Doliu in lumea artistica-a murit Johnny Raducanu

Marele muzician Johnny Răducanu a murit in aceasta  dimineaţa, la vârsta de 79 de ani, potrivit site-ului TNB.
Ion Caramitru, aflat în străinătate, a spus că Johnny Răducanu "era foarte bolnav", însă se afla acasă când a survenit decesul.
În ultimii ani, Johnny Răducanu şi Ion Caramitru au susţinut împreună spectacolul de poezie şi muzică "Dialoguri şi fantezii în jazz" de la TNB.
Totodată, coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a declarat pentru Mediafax că un echipaj medical a fost solicitat luni, în jurul orei 10.00, la locuinţa din Capitală a lui Johnny Răducanu. Echipajul SMURD a constatat că Johnny Răducanu a suferit un stop cardio-respirator şi a început manevrele de resuscitare, însă fără rezultat, la ora 11.00 fiind declarat decesul.
Pe numele său adevărat Răducan Creţu, Johnny Răducanu s-a născut la Brăila, la 1 decembrie 1931, într-o familie cu tradiţii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu.
Johnny Răducanu a fost supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather "Mr. Jazz Of Romania", contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi lider de formaţie, fiind cel mai cunoscut şi iubit muzician roman de jazz, atât în ţară cât şi peste hotare.
A studiat la Şcoala medie de muzică din Cluj-Napoca (1949-1953) şi la Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). A fost membru al orchestrei Casei de discuri ''Electrecord'' (1957-1971).
Eminent instrumentist de jazz, Johnny Răducanu a abordat şi compoziţia, scriind numeroase piese de jazz, dar şi de muzică uşoară. Dintre creaţiile de muzică uşoară, amintim: ''Vechiul port'', ''De mult într-o carte'', ''Nu veni, nu pleca'', ''Mă cheamă marea'', ''Iarnă, iarnă''. A compus muzica de scenă la piesele: ''Livada cu vişini'', ''Moliere'' şi ''Don Juan''.
Ca instrumentist sau orchestrator şi-a adus contribuţia la realizarea majorităţii discurilor româneşti de jazz.
Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, din 1971.
A întreprins numeroase turnee peste hotare, la Moscova (1962), la Festivalurile de muzică uşoară de la Varşovia şi Praga (1968), la Belgrad, în Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franţa, Grecia, Belgia, Statele Unite, Elveţia etc. În aprilie 2010, Johnny Răducanu şi Aura Urziceanu au cântat la Sala Palatului, într-un concert special, alături de unul dintre cele mai celebre big-band-uri din lume, Duke Ellington Orchestra.
I-a fost conferită ''Diploma de merit'' oferită de Departamentul cultural al Statelor Unite pentru activitatea muzicală (1976).
A colaborat cu trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianiştii Friedrich Gulda şi Guido Manussardi. În 1987, a devenit membru de onoare al Academiei ''Louis Armstrong'' din New Orleans.
Printre realizările discografice în domeniul jazz-ului se numără: ''Jazz made in Romania'' (1987); ''Confesiuni'' (I, II, III); ''To His Friends'' (1997); ''Jazz Behind the Carpathians'' (1999); ''Jazz antifanariot'' (2002); ''Singurătatea, meseria mea'' (2002); ''Jazz Made in Romania-Live in San Francisco'' (cu Teodora Enache, 2002), ''Jazz Bestament'' (2005); ''Chamber Jazz Music'' (2008); ''Inside Stories-Jazz Poems'' (2009).
Fost elev al Societăţii Filarmonice Lyra, Johnny Răducanu a primit, la 13 octombrie 2008, diploma de membru de onoare al Societăţii Filarmonice "Lyra" şi medalia jubiliară "Lyra 125", în cadrul unei ceremonii organizate la Casa Tineretului din Brăila
http://www.romanialibera.ro/cultura/muzica/a-murit-johnny-raducanu-238123.html
Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace!

10 comentarii:

  1. Dumnezeu sa-l ierte!A fost un mare artist...

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o mare pierdere. Nu sunt un mare fan jazz, dar sunt un infocat fan Johnny Raducanu. Iubesc muzica pe care o intrepreta; el, si numai el, m-a facut sa iubesc jazzul.
    Dumnezeu sa-l odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mare pierdere!Mare pacat ca s-au dus multi artisti in ultima vreme..

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamne iarta-L si-L odihneste in pace !
    mare pierdere pentru noi....

    RăspundețiȘtergere
  5. Gratziela si eu ca si tine..........nu sunt fan jazz dar nu am putut sa nu il indragesc pe acest mare artist.
    Pup si seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Artisti talentati,artisti de valoare care nu pot fi inlocuiti.
    Pup Teo!

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes