Am trecut la ora oficiala de iarna

Ziua cea mai lunga din an...astazi 30 octombrie.
Romania a trecut  in aceasta noapte la ora oficiala de iarna, ora Europei Orientale. 
Potrivit astronomilor, ca regula, ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, iar 30 octombrie - avand 25 de ore - va fi cea mai lunga zi a anului, scrie Mediafax.
Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamint acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.

Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2.
Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita "timpul legal roman".
Conventia a fost semnata de Romania in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene. in 1996, tinand cont de avantajele decalarii orarului cu o ora vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.
SURSA:http://newsiasi.ro/eveniment/actualitate/trecem-la-ora-oficiala-de-iarna-simbata-noaptea.html

6 comentarii:

 1. imi place directia asta, castig o ora de somn atat de pretioasa :) sau o ora de facut altceva…

  RăspundețiȘtergere
 2. nu ma incadrez,la mine ziua de ieri tot 24 de ore a avut,dar mi-ar fi placut sa aiba 25 ca a fost party la noi :))) si o ora in puls n-ar fi stricat.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu-mi plac noptile lungi.Imi place lumina.O zi buna sa ai!

  RăspundețiȘtergere
 4. Kadia, asa este numai ca ce nu imi place mie este faptul ca ziua se micsoreaza.
  Pup!

  RăspundețiȘtergere
 5. Sarah ,pup si o zi frumoasa de duminica iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
 6. Si mie la fel Dia.O zi frumoasa de duminica iti doresc!

  RăspundețiȘtergere

 
 • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes