam deasupra pastei de pateu.


   Punem capacele.


 Sterilizam borcanele la baie Marie. 

Depozitam în debara. 


Pofta bună! 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu