Sfantului Apostol si Arhidiacon Stefan



Astazi, 27 decembrie, a treia zi de Craciun, crestinii ortodocsi si romano-catolici sarbatoresc ziua Sfantului Apostol si Arhidiacon Stefan, cel dintai mucenic al crestinatatii.
Conform www.crestinortodox.ro, Sfantul Stefan era evreu de neam si a trait in Ierusalim.
Sfintii Apostoli au ales sapte barbati tari in credinta pentru a fi diaconi si slujitori la adunarile primilor crestini. Stefan era cel mai de seama dintre acestia. Prigonit de evrei si acuzat ca huleste si strica Legea, el a aratat, cu dovezi din Scripturi, ca Legea se implineste prin Hristos, Mesia cel anuntat de profeti. Scos afara din cetate, Sf. Arhidiacon Stefan a fost ucis cu pietre in anul 33, deschizand lungul sir al mucenicilor crestini martiri.
In Faptele Apostolilor s-au consemnat cuvantarea si martirajul sau (cap.7). In pragul lapidarii, el a avut vedenia cerurilor deschise si a Fiului Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Iar cand pietrele il covarseau, el a strigat cu glas mare: “Doamne, Iisuse, primeste duhul meu!”, pentru ca apoi, cazut in genunchi, sa-si dea duhul zicand: “Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta!”.
Numele “Stefan” este de origine greceasca - Stephanos - si inseamna “coroana”, “ghirlanda” sau “cununa”, cu care erau rasplatiti invingatorii.
Sfantul Stefan este sarbatorit de crestinii romano-catolici, anglicani, reformati, evanghelici si unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocsi si greco-catolici pe 27 decembrie.

12 comentarii:

  1. Sarbatori fericite in continuare si numai bine in Noul An.

    RăspundețiȘtergere
  2. Medi, multumesc pentru urari. Sa aveti si voi un An Nou cat mai frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Îti doresc un An Nou fericit cu sanatate si numai bucurii!
    Maya

    RăspundețiȘtergere
  4. Medi iti doresc sarbatori fericite in continuare,un an plin de cele mai bune ganduri.Dar am a face o rectificare la ce ai spus.Numele lui Stefan este de origine greaca,dar cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria "chiliel", care in limba ebraica inseamna "cununa",nu in limba greaca pentru ca intr-adevar el a luat cel dintai dintre crestini cununa muceniciei.A fost lapidat la cateva luni dupa Cristos. Sfantul Stefan era unul din cei 70 de ucenici; este cel dintai care a vazut cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu.
    .Dupa el a venit si Saul,adica Paul,Pavel,care si el a avut o viziune si s-a convertit, devenind ceea ce este azi pentru biserica crestina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fie sa ai parte de tot de iti doresti, de Sarbatori fericite si de un An Nou minunat, de multa dragoste si impliniri, cu mult drag iti ureazaLaura Laurentiu!

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani, Medi! Un An Nou bun, plin de bucurii, belsug si armonie! Petrecere frumoasa de Revelion!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu multumesc pentru gandurile bune Brandusa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pansy, multumesc de urari.Postul de mai sus nu imi apartine este preluat de pe net.

    RăspundețiȘtergere
  9. Laura, vizita ta mi-a facut o mare placere.Multumesc de urari!

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes