Briose cu ciocolata si fructe de merisor

Pentru ca la "confectionarea" acestor briose am folosit fructe de merisor am zis ca ar fi bine daca asi scrie cateva randuri despre acest fruct.Am citit si am aflat ca in afara faptului ca se pot  folosi la prajituri,  fructele de merisor sunt folosite si in scop terapeutic.Va las sa lecturati randurile de mai jos.
Merisorul sau altfel spus arbustul pitic Vaccinium vitis-idaea L. (Merisor), asemanator cu Afinul, creste in zone montane, la altitudini de peste 1300 m; are frunze permanent verzi si acopera solul ca un covor. Florile sint campanulate, albe sau rosietice.Fructul de Merisor este o baca sferica, la inceput alba, apoi rosie, lucitoare, comestibila, cu gust amarui, datorita continutului in arbutina. Merisoarele contin zaharuri (4-7%), acizi citric, malic, benzoic (circa 2%), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, etc., tanin, vaccinin (un glucozid), saruri minerale, etc. Ele se consuma proaspete sau prelucrate sub forma de suc, compot, gem si ceaiuri. In scopuri terapeutice se folosesc frunzele, fructele si mugurii de Merisor.Merisoarele au actiune bactericida (datorita acizilor benzoic si citric), diuretica, antiinflamatorie si antiinfectioasa. Sunt un dezinfectant urinar si lizeaza uratii. Merisorul este principala specie pomicola ale carei extracte (din fructe, frunze, muguri) lizeaza (dizolva, netezesc) uratii.Frunzele de Merisor se recolteaza in septembrie-octombrie, cand continutul lor in substante active este maxim; se usuca la umbra, in strat subtire. Ele contin arbutozida, glicozid al hidrochinonei, hidrochinona libera, metilarbutozida, flavonoizi, taninuri, ericolina, acid chinic, saruri de magneziu, saruri ale acizilor organici, vitamina C si alte vitamine, leucoantociani si flavonali glicozidati (leucocianidina, cianidina, cvercetol, derivati fenilpropanolici, etc.). Continand acid benzoic si acid citric, frunzele - ca si fructele - au actiune bactericida. Datorita acidului chinic, extractele lor lizeaza uratii, asa cum s-a aratat.Pe traiectul cailor urinare, arbutozida si metilarbutozida din infuzia din frunze de Merisor se dedubleaza in hidrochinona si, respectiv, metil-hidrochinona, care alaturi de flavonide, imprima infuziei actiune diuretica si dezinfectanta a cailor urinare. Totodata, frunzele de Merisor au actiune antiinflamatorie, astringenta (datorita taninului), precum si o slaba actiune antidiabetica.Decoctul din frunze de Merisor se administreaza ca diuretic si antiseptic in tratamentul bolilor cailor urinare, indeosebi in stari inflamatorii purulente (catar vezical, cistite, pielite, uretrite). Datorita continutului in tanin, acest decoct se poate folosi si in tratamentul diareii si hemoragiilor. Se recomanda, de asemenea, in guta, reumatism, litiaza urinara urica, etc. Prepararea decoctului se face prin extractie dubla: peste doua lingurite de frunze de Merisor maruntite se toarna 100 ml apa rece si se lasa timp de o ora pentru macerare la rece; dupa aceea lichidul se strecoara intr-un alt vas, iar peste frunzele ramase se toarna 100 ml apa clocotita si se fierb 15 minute. Vasul se ia apoi de pe foc si dupa 10 min. i se strecoara continutul. Se amesteca ambele lichide. Se completeaza cu apa fiarta si usor racita, pana la 200 ml si se indulceste cu zahar. Din acest decoct se ia cate o lingura la intervale de 3-4 ore. Decoctului preparat ca mai sus, i se poate adauga si un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Decoctul din frunze de Merisor (30 g), flori de Albastrele (10 g) si Lemn dulce (10 g). Se pune o lingura din acest amestec intr-un vas cu 250 ml apa clocotita, se fierbe 10 minute, apoi se lasa sa se raceasca, se strecoara, se indulceste si se ia ca diuretic cate o lingura de supa inaintea fiecarei mese principale. Pentru a mari actiunea dezinfectanta a acestui ceai si a creste alcalinitatea urinii, se recomanda sa se ia concomitent si bicarbonat de sodiu. Acest decoct este contraindicat in timpul sarcinii. In tratamentul infectiilor urinare se mai folosesc tinctura din frunze de Merisor si maceratul de glicerina din muguri de Merisor.
Asa arata fructele de merisor.
Si asa briosele.

Ingrediente
4 oua
20 linguri zahar
20 linguri faina
16 linguri ulei
16 linguri lapte
1 praf de copt
zeama de lamaie
100 g ciocolata neagra
2 plicuri zahar vanilat
1 lingura brandy
o mana fructe de merisor
Mod de preparare
Punem la inmuiat fructele de merisor intr-un vas cu apa calduta in care am pus o lingurita de brandy. Rupem ciocolata bucati, o punem intr-o craticioara si lasam sa se topeasca.Lasam apoi sa se raceasca. Intr-un vas amestecam faina cu praful de copt dizolvat in zeama de lamaie si adaugam zaharul si zaharul vanilat.Ouale le batem bine si apoi adaugam usor uleiul ca la maioneza dupa care turnam peste faina si amestecam bine.Adaugam treptat laptele si mai apoi ciocolata topita mixand bine pentru o omogenizare completa.La final adaugam fructele de merisor scurse si uscate intr-un prosop de bucatarie.Amestecam bine.In tava de briose punem formele de hartie si umplem cu compozitia de mai sus putin peste jumatate din forma.Dam la cuptor pentru circa 20-25 min.Dupa ce se scoate tava din cuptor, briosele se lasa sa se raceasca cateva minute apoi se scot din forma, se lasa sa se raceasca si apoi...........pofta buna!



Pofta buna!

10 comentarii:

  1. Vai ce bine arata,,,yamiii,,,,norocul tau ca esti departe,as fi tot pe capul tau,,,,,pupp!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foaret bine, super cand briosele crapa sus atunci au iesit perfect asa ca sunt sigur ca sunt nemaipomenite, bravo...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce sa mai...trebuie neaparat sa-mi cumpar forma de briose sa fac si eu aceste delicatese...
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Oh,ce minunatii de briose ai facut!!! Si ce informativ articolul...pot numai sa salivez dupa merisor. Super fain si daca stateai mai aproape pazeam usa pana ajungeai acasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mirela, pe capul meu sau la masa mea?.........hahaha.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ei uite ca nu stiam asta Mio.Asa am mai invatat ceva.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nely, acuma sunt la moda formele din silicon, eu una nu am, ma folosesc de cea din teflon si sunt tare multumita.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Miti, imi plac tare mult aceste fructe, de fapt imi plac fructele uscate.Pup!

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes