vineri, 12 martie 2010

Tochitura cu carne de porc ,carnati si ficat

E cineva caruia sa nu ii placa?
De obicei o "confectionez" in perioada sarbatorilor de iarna!

Ingrediente
500 g carne de porc
4 carnati de casa afumati
500 g ficat de porc
2 cepe 
faina
1 ardei iute mic
ulei pentru prajit
1 pahar cu vin alb sec
1/2 cana suc de rosii
3-4 catei de usturoi
sare
piper macinat
piper boabe
rosmarin uscat
Mod de preparare
Ficatul se spala,se taie bucati potrivite pe care le punem intr-un vas mai inalt.Adaugam apa rece atata cat sa depaseasca bucatile de ficat si  tinem cateva ore(2-3) astfel incat  sa iasa sangele din el.Aruncam apa ,spalam bucatile de ficat ,turnam apa rece peste ele atat cat sa le acopere si dam la foc lasand sa dea in cateva clocote si avand grija sa adunam spuma care se formeaza.Scoatem bucatile de ficat ,le trecem printr-un jet de apa calduta si apoi le punem intr-un castron/farfurie si acoperim cu un capac.
Se taie cubulete potrivite carnea de porc,se condimenteaza cu sare  si apoi le tavalim prin faina.Incingem ulei intr-o cratita mai inalta,scuturam bucatile de carne de surplusul de faina  si le punem in cratita.Lasam pana cand carnea isi schimba culaorea(circa 5-6 min) dupa care adaugam carnatii taiati bucati potrivite si bucatile de ficat.Amestecam bine si lasam pe foc inca 5 min.dupa care scoatem atat carnea cat si carnatii si ficatul  int-o farfurie pe care o acoperim .
In uleiul in care am calit carnea punem ceapa taiata marunt si usturoiul zdrobit si lasam circa 1 min la calit dupa care  adaugam carnea, ficatul si carnatii.Adaugam vinul si cand acesta se evapora adaugam sucul de rosii ,rosmarinul ,boabele de piper,ardeiul iute taiat bucati  mici  si apa atata cat sa depaseasca putin carnea.Condimentam cu sare si piper si amestecam bine.Acoperim cu capac si lasam sa fiarba la foc potrivit pana ce carnea este bine patrunsa iar sosul este bine scazut.
Servim cu branza rasa deasupra, cu un ou ochi si neaparat acompaniata cu mamaliguta.

Pofta buna!

13 comentarii:

  1. Maria asta este mancarea mea preferata, cand merg la Suceava la nasii mei, numai din asta manac...mi-ai facut o pofta...trebuie sa o prestez si eu cat de curand. Week-end placut!!

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte faina papita ta.imi aduce aminte de iernile petrecute la bunicii mei la tara.imi placea mult mancarea asta.pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Naina, nu-i asa ca e tare , tare buna?
    O zi buna si tie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ei,Sarah..........amintiri, amintiri frumoase.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. e un fel clasic si bun rau !stii chestia cu tot ce e bun...(imoral,ilegal sau ingrasa )

    RăspundețiȘtergere
  6. Mor cu zile, dar tot ma uit!
    Minunata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da,Pansy, asa este ............ingrasaaaaaaa.........dar odata nu se pune!!!!!!!!!!!!1
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mari, uitatul nu ingrasa............!!!!!!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. ceva sosuri eventual cu ceapa mustar si bulion

    RăspundețiȘtergere
  10. Medi,iarta-ma te rog nu te supara dar la tochitura moldoveneasca nu se pune suc de rosii iar ceapa nici vorba!!!asa ceva in Dobrogea se face dar fara ceapa!!
    Pup!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Lulu,nu stiu daca este denumirea potrivita dar da-mi voie sa te contrazic si eu.............te rog deschide aceste link-uri si ai sa vezi ca nu sunt singura care foloseste suc de rosii si ceapa la tochitura moldoveneasca asta determinandu-ma sa-i spun asa........http://retete.flu.ro/reteta-tochitura-moldoveneasca-6/...........http://www.povarenok.md/ru/bucate-moldovenesti/item/tochitura-moldoveneasca.html...............http://www.petitchef.ro/retete/felul-principal/tochitura-moldoveneasca-fid-1194335............nu ma supar dar se pare ca nici tu nu esti mai documentata decat mine.

    RăspundețiȘtergere