La multi ani,tata!

La multi ani,tata!
La multi ani tuturor celor care astazi isi sarbatoresc ziua numelui!
Data de 26 octombrie îi este dedicata Marelui Mucenic Dimitrie izvorâtorul de mir si facatorul de minuni din Tesalonic. Sfântul a trait în vremea împaratilor Diocletian si Maximian, fiind cunoscut pentru viata sa plina de curatenie, pentru credinta sa puternica si pentru faptul ca îi îndemna pe toti la religia cea adevarata. În acea perioada, împaratii se temeau de cei care le puteau distruge autoritatea propovaduind crestinismul, asa ca Maximian, mergând la Tesalonic l-a aruncat pe Sfântul Dumitru în temnita pentru a-l tine la distanta de poporul care ar fi putut fi influentat de învataturile sale.

Tot în acea vreme împaratul se lauda peste tot cu un supus al sau, numi Lie, despre care spunea ca era cel mai puternic om de pe pamânt, invitându-i pe curajosi sa îl confrunte. Un tânar crestin, Nestor, a dorit sa se lupte cu acel Lie asa ca s-a dus la temnita sfântului Dumitru sa îi ceara binecuvântarea. Sfântul l-a însemnat pe Nestor cu semnul crucii pe frunte si i-a prezis ca va învinge, ceea ce s-a si întâmplat. Aflând Maximian ca victoria i se datora sfântului sai prizonier le-a poruncit soldatilor sa mearga sa îl strapunga cu sulitele.

Se povesteste ca moastele si sângele sfântului Dumitru au înfaptuit numeroase miracole, aducând sanatate unor oameni care nu mai aveau nici o speranta.
În credinta populara româneasca Sfântul Dumitru este ocrotitorul pastorilor si stapânul celei de-a doua jumatati a anului (prima jumatate fiind guvernata de Sfântul Gheorghe). Acum este momentul în care caldura se ascunde în pamânt facând loc imperiului gerului. În ajunul acestei sarbatori se da de pomana grâu fiert cu unt, lapte sau brânza, nuci, pâine, mere, covrigi. Se face focul în casa si un taciune se arunca în livada. Exista de asemenea obiceiul de a se da foc unui brad. Acum se tunde coama cailor pentru a le creste par frumos. Cei care tin aceasta sarbatoare vor fi feriti de boli iar vitele lor vor fi pazite de lupi.

Daca vremea este urâta pe 26 octombrie, e semn ca toamna va fi lunga si frumoasa, iar iarna va fi blânda. Ciobanii se orienteaza dupa comportamentul oilor din acea zi pentru a sti ce fel de iarna va fi. Daca prima oaie ce va iesi din staul va fi alba e semn ca iarna va fi grea, iar daca prima iese o oaie neagra, atunci iarna va fi buna.

La multi ani tuturor celor ce poarta acest nume si derivate din acest nume sfânt!

18 comentarii:

  1. "La multi ani" tatalui tau.Sa fie sanatos si sa va bucurati de el 100 de ani.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multi ani tatalui tau cu foarte multa sanatate si sa te bucuri mult timp de existenta lui!
    cu drag,
    gratziela

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani si sanatate multa tatalui!!!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani tatalui tau! Sa fie sanatos!

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani tatalui tau si sa aiba parte de sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  6. LA multi ani tatalui si multa sanatate !

    RăspundețiȘtergere
  7. Dia, multumesc pentru cuvintele frumoase!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Gratziela, ce frumos spui tu..........multumesc,multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  9. multumesc ,Miha!Si chiar daca cu intarziere primeste si tu din partea mea pentru tatal tau urari de sanatate si bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. La multi ani cu intarziere! Tatal meu e nascut pe 25 oct. dar nu-l cheama Dumitru ;-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc,Liana!Si tie sa-ti traiasca,sa fie sanatos si sa ne bucuram de ei cat mai mult.Pup!

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes