Zacusca din vinete si ardei kapia

    Pentru ca suntem in Postul Pastelui cred ca aceasta reteta este binevenita.

 Ingrediente
3 kg vinete
3 kg ardei kapia
1 kg ceapa
1 l bulion
600 ml ulei
3-4 foi de dafin
cateva boabe de piper
sare dupa gust
 piper macinat dupa gust
Mod de preparare
Am copt pe gratar cu lemne atat vinetele cat si ardeii.
Ardeii gata copti ii punem intr-un vas,presaram putina sare peste ei si ii acoperim cu un capac.Lasam pana cand acestia se aburesc si se  mai racoresc si apoi trecem la ........operatiunea curatat ............indepartam coaja,cotoarele si semintele.
Vinetele se curata si ele si apoi se lasa la scurs.
Tocam vinetele ca pentru salata.
Ardeii ii taiem fasiute sau cubulete cu ajutorul unui cutit.
Intr-o cratita mai inalta incalzim uleiul si adaugam ceapa taiata marunt.Este bine ca sub cratita sa punem o plita astfel incat sa prevenim lipirea.Lasam pana cand ceapa devine translucida apoi adaugam pe rand vinetele , ardeiul kapia si bulionul(eu am avut bulion facut  in casa).Amestecam  si lasam la foc potrivit.
Adaugm foile de dafin si cateva boabe de piper.Condimentam dupa gust cu sare si piper.Lasam  sa fiarba, amestecand cu ajutorul unei linguri de lemn sa nu se prinda, pana se ridica uleiul deasupra.
Luam de pe foc,  indepartam frunzele de dafin si turnam fierbinte in borcane curate si uscate .Borcanele  se capacesc  şi se fierb în baie de apă timp de 25 minute din momentul in care  începe să clocotească apa.Borcanele cu zacusca  se lasă să se răcească  în apa în care au fiert, apoi se aşează la loc uscat şi răcoros.
Daca facem o cantitate mai mica de zacusca pe care o consumam repede atunci repartizam  zacusca in borcane , lasam sa se raceasca ,le acoprim si le putem tine in frigider.
Se consuma rece ,pe paine calda sau prajita.

Pofta buna!

21 comentarii:

  1. ce pofta mi-ai facut!nu as refuza asa bunatate! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place foarte mult zacusca de vinete, ce pofta mi-ai facut!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buuuuuuuna zacusca asta.Minunata ! Si cred ca nu este zi de post in care sa nu gust din ea, macar....asa o bucatica.
    Te tzuc cu drag si iti doresc o duminica insorita...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este Sidonia,este tare buna.
      Si eu te pup si iti doresc o seara minunata!

      Ștergere
  4. Preferata mea!Nu refuz o feliuta:)Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte gustoasa si eu azi am mincat,a facut sotul meu asta toamna tot la lemne coapte la o portie noi punem 1 litru de ulei,puup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte buna,noi punem 1 litru de ulei in rest aceleasi cantitati,puup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aaaaaaaaaaaaaa................gata,am aflat!.............multumesc!

      Ștergere
  7. Draga,Maria scuze pentru ca mi-au aparut doua comentarii dar pina ma obisnuiesc cu blogul tau atit de special mai gresesc,iertare,imi spune ca va fi publicat,te imbratisez om bun,cu drag:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Geta eu ma bucur tare mult ca ma vizitez,deci nu este nici o suparare draga mea.
      Pup cu drag!

      Ștergere
  8. super bine arata ! ca tot ce faci tu :)

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes