Cozonac cu coacăze și lămâie confiate

 Pentru acest cozonac am folosit o cantitate mica de zahar  și un îndulcitor Green Sugar Premium.

Am folosit pentru maia, zahar, pentru ca drojdia are nevoie de puțin zahar ca să se activeze. 

Acest cozonac l am confecționat anul trecut la Înălțare și de abia acuma, iată ca, reușesc sa l postez.... deci nu cereți ca e expirat!!! 🤣🤣🤣

La treaba, zic... 

Ingrediente

Pentru aluat

500 g faina pentru cozonac

275 ml lapte 

2 linguri zahar brun

70 g Green sugar Premium

3 galbenusuri

50 g unt

20 ml ulei

1 lingura esență rom

coaja rasa de la o lamaie mica

un praf sare

Pentru maia

25 g drojdie proaspata

1 lingura faina

1 linguriță zahar

2-3linguri lapte

Pentru umplutura

150 g coacăze confiate

150 g lămâie confiata

2 albusuri

2-3linguri Green sugar

1 lingura esență rom

Pentru uns cozonacul

1 galbenus

1 lingura lapte

Mai avem nevoie

faina pentru infainat masa de lucru

faina pentru tapetat forma de cozonac

ulei pentru uns tava de cozonac

Mod de preparare

Maiaua 

Faramitam drojdia cu o furculița. Peste ea adăugăm faina, zaharul și laptele. 

Lăsăm la dospit, la cald, pentru circa 15-20 min. 

Aluatul

Incălzim laptele în care am adăugat îndulcitorul, zaharul, esență de rom și coaja de lămâie. (Nu fierbem, doar încălzim!!!) 

Cernem faina și o punem într un bol. În mijloc facem o adancitura și adăugăm maiaua dospita. 

Batem gălbenușurile cu un praf de sare și le adăugăm peste amestecul faina-maia. 

Amestecam. 

Adăugăm în fir subțire laptele călduț. 

Untul, la temperatura camerei, îl incorporam și pe el iar mai apoi uleiul. 

Framantam circa 20 min. 

Trebuie sa rezulte un aluat moale, ușor lipicios. 

Acoperim vasul cu un prosop de bucătărie și lăsăm la crescut, la cald, circa 1 ora. 

Când aluatul și a dublat volumul îl scoatem din vas pe masa de lucru ușor infainata. 

Framantam 1-2 min. și dam aluatului forma unei bile pe care o împărțim în 2.

Umplutura

Amestecam coacăzele confiate cu lămâia confiata. 

Mixam albușurile cu îndulcitorul și adăugăm esență de rom. Incorporam  amestecul de fructe confiate. 

Întindem cu ajutorul palmelor aluatul în 2 foi și apoi punem umplutura. 

Rulam cele 2 foi și apoi rulourile rezultate le împletim.

Ungem o tava de cozonac cu ulei și o tapetam cu faina. 

Așezăm cozonacul în forma și lăsăm la cald, la crescut circa 40 min. 

Batem gălbenușul cu laptele și ungem cozonacul. 

Dam la cuptor, la 180 grade timp de circa 45 min. 

Când cozonacul este rumenit și bine făcut îl scoatem din cuptor, îl lăsăm sa se răcorească și apoi îl scoatem din forma și îl putea felia. 


Sa aveți pofta! 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes