Zacusca de fasole boabe

Ne place tare mult fasolea boabe sub orice formă. De obicei facem zacusca de vinete dar anul acesta am hotărât sa facem și câteva borcanele de zacusca cu fasole boabe. 

Nu este o rețetă complicata dar este destul de complexa. Trebuie sa respecți toți pașii rețetei și cu siguranță rezultatul este unul care îți încântă papilele gustative. 

Eu am pregătit fasolea cu o zi înainte de a prepara zacusca, fiind mi mai ușor. 

Fasolea poate fi data prin mașina de tocat, asa cum am făcut și eu, sau poate fi lăsată boabe sau  o jumătate  boabe întregi și jumătate da ta prin mașină de tocat. 

Ingrediente

1 kg ceapa

3 kg gogosari

1kg fasole boabe alba

500 ml ulei

750 ml bulion

sare 

piper  

 foi de dafin

cimbru


Mod de preparare

Alegem fasolea de impurități, o spălăm în apa călduță, o punem  într un vas și o acoperim cu apa. Apa trebuie sa depășească nivelul fasolii cu circa 3 degete. Lăsăm la hidratare pana a doua zi. 

A doua zi dimineața observam ca fasolea s a umflat și scurgem apa care nu a fost absorbita de fasole. 

Punem fasolea într o oala și turnam apa rece peste ea. Punem oala pe foc și aducem la fierbere. Între timp se formează o spuma care trebuie îndepărtată. Fierbem 5-6 min după care luam oala de pe foc și scurgem lichidul folosind o sita.Repetam încă o data acest proces. 

Punem fasolea din nou în oala, o acoperim cu apa, adaugam un strop de sare și lăsăm sa fiarba la foc moderat. Când fasolea este aproape fiarta adaugam o lingurita de cimbru și o lingura de ulei. În timp ce fasolea fierbe ne ocupam de celelalte ingrediente. Gogosarii ii tăiem, ii curatam, ii spălăm și ii lăsăm la scurs într o sita. Ii dam prin mașină de tocat apoi ii calim într o tigaie în care am pus jumătate jumătate din cantitatea de ulei. Adaugam un strop de sare. Lăsăm pe foc pana pasta se îngroașă(circa 1 ora). 




Ceapa o curatam, o tăiem și o punem la călit în cealaltă jumătate de ulei. Adaugam un strop de sare și lăsăm la călit pana ce ceapa se înmoaie. 



Gogosarii și ceapa, călite,  le punem în ceaun. 

Dam prin mașină de tocat boabele de fasole fierte și  adaugam în ceaun pasta obținută. 


Condimentam cu sare, piper și adaugam câteva foi de dafin. Dam la foc moderat și fierbem zacusca timp de circa 30 min, având grija sa amestecam permanent.

Adaugam bulionul. 

Lăsăm la fiert încă 30 min. (sau pana când uleiul iese la suprafață). Amestecam frecvent. 



Cand zacusca este gata gătită tragem ceaunul de pe foc și o repartizam în borcane curate și sterilizate.Punem capace la borcane, lăsăm sa se răcorească și apoi sterilizam la Baia-Marie. 




Pofta bună! 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes