Murele sunt delicatesele verii iar toamna/iarna ne oferă dimineți dulci cu aceasta dulceață parfumata și rafinata.
Vara aceasta murul nostru a fost plin de fructe, au început să se coaca încă din luna iunie.Si a rodit toată vara, chiar și acuma mai găsești câte o mână de mure cu care să ți satisfaci pofta!
Ingrediente
1 kg mure
750 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
zeama de la 1/2 lamaie
cateva feliuțe de lamaie
150 ml apa
Mod de preparare
Prepararea siropului
Pentru prepararea dulcetii am folosit un tuci în care punem apa, zaharul si zaharul vanilat . Punem tuciul pe foc și amestecam pana ce zaharul se topește. Din momentul în care începe sa fiarbă lăsăm pana ce siropul capătă consistenta,se leagă (5-7 min).
Adăugăm murele(spalate în prealabil sub jet de apa rece) feliile de lamaie și zeama de lămâie.Amestecam ușor (eu amestec folosind toarta ceaunului prin mișcări stânga-dreapta) și lăsăm la foc mediu.
Spuma care se formează în timpul fierberii se îndepărtează folosind o spumiera.
Lăsăm dulceața sa fiarbă circa 20-30 min.
Pentru a verifica dacă dulceață de mure este gata punem în congelator o farfurioara, pentru circa 5 min. Scoatem farfuria și lăsăm sa curgă câteva picături. Dacă acestea își păstrează forma înseamnă că dulceață este gata. În cazul în care picăturile își schimba forma înseamnă că dulceață mai trebuie fiarta.
Oprim focul și repartizam dulceata în borcane spălate și sterilizate. Inchidem borcanele cu capace, le lăsăm sa se raceasca apoi le sterilizam la Bain-Marie.
*Sterilizarea la Bain-Marie:
Pe fundul cratițe în care urmează sa facem sterilizarea asezăm un prosop de bucătărie.
Infasor fiecare borcan în parte în ziare.
Așezăm borcanele în cratita.
Turnam apa rece pana la 3/4 din înălțimea borcanelor.
Așezăm deasupra borcanelor un prosop de bucătărie umezit. Prosopul de bucătărie umezit are rol de,, capac" pentru a crea în acest fel o temperatura constanta în jurul borcanelor.
Punem cratita pe foc mediu.
Când apa ajunge sa fiarbă micșoram focul și lăsăm borcanele la sterilizat circa 40 min.
Luam cratita de pe foc și acoperim borcanele cu un prosop gros și le lăsăm sa se raceasca.
Când sunt reci scoatem borcanele din vasul în care au fost sterilizat, le stergem și le depozitam în loc răcoros.