Cozonac Rosenkrantz

Am gasit pe blogul Isabelei Cuisine aceasta reteta…………………mi-a placut tare mult si cum suna si cum arata si am zis ca o voi testa si eu cu prima ocazie.Si am gasit ocazia……………..CRACIUNUL.
Dragele mele va rog sa ma credeti ca nu v-eti regret testand-o………este un deliciu,este bun ,gustos,aratos………….ce mai,merita din plin.
Isabela, multam fain de reteta!
Singurul lucru unde am” umblat “a fost umplutura……….pe langa nucile din abundenta am mai adaugat si ceva stafide si ceva rahat divers colorat.Si mai e ceva……..Isabela, nu a lasa la dospit aluatul, in schimb eu am lasat.




Ingrediente
400 g faina
2 oua
arome(eu am folosit esenta de rom si coaja rasa de portocala)
110 ml lapte
25 g drojdie
3 linguri zahar pentru lapte
130 g unt
putina sare
6 linguri zahar pentru unt
10-12 linguri zahar pentru caramel
Pentru umplutura
nuca tocata, stafide, rahat,dupa preferinte
Mod de preparare
Aluatul l-am facut la masina de paine. Deci “am aruncat” toate ingredientele(laptele in care s-a dizolvat zaharul,ouale, aromele,sarea,faina,drojdia) in cuva masinii de paine.Am lasat la framantat conform programului de facut aluat.


Separat, intr-o oala cu peretii inalti si cu diametrul de 28 cm se caramelizeaza zaharul.Se intinde caramelul si pe peretii oalei.
Am scos aluatul din masina si l-am lasat la dospit .
Dupa ce aluatul s-a dospit se intinde o foaie dreptunghiulara de circa 1 cm grosime pe care o ungem cu untul amestecat in prealabil cu cele 6 linguri de zahar.
Presaram nuca din belsug si ce mai vrem noi(eu am pus si rahat de diverse culori si stafide),plus putina coaja de portocala.


Rulam
Taiem ruloul in 6 bucati egale.
Asezam rulourile in picioare in oala cu caramel,avand grija sa lasam spatiu intre ele.Lasam la loc cald sa creasca pentru circa 1 ora .
Dam la cuptos si coacem circa 35-40 min.
Imediat ce am scos din cuptor, rasturnam cozonacul pe un platou.Daca intarziem cu scoaterea lui, zaharul caramel se va intari iar rasturnarea lui va fi imposibila.
Pudram cu zahar pudra .







Pofta buna!

12 comentarii:

  1. Ce bine arata!Trebuie sa-l fac si eu !
    Mi-o copiez...mersi de reteta.
    Pe curand

    RăspundețiȘtergere
  2. Daniela si eu merci de vizita.Asa cum spuneam merita incercat..........nu vei regreta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-adevar e minunat cozonacul acesta. Ti-a iesit foarte bine!
    Na, ca iar mi-e pofta, si sambata trecuta eu am mai facut o data reteta... Si nu m-am saturat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Alexandrina, multam de vizita.Ai dreptate ,sa stii ca si pe mine ma bate gandul sa mai repet experienta................!!!!Este foarte bun,intradevar.

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata ft bine cozonacul,si nu pare
    asa dificil
    cred ca-l voi incerca si eu!!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vera, ma bucur ca mai vizitat si iti multumesc.Multumesc si de aprecieri.Te sfatuiesc sa incerci.........nu este deloc greu si este foarte bun.Cu siguranta va fi apreciat de ai tai.

    RăspundețiȘtergere
  7. Medi,tare bine arata cozonacul.O sa il incerc si eu negresit.

    RăspundețiȘtergere
  8. Un mod deosebit de a prepara cozonacul..imi place mult!
    multe salutari!

    RăspundețiȘtergere
  9. Silvioara,te sfatuiesc sa il incerci......stiu ca tie iti place sa faci dulciuri.
    Multumesc de vizita si aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  10. Asa este Nico..........un altfel de cozonac.
    Te pupilesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte greu imi merge calculatorul cand intru pe blogurile voastre, ca sa nu mai spuce chin e sa postez ceva. Asa ca scuza-ma ca atat de tarziu iti scriu un comentariu. Am facut-o deja pe site si pe forum.
    E bestial, cozonacul tau! Abia astept sa il incerc! Poate o fac saptamana viitoare de Lasatul secului. Te pup dulce1

    RăspundețiȘtergere
  12. Mmm, am crezut ca-i mai complicat dar nu-i deloc!Pup Medi si sarumana ca l-ai scos in calea mea! Crăciun fericit!

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes