La multi ani 2012! La multi ani tuturor!

Fie ca Anul Nou sa va aduca sanatate,liniste,bucurie,armonie.
LA MULTI ANI!

Sarbatoarea Revelionului pe mapamond
 Noaptea de Anul Nou este privita pretutindeni drept o sarbatoare. In ciuda obiceiurilor diferite si care noua, romanilor, ni s-ar putea parea extrem de stranii, exista un lucru care ne aduna pe toti la un loc, numaratoarea inversa pana la inceperea urmatorului an.
 Un mod original de a sarbatori Revelionul este al argentinienilor. Chiar daca pana la miezul noptii obicieiurile lor se aseamana cu ale noastre, dupa intrarea in noul an, argentinenii sarbatoresc intr-un mod inedit: inoata. Un Revelion obisnuit in Argentina incepe cu o masa in familie, unde mancarea principala este bazata pe fasole. Acestia spun ca daca mananci fasole de revelion vei avea un an fructuos din punct de vedere financiar. O alta traditie spune ca pentru a avea un an nou odihnitor si plin de calatorii, trebuie sa faci ture in jurul casei cu o valiza in mana. Dupa o masa imbelsugata cu… fasole, argentinenii de regula ies in strada pentru a privi artificiile. Iar pentru a se racori bine, avand in vedere ca in aceasta perioada in Argentina sunt peste 25 de grade, o alta traditie spune ca de Revelion o baie in mare va aduce noroc.
 In Taiwan, dincolo de schimbarea anului, sarbatoarea Revelionului este privita de multi oameni ca o mare reuniune de familie. Copiii plecati in zone indepartate se intorc acasa pentru a-si revedea parintii, iar daca acestia nu se pot intoarce, la masa sunt asezate scaune care sa tina locul fizic al acestora. O alta traditie spune ca daca in ajunul Revelionului cineva sparge o farfurie trebuie sa spuna “pace tuturor” si va avea noroc tot anul. De asemenea, in preajma Anului Nou, oamenii din Taiwan se feresc de certuri pentru ca altfel vor avea ghinion tot anul.
 Sarbatoarea anului nou este privita de locuitorii din India drept venerarea zeitei Ikshim, considerata de multi drept fortuna norocului si sanatatii. De aceea, de Anul Nou, indienii aprind lampioane. In anumite zone ale Indiei, oamenii pregatesc un platou plin cu bunatati si dulciuri, iar copii trebuie sa tina ochii inchisi pana sunt dusi in fata acestei “comori”.
Anul Nou este sarbatorit in Japonia prin exact 108 lovituri de gong. Adesea, familiile japoneze se reunesc in aceasta zi si merg la cel mai apropiat templu. Cele 108 lovituri de gong reprezinta eliberarea trupeasca de cele 108 dorinte care apar in canonul budist. In afara de asta, se spune ca bataile de gong va aduce un an fara probleme. Tot in aceasta perioada, japonezii isi decoreaza casele cu diferite plante si bambus, despre care se spune ca vor aduce viata eterna si care simbolizeaza onestitatea.
 In afara sampaniei, cei din Venezuela mananca la miezul noptii 12 boabe de struguri pentru a avea noroc intreg anul. La fel ca in Argentina, si in Venezuela se spune ca daca in ajunul Anului Nou cari dupa tine o valiza vei avea un an plin de calatorii si plin de noroc. Un alt obicei pentru a avea noroc este de a te imbraca in galben. De aceea, in noaptea dintre ani, foarte multi venezueleni au imbracaminte sau accesorii de culoare galbena. Iar pentru a li se indeplini dorintele, in noaptea dintre ani, oamenii de Venezuela isi scriu scrisori in care isi spun toate dorintele. Toate scrisorile sunt puse apoi la un loc, iar pentru a nu putea fi citite de nimeni, sunt arse.
 Daca in Venezuela culoarea norocului este galben, in Brazilia albul reprezinta culoarea care va aduce prosperitate in anul ce urmeaza. In seara de Revelion, una dintre traditiile repsectate de brazilieni sunt vizitele pe plajele marii. Acestia trebuie sa inoate si sa sara peste sapte valuri, dupa care sa arunce cu flori in apa pentru a avea noroc si prosperitate.
 O alta traditie importanta din aceasta tara este aprinderea de lumanari in nisip, lucru care le va indeplini toate dorintele. In Grecia, nu doar Anul Nou este sarbatorit in 31 decembrie, ci si Sfantul Vasile cel Mare, despre care se crede ca a murit chiar de Anul Nou. Noaptea dintre ani reprezinta in Grecia o ocazie de a face cadouri si de a spune povesti. De aceea, in aceasta zi, familiile se infrupta dintr-o masa bogata de pe care nu lipseste Vassilopitta, un fel de cozonac grecesc ce se serveste doar de Revelion. Inauntrul acestui cozonac se pune o moneda de aur sau argint, despre care se spune ca va aduce noroc in anul ce urmeaza. In aceasta zi, copii canta colinde, iar fermierii duc platouri cu samanta la biserica pentru a fi binecuvantate de preoti.
 In Filipine, sarbatoarea Anului Nou este una dintre cele mai mari si mai asteptate sarbatori. De obieci, aceasta zi se sarbatoreste in familie cu o masa bogata care reprezinta productivitatea anului ce urmeaza. Este important insa ca mancarurile sa contina 12 fructe diferite, fiecare fruct reprezentant cate o luna din an. Dupa miezul noptii, in zonele rurale, filipinezii bat in oale de bucatarie pentru a alunga spiritele rele din noul an. De asemenea, copii trebuie sa sara de zece ori pentru a creste in urmatorul an. Un obicei, care se repsecta si la noi in anumite zone, este ca la trecerea dintre ani, sa poarte in buzunare monede pentru a avea un an plin de bogatie.
 Un obicei important in Polonia, in noaptea de Anul Nou, este sa se ascunda turte in forma de inele, cruce sau copii la masa festiva. Cei care vor gasi un inel se vor casatori in anul ce urmeaza, o turta in forma de cruce vor intra in clerul bisericesc, iar cea in forma de copil prevesteste un nou nascut. O alta traditie spune ca cel care se va trezi devreme in prima zi a noului an, se va trezi devreme tot anul. De asemenea, cei care dupa ce se vor trezi vor pasi mai intai cu piciorul drept vor avea un an plin de noroc.

Sursa:http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/sarbatoarea-revelionului-pe-mapamond-67973/

34 comentarii:

  1. La multi ani tie si sotului tau,anul 2012 sa va aduca numai bucurii,mii de pupici din Alba iulia

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani si-un an nou plin de bucurii si impliniri !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fie ca noul an sa-ti aduca mai multe impliniri decat te-ai gandit vreodata, mai multe reusite decat esecuri, mai multe bucurii decat necazuri si multe, multe zambete! Sa-ti amintesti cu drag clipele petrecute alaturi de oamenii minunati, sa uiti de toate supararile, sa fii sanatoasa si plina de viata! La multi ani !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani!Un An Nou plin numai de bucurii!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot din Ardeal, vrem sa va uram Un An Nou fericit, imbelsugat si vesel! Va pupa Lenuta si Nelu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anul Nou sa iti aduca multa sanatate si clipe frumoase alaturi de cei dragi tie! La multi ani!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani! Fie ca noul an sa va aduca doar sanatate, bucurii si realizari!

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani si-un an nou plin de bucurii, realizari si satisfactii !

    RăspundețiȘtergere
  9. "La multi ani"!.Tot ce este bun si frumos sa va inconjoare in anul ce vine.Pupicei multi!

    RăspundețiȘtergere
  10. LA MULTI ANI! MULTA SANATATE SI NOROC IN TOATE

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani ! Un 2012 plin de realizari si bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi ani draga mea,Un an nou fericit si plin de realizari!

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani! Si un 2012 binecuvantat cu sanatate, bucurii si dorinte implinite!

    RăspundețiȘtergere
  14. La multi ani!
    Fie ca noul an sa fie pentru tine si George plin de bucurii, impliniri, dragoste si armonie!
    Mii de pupici!

    RăspundețiȘtergere
  15. Frumoasa urare,Anastasia.Multumesc!Ce faci, ce este cu tine ....hai pe forum sa bem o cafea si sa mai povestim.Te pup si te imbratisez cu mult drag!La multi ani,draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  16. Va pup din Otopeni ,Lenutica!La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  17. Naty, ce mult ma bucura vizita ta.Toate cele bune in noul an si LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  18. Alexandrina, multumesc tare mult!Pup pe tine si iedutele tale.La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  19. AlinaS.....multumesc de vizita, multumesc de urare!La multi ani!

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes