Cozonac impletit ,cu nuca


Daca respectati intocmai reteta va v-or rezulta 4 cozonacei grasuni in forme mici de chec.
Reteta o am de la Daniela,cu al ei blog http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.ro/
Multumesc,Daniela!

Ingrediente
Pentru aluat
1 kg de faina
200 g zahar
8 galbenusuri
200 g unt
1 praf de sare
60 g drojdie proaspata
330 ml lapte
160 ml lapte batut
50 ml ulei
4 plicuri zahar vanilat
1 fiola esenta de rom
coaja rasa de la o lamaie
Pentru umplutura
300 g nuca macinata
4 linguri rase coaja de portocala confiata
4 linguri rase zahar
2 albusuri
2 linguri rase cacao
zahar brun pentru presarat pe cozonaci
2 galbenusuri pentru uns
ulei pentru uns formele
faina pentru tapetat formele
Mod de preparare
Preparam maiaua..................intr-un vas punem 100 g de faina pe care o oparim cu 200 ml lapte clocotit.
Amestecam bine pentru a nu se forma cocoloase.
Lasam la racit.
Amestecam drojdia proaspata cu o lingurita de zahar si apoi o punem peste faina oparita dar numai in momentul cand aceasta este rece.
Lasam maiaua la crescut,la cald, 15 min.
Galbenusurile,zaharul,laptele batut,restul de lapte dulce,untul topit(dar rece).coaja de lamaie,zaharul vanilat,sarea,uleiul,esenta de rom se pun in blender si se amesteca bine.
Dupa ce maiaua a crescut rasturnam peste ea amestecul de mai sus.Se amesteca si se pune totul in blender pentru o buna omogenizare.
Acest amestec il turnam peste restul de faina  cernuta.
Coca rezultata se framanta fie la mana fie la masina.Eu am framantat la masina 1 ora si jumatate.

In acest timp ne ocupam de umplutura.
Amestecam nuca cu zaharul,coaja de portocala confiata,albusurile si cacao.
Scoatem coca din masina ,o punem intr-un vas,o acoperim cu un prosop de bucatarie si o tinem la cald pana cand aceasta isi dubleaza volumul(circa 1 ora).
Scoatem  aluatul pe masa de lucru pe care am uns-o in prealabil cu ulei..................nu cu faina.!!!
Cu mainile unse cu ulei impartim coca in 8 bucati .
Impartim in 8 si umplutura.
Intindem fiecare bucata de coca fie cu sucitorul, fie cu mana(eu o intind cu ajutorul degetelor).
Pe mijlocul fiecarei bucati de coca punem cate o parte de umplutura si apoi rulam.
Rezulta 8 rulouri pe care le v-om impleti 2 cate 2.
Asezam fiecare cozonacel in tava unsa si tapetata .
Acoperim tavile cu cozonacei cu un prosop de bucatarie si tinem la cald,la crescut circa 45 min.
Ungem cu galbenus fiecare cozonacel in parte si presaram cu zahar brun.
Dam la cuptorul preincalzit ,la 180 de grade timp de circa 30 min.
Facem testul scobitorii .
Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca in forma .
    Pofta buna!

10 comentarii:

  1. Vai, Medi, cat de bine arata cozonacul tau!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si a fost si tare gustos Merisor!
      De-acum incolo numai reteta asta am sa o fac.Merita toata munca.
      Pup!

      Ștergere
  2. Medi, felicitari, ti-au iesit superbi cozonacii !!! Gustul ti-a placut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru tot Daniela!
      Mai intrebi?................deliciosi au fost!

      Ștergere
  3. Este minunat si foarteeee bun cozonacul pregatit de tine. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii Rocs ca intradevar a fost si aspectos si frumos.
      Multumesc!

      Ștergere
  4. Cat de frumosi sunt!!!
    La Multi Ani!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa vin la tine pentru o felie de cozonac d-asta bun. Si eu fac reteta asta de la Daniela dar acum am comandat deja un cozonac si o pasca la patiserie. Nu mai fac.

    RăspundețiȘtergere
  6. O sa vin la tine pentru o felie de cozonac d-asta bun. Si eu fac reteta asta de la Daniela dar acum am comandat deja un cozonac si o pasca la patiserie. Nu mai fac.

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes