Dulceata de smochine

0 comentarii

Aromata, rafinata, cu o culoare frumoasa! Un adevărat deliciu, o adevărată bunaciune!!!

Pentru ca fructele sa rămână întreci este de preferat sa nu se folosească smochine foarte coapte. 


Tot pentru a rămâne fructele întregi dar și pentru a pătrunde siropul în ele le  înțepam folosind o scobitoare. 

Dacă în cazul altor dulcețuri se adaugă direct zahar peste fructe în cazul dulcetei de smochine se prepara separat un sirop și apoi adăugăm fructele. 

Ingrediente

1 kg smochine

250 ml apa

250 g zahar

zeama de la o lamaie

3 pliculețe zahar vanilat

cateva feliuțe de lamaie

1/2 linguriță scortisoara

Mod de preparare

Mai întâi preparam siropul. 

Punem apa, zaharul și zaharul vanilat   într un ceaun și dam la foc. Aducem amestecul la fierbere și ținem pe foc pana când siropul capătă o consistenta, se leaga(circa 10-15 min).

În timp ce siropul fierbe ne ocupam de smochine. Trecem smochinele printr un jet de apa rece,le tăiem coditele, le înțepam folosind o scobitoare și le lăsăm la scurs. Pe cele mari le am tăiat în jumătăți iar pe cele mai mici le am lăsat întregi. 

Adăugăm smochinele în siropul fierbinte. Adăugăm zeama de lămâie și lăsăm sa fiarbă la foc moderat, în sirop, circa 30 min. Între timp adunam spuma care se formează. Adăugăm și feliile de lămâie. 

Pentru a nu le zdrobi la amestecare, nu am folosit lingura (eu ma folosesc de mânerul ceaunului prin rotiri stanga/dreapta). 




Când dulceață este bine legata adăugăm scortisoara  și amestecam. Calda fiind, o repartizam în borcane de sticla, capacim și punem borcanele într o cratiță pe fundul căreia punem un prosop de bucătărie și adăugăm apa rece pana la buza borcanului.  Din momentul în care apa începe sa fiarbă lăsăm la fiert 30 min. apoi tragem cratiță de pe foc,o acoperim cu un prosop de bucătărie și lăsăm pana a doua zi când scoatem borcanele din apa, le ștergem și le depozitam în cămară. 


Pofta bună! 


Placinta creata cu telemea și brânză de vaci

0 comentarii

Simplu și ușor! 

Îmi plac plăcintele dulci dar nu refuz nici o felie de plăcintă sărată. 

Se poate servi atât calda cât și rece. 

Ingrediente

un pachet foi placinta(14 foi) 

Pentru umplutura

275 g branza de vaci

500 g telemea de vaca

2 linguri smântână grasa

1 lingurita mărar uscat

3 oua

Pentru topping

3 oua

500 ml lapte batut

un praf sare

Mai avem nevoie

ulei sau unt topit pentru uns foile

unt pentru uns tava

Mod de preparare

Umplutura

Folosim 2 tipuri de brânză.... telemea de vaca și brânză de vaci. 

Radem telemeaua. 

Batem ușor ouăle cu un praf de sare. 

Punem telemeaua rasa și brânză de vaci(sfărâmata cu ajutorul unei furculițe) peste oua și amestecam. 

Adăugăm și smântână. Potrivim de sare(eu nu am mai adăugat), adăugăm piper negru și mărarul uscat.

*Este de preferat sa se folosească mărar verde dar eu nu am avut. 

Tooping

Batem ouăle cu un praf de sare și apoi adăugăm laptele bătut. Amestecam. 

Asamblare

Dezghetam foile. 

Folosim câte 2 foi de plăcintă pentru fiecare"evantai". 

Luam primele 2 foi și le ungem cu ulei. ***Nu este necesar sa ungem fiecare foaie în parte. Eu am uns una da, una nu! 

Punem câte o lingura generoasa de crema de branza peste cele 2 foi și apoi nivelam.Încrețim(plisam) foaia  .Procedam identic și cu celelalte foi. 



Ungem tava cu unt și asezăm foile plisate una lângă alta. 

Deasupra turnam toppingul. 

Încălzim cuptorul la 180 grade și dam placinta la foc . Ținem în jur de 40-50 min.(dar timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte) pana ce placinta se rumeneste frumos. 

Scoatem din cuptor, lăsăm la răcit și apoi putem taia. 


 


Pofta bună! 









Gem(marmelada) din smochine și mure, fără zahar

0 comentarii

Am folosit smochine din gradina noastră, a fost prima recolta pe acest an. 


 Trebuie sa folosim smochine  bine coapte. 

Nu am folosit zahar deoarece smochinele au fost foooarte dulci  si pe deasupra și foarte zemoase,deci nu am folosit nici apa pentru ca si au lăsat destul de mult suc. 

Si murele tot din producție proprie am folosit, tocmai culese! 

Acest gem se poate folosi la clătite, pe o felie de pâine prajita unsa cu unt, la umplerea cornuletelor, la diverse prajituri(de ex. negresa cu gem).

Ingrediente 

2 kg smochine

500 g mure

zeama de la o lamaie 

Mod de preparare 

Trecem printr un jet de apa rece atât smochinele cât și murele. Tăiem coditele smochinelor și în cazul în care au coaja groasa este indicat sa le decojim, daca nu le lăsăm asa. 

Taiem smochinele în sferturi sau le puteți rupe cu mana, asa cum am făcut eu. 

Punem smochinele în ceaun. Adăugăm zeama de lămâie peste fructe. 

Amestecam ușor și punem vasul pe foc, sa fiarbă la foc mic pana ce scade cam jumătate din lichidul lăsat de fructe. 

Este timpul să adăugăm peste smochine,murele.

Lăsăm sa fiarbă, la foc moderat, având grijă sa amestecam constant,sa nu se prindă. 

Îndepărtăm spuma care se formează la suprafață geamului ori de câte ori este nevoie. 

Fierbem genul pana când ajungem la consistenta dorita. Eu am fiert până la evaporare sucului lăsat de fructe. 

***Înainte de a stinge focul facem testul picăturii.Pe o farfurie rece( ținută în prealabil în congelator) picuram puțin din lichidul lăsat de fructe. . Dacă picăturile își păstrează forma înseamnă că gemul este gata și putem stinge focul. 

Dacă picăturile nu își păstrează forma continuăm sa fierbem gemul și repetam testul. 

Tragem vasul cu gem de pe foc și pasam fructele folosind un blender vertical după care mai fierbem pentru circa 5-6 min. Trebuie sa obținem un gem de consistenta unei paste. 

Repartizam gemul (fierbinte) în borcane. 

Punem capace la fiecare  borcan în parte,  lasam borcanele sa se răcească, apoi sterilizam la bain Marie. 

După sterilizare, lăsăm borcanele sa se răcească în vasul în care le am sterilizat apoi le scoatem, le ștergem și le depozitam în camara/beci. 



Vă asigur că este tare delicios și va recomand să încercați rețetă pentru a vă convinge!


Pofta bună! 

Tarta cu crema de vanilie și mure

0 comentarii

Sunt multe mure anul acesta. Am mâncat, am dat, am pus la congelator, am "confectionat" prăjituri, am făcut chiar sirop, urmează sa fac și dulceață! Astăzi însă este despre aceasta delicioasa tarta cu crema de vanilie și bineînțeles cu..... mure! 




Ingrediente 

Pentru aluat

300 g faina

150 g unt rece

2 linguri zahar pudra

un praf de sare

2-3linguri apa rece

Mod de preparare

Aluatul

Cernem faina și o amestecam cu zaharul pudra și cu un praf de sare. 

Tăiem untul rece și îl incorporam în faina. Trebuie sa obținem o textura nisipoasa. 

Adăugăm oul  și frământăm, nu prea mult. Trebuie sa obținem un aluat elastic. Dacă este nevoie, dacă aluatul este prea ferm, putem adaugă cateva linguri de apa rece de la frigider. 

Framanatam si formam  o bila din aluatul astfel "confecționat" pe care o împachetam într o folie și o dam la frigider circa 30-60 min., timp încarce ne ocupam de cremă de vanilie. 

Crema de vanilie

500 ml lapte

6 galbenusuri

150 g zahar

65 g faina/40 g amidon

un praf sare

1 lingură esență de vanilie

Mod de preparare

Încălzim lapteledupa care tragem vasul de pe foc și adăugăm esență de vanilie. 

Punem galbenusurile într un vas, adăugăm zaharul și praful de sare si cu ajutorul unui tel amestecam ușor, pana când compoziția își dublează volumul și se deschide la culoare. 

După ce cerem faina o adăugăm treptat  în mixul de oua cu zahar și amestecam pentru o bună omogenizare, apoi turnam laptele în fir subțire. 

Punem vasul pe foc și ținem pana ce crema se îngroașă și amestecam continuu sa nu se prindă. 

Acoperim cu o folie alimentara, astfel nu se va forma coaja deasupra și lăsăm sa se răcească. 

Scoatem aluatul din frigider și cu ajutorul unui sucitorul îl întindem sub forma rotunda astfel încât punându l în forma de tarta aluatul sa îmbrace și marginile formei. 

Cu ajutorul unei furculițe înțepam, din loc în loc, aluatul, pentru a evita umflarea acestuia. 


Încălzim cuptorul și coacem aluatul de tarta la 180 grade, timp de circa 30 min. pana ce acesta începe sa se rumeneasca pe margini. 

Scoatem din cuptor aluatul și îl lăsăm sa se răcească direct în forma,evitand sa l rupem în cazul în care încercăm sa l scoatem din tava.


Când aluatul s a răcit turnam crema de vanilie deasupra și ornam cu mure și frunze de menta. 


 Dam la rece pentru cel puțin 2 ore. 

Este absolut delicioasa! 


Pofta bună! 








Placinta cu mix de legume și cascaval

0 comentarii

 Nu are cum sa nu îți placa. Este gustoasa, ușor de preparat și poți jongla cu legumele(se pot folosi și legume proaspete). 

Vă asigur că dispare foarte repede din farfurie. 


Ingrediente

200 g faina

250 g iaurt gras

6 oua

300 g cascaval ras

cateva fire de marar

un plic praf de copt

o punga de 400 g legume congelate

sare

piper

Mod de preparare

Batem ouăle în care am adăugat putina sare. Adăugăm iaurtul, apoi în ploaie, faina ceruta și praful de copt. Amestecam pentru o bună omogenizare. 


Incorporam  cascavalul ras și mixul de legume. Tăiem mărunt mărarul, potrivim de sare și piper și amestecam ușor. 

Turnam compoziția într o tava căptușita cu hârtie de copt. Nivelam.

Incalzim cuptorul și coacem la 180grade pentru circa 30 min. 

Când placinta este frumos rumenita și bine făcută, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și apoi se poate felia. 





Bună pentru micul dejun sau cina, alături de un pahar cu lapte batut, pentru pachețelul de școală/serviciu. 
Pofta bună! 








 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes