Tort Rafaello cu jeleu de fructe de padure

Pe Raducu il mai cheama si Cristian asa ca in ziua de Craciun il sarbatorim.
Si pentru ca urma sa vina Craciunul si implicit ziua lui Raducu il intreb....Raducu ,ce tort vrei sa.ti fac de ziua ta?La care el a raspuns simplu....un tort alb!
Si am zis ca a ales foarte bine.....albul este puritate,gingasie ,exprima optimism ,este semnificatia inocentei si plus de asta albul este caracteristic sarbatorilor de iarna si cand spun asta ma gandesc la zapada ,la barba lui Mos Craciun etc etc.
Gandul m.a dus imediat la tortul Rafaello.Sa fie ,sa fie Rafaello dar hai sa.l imbunatatesc olecuta....si m.am gandit la fructe de padure si asta pentru ca stiu ca ii plac lui Radu si in plus ,zic eu,fructele de padure innobileaza.

Ingrediente
Pentru blat
8 oua
8 linguri zahar
10 linguri faina
6 linguri nuca de cocos
3 linguri ulei
3 linguri apa
1 plic praf de copt
un praf sare
Pentru crema de ciocolata alba
400 g ciocolata alba
500 ml frisca lichida
1 fiola esenta de vanilie
Pentru jeleu
300 g fructe de padure
100 g zahar
5 g gelatina
Pentru sirop
200 ml apa
75 g zahar
1 fiola esenta de vanilie
Pentru decor
150 g frisca lichida
75 g nuca de cocos
6 bomboane Rafaello
fructe de physalis
Mod de preparare
Blatul
Separam albusurile de galbenusuri.
Batem spuma albusurile cu un strop de sare pana cand incepe sa prinda consistenta.
Adaugam,lingura cu lingura,zaharul si mixam pana cand spuma se intareste(obtinem o bezea) iar zaharul este complet dizolvat.
Separat,in alt bol,batem galbenusurile cu o furculita si adaugam pe rand apa si apoi uleiul.
Amestecam .
Adaugam emulsia de galbenusuri peste bezeaua de albusuri si mixam.
Adaugam nuca de cocos si amestecam,de data aceasta cu o lingura sau o spatula.
Amestecam praful de copt cu faina,cernem si incorporam in amestecul de mai sus.
Amestecam de jos in sus.
Preincalzim cuptorul.
Tapetam o forma de copt rotunda(cu diametrul de 22 cm) cu hartie de copt si turnam aluatul.
Dam la cuptor,la 180 grade ,circa 30 min.
Pentru a fi siguri ca blatul este copt facem testul scobitorii.
Scoatem tava din cuptor,lasam sa se racoresca blatul si apoi il scoatem din forma,il asezam pe un blat.
Lasam blatul sa se raceasca .
Crema de ciocolata alba
Punem frisca lichida intr-o craticioara cu fund dublu si o incalzim.
#Avem grija ca frisca sa nu depaseasca punctul de fierbere.
Tragem de pe foc ,rupem ciocolata in patratele si o incorporam in frisca ajutandu.ne de un tel.Amestecam pana cand ciocolata este topita complet.
Dam crema la rece pentru cateva ore bune(eu am lasat.o de seara pana dimineata).
Adaugam peste crema, esenta de vanilie si mixam pana obtinem o crema alba si pufoasa care isi va dubla volumul.

Pentru jeleu
Punem gelatina la hidratat in apa rece.(circa 50-60 ml apa).Lasam la hidratat circa 10 min.
Gelatina hidratata se incalzeste la baia de aburi sau la microunde(circa 10 sec)pana cand aceasta devine lichida.
#Gelatina nu trebuie sa ajunga la fierbere.
Punem intr-o craticioara fructele de padure peste care adaugam zaharul si dam la foc mic.
Tinem pe foc pana cand zaharul s.a dizolvat complet iar sucul lasat de fructe se evapora.
Tragem de pe foc si lasam jeleul sa se racoreasca  dupa care incorporam gelatina in fir subtire.
Siropul
Adaugam in apa, zaharul si dam la foc tinand pana cand zaharul este complet dizolvat iar siropul se ingroasa .
Lasam sa se raceasca si apoi adugam esenta de vanilie.
Asamblare
Taiem blatul in 3.
Asezam prima felie pe un platou iar in jurul ei asezam inelul reglabil de la forma de tort.
Insiropam.
Adaugam peste felie jumatate din cantitatea de crema de ciocolata alba si apoi jumatate din cantitatea de jeleu.
Urmeaza a doua felie de blat pe care o insiropam.
Punem mai intai crema de ciocolata alba si deasupra cremei punem jeleul.
Urmeaza a treia felie de tort pe care o insiropam.
Dam la frigider pentru circa 1-2 ore.
Scoatem inelul reglabil.
Batem frisca .
Imbracam tortul in frisca.
Presaram nuca de cocos.
Decoram cu bomboane Raffaello si physalis.
Dam la rece pentru cateva ore(3-4 ore).
Scoatem din frigider si feliem.

Pofta buna!






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes