Obiceiuri si traditii de Anul Nou

Sarbatorile vin si cu traditii si obiceiuri nu numai cu petreceri, distractie si mese imbelsugate. In general, aceste mosteniri traditionale sunt pastrate in zona rurala cu sfintenie de catre batranii locurilor si sunt oferite mai departe cu multa dragoste si deschidere copiilor sau “ junilor”.
Fiecare regiune a tarii noastre frumoase are obiceuri si traditii populare bine inradacinate si care de care mai spectaculoase. Intotdeauna mi-a placut sa imi petrec sarbatorile la casa parinteasca, unde colindatori din toata tara soseau sa ne vesteasca bucuria Craciunului sau pe cea a Anului Nou.Cu vin fiert cu scortisoara, cu tuica si prajituri, ii primeam in casa noastra si ne bucuram de jocurile si canturile lor. Nu este bucurie mai mare in sufletul oricarui roman impacat cu valorile traditionale ca aceea din serile sfinte si deosebite de peste an.
Traditiile vizeaza atat colindele, mancarea imbelsugata si specifica, dar si alte obiceiuri peste care nici macar timpul nu poate trece. Acestea raman neschimbate de la an la an, din generatie in generatie.In seara de Anul Nou, de departe vin oamenii cu Plugul Mare sau cu Plugul Mic. Cred ca am auzit toti: Aho, aho copii si frati/ Stati putin si nu manati/ Langa boi v-alaturati / Si cuvantu-mi ascultati/ Maine anul se’ noieste/ Plugusorul se porneste/ Si incepe a ura/ Pe la case a colinda.
In timp ce focul mocneste in semineu, iar gospodina casei pregateste piftia sau racitura, copii si tatal asteapta nerabdatori sa mai auda inca un plug si inca un plug. De la ceata la ceata, spiritul Anului Nou parca te cuprinde si mai mult.Altii merg cu capra si danseaza pe “Ta ta ta, caprita ta” pana cand simti ca parca ai vrea sa fii si tu in locul lor. Tot la jocurile cu masti mai intra si Cerbul si Ursul. Imi amintesc ca anul trecut pe vremea asta eram la Cheile Dambovicioarei si am primit pentru prima data o ceata care venise cu Ursul. Jocul, cantul si imaginea fulgilor de nea, ne-au facut pe toti de acolo sa apreciem tot mai mult valorile romanesti. Trebuie sa recunosc totusi ca am stat oarecum pitita dupa usa, pentru ca erau mult prea deghizati.
In plus, de Anul Nou mai poti asculta si Ziurel de Ziua, Florile Dalbe si bineinteles Sorcova.Atunci cand eram mica abia asteptam sa se faca dimineata ca sa ma duc pe la vecini cu Sorcova mea improvizata ca sa primesc un banut si sa le impartasesc bucuria Anului Nou. Aruncam cu belsug in casa lor si plecam cu inima impacata. Imi pregateam orz, grau, orez si aruncam peste gazde in semn de recunostinta si dorinta de imbelsugare pentru casa lor in anul ce a sosit.
In plus, daca esti in apropierea zonelor si mai traditionale, vei avea ocazia sa vezi si cetele cu Brezaia sau Turca.Toate aceste manifestari au scopul de a le ura gazdelor un an nou fericit, cu multe bucate alese pe masa, cu bani, fericire, recolta buna si multe altele.
Preotul merge din casa in casa dupa Anul Nou ca sa aduca lumina si credinta in inimile tuturor.In plus, de Anul Nou mai exista si alte obiceiuri la fel de dragi mie. Dupa ce a trecut de miezul noptii, gospodinele aduc la masa placinta cu ravase. Veselia creste sau scade gradual pe masura ce fiecare isi citeste predictia pentru noul an.De altfel, se spune in cazul celor care au vite in gospodarie, ca in functie de sexul primei persoane care paseste in casa de Anul Nou se va decide daca vaca va avea bou sau vitica in anul urmator.
Tot de Anul exista si obiceiul sarutului sub vasc. Se alege un vasc bogat, inflorit, verde si se pune in mijlocul camerei, atarnat. La miezul noptii, cei care se saruta sub vasc vor fi impreuna tot anul viitor.Asa se spune si despre cei care sunt impreuna la petrecerea de Anul Nou. Cu cine faci Revelionul vei fi tot anul urmator.Pe masa de Anul Nou nu trebuie sa lipseasca racitura sau piftia de porc. Si ceva mai modern: sa nu uitati de artificii!Voia buna este obligatorie si Anul Nou va fi mai bun, mai plin pentru fiecare!
In noaptea de Revelion trebuie sa porti haine noi si neaparat ceva rosu! In plus, orice dorinta iti vei pune la miezul noptii ti se va indeplini daca ai inima curata!

Va doresc sa aveti parte de un An Nou ca in povesti: lipsit de griji, frumos, cald, luminos si plin de bucurii si dorinte indeplinite.

6 comentarii:

  1. De Sfintele Sarbatori
    Patru veseli uratori
    Va doresc :
    Mult belsug in casa
    Painea mai gustoasa,
    Datorii putine
    In anul care, am intrat.
    Pace-n inimi, rod bogat
    Bucurie, gand curat,
    Din a voastra casa
    Binele sa nu mai iasa.
    LA MULTI ANI!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ina, multumesc de vizita, multumesc de urari.
    LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daniela, frumos colind............. iti multumesc ca mai colindat.
    LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  4. La Multi Ani!
    Medi,ai un premiu la mine pe blog,te rog sa-l ridici.

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani! Silvioara.
    Nu este pentru prima data cand ma surprinzi placut .............iti multumesc .Am trecut pe la tine si am ridicat deja premiul.
    Te pupilesc.

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes