Vopsirea oualelor in joia mare

Oul simbolizeaza Învierea, el însusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii, al vesniciei.În traditia populara româneasca, se crede ca ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: ele vindeca boli si protejeaza animalele din gospodarie. Exista un obicei la noi, la români, ca ouale, cozonacii si pasca sa se pregateasca doar în Joia sau în Sâmbata Mare.La introducerea tavilor de cozonac în cuptor – moment marcat de o liniste desavârsita - gospodinele trebuie sa foloseasca mâna dreapta. În plus, numarul tavilor trebuie sa fie cu sot, pentru a alunga moartea barbatului.Încondeierea oualorÎncepând cu Joia Mare, oamenii încep sa vopseasca ouale în diferite nuante. Culoarea predominanta este rosu, dar nici celelalte nuante nu sunt ignorate, astfel ca pe platourile de Paste se vor gasi si oua galbene,verzi sau albastre. încondeierea oualor face parte din traditiile românilor de Paste.Varianta cea mai practicata este urmatoarea:- Speli ouale cu apa calda si detergent;- Le fierbi timp de aproximativ 10 minute în apa cu sare (2 linguri);- Separat fierbi vopseaua de oua împreuna cu 50 - 100 ml otet (în functie de vas si cantitate);- Dupa ce ouale sunt gata le introduci pentru câteva minute în solutia colorata;- Le scoti si le stergi cu un burete îmbibat în ulei pentru a le da un plus de luciu.Pentru a avea luciu, se pot da cu untura, undelemn sau ulei, dupa care sunt introduse în frigider pentru a capata culoarea dorita.Mai demult, ouale se vopseau cu coji de ceapa, cu sunatoare, cu coaja de crin rosu sau cu flori de tei; luciul li se dadea stergându-le, dupa ce s-au fiert, cu slanina sau cu untura.Vopsea naturalaPentru oua rosii ai nevoie de coji de ceapa rosie. Se fierb bine pâna la extragerea totala a pigmentului.Se toarna solutia peste ouale fierte în prealabil împreuna cu 100 ml de otet alb si asteapta câteva ore. Se verifica periodic culoarea.
-rosu intens - foloseste sfecla rosie. Cubuletele de sfecla se fierb un sfert de ora.
-roz pastelat - tine ouale în suc concentrat de zmeura.
-oranjul - se obtine din fierturade coji de ceapa alba, morcovi sau coji de portocale.
-galben stralucitor - prin fierberea frunzelor de patrunjel sau a florilor de papadie.
-tenta aurie - cojile de mere galbene.
-nuanta albastruie - varza rosie. Fierbe-le împreuna cu câteva frunze tocate de varza rosie. Scoate frunzele dupa fierberea oualor si asteapta aproximativ o ora. Rezultatul va fi uimitor.
-albastru - este dat si de afine.
-verde - orice frunze sau plante intens pigmentate. Spanacul, urzicile si frunzele de nuc sunt cele mai utilizate.
-maron - cafea sau ceai negru. Este indicat sa folosesti cafea proaspat macinata si sa dai focul cât mai mic pentru a nu colora si aragazul.

2 comentarii:

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes