De Paste ,pe langa alte bunaciuni am vrut sa fac si o painica....si pentru ca mai aveam oua mi-a venit o idee.....vedeti despre ce este vorba mai jos.
Cu aceasta reteta particip la provocarea lunii mai Traditie si gastronomie romaneasca http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ lansata de Gina Bradea si gazduita de Simona Kitcken http://sim0na-world.blogspot.ro/2015/04/provocarea-traditie-si-gastronomie.html care are drept tema aluaturi dulci sau sarate.
Sper sa va placa alegerea mea!
Ingrediente
70 g unt topit
350 ml lapte caldut
1 ou
1,5 lingurita sare
1 lingurita zahar
530 g faina
30 g drojdie proaspata
Mai avem nevoie
7 oua fierte tari
1 ou pentru uns painea
patrunjel verde
ulei pentru uns masa de lucru si aluatul
ulei pentru uns forma
faina pentru tapetat forma
Mod de preparare
Este de preferat ca ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Cernem faina printr-o sita cu gauri mici.
Amestecam drojdia cu zaharul.
Facem in centrul fainii o adancitura in care punem amestecul de drojdie cu zahar.
Incalzim laptele.(laptele trebuie sa fie caldut Nu rece!!!
Turnam laptele putin cate putin peste amestecul de drojdie cu zahar si incepem sa amestecam cu mana.
Adaugam apoi treptat untul topit .
Batem bine oul cu sarea si il incorporam in aluat.
Framantam. pana cand obtinem un aluat omogen si elastic care se desprinde usor de pe peretii vasului si de pe mana.
Lasam aluatul la dospit ,la cald,acoperit cu un prosop ,pana cand acesta isi dubleaza volumul(circa 50-60 min).
Ungem suprafata de lucru cu ulei si asezam pe ea aluatul pe care il ungem si pe el cu putin ulei.
Impartim aluatul in doua.
O parte este pentru baza painii.
Cealalta jumatate o impartim in 3 si formam 3 snururi pe care le impletim.
Intr-o tava rotunda,cu diametrul de 30 cm,unsa cu ulei si tapetata cu faina asezam aluatul pe fundul tavii intanzandu.l cu ajutorul degetelor.
De jur -imprejurul tavii asezam snurul impletit.
Acoperim cu un prosop de bucatarie si lasam la cald ,la crescut inca circa 30 min.
Ouale fierte si curatate le taiem pe jumatate ,de-a lungul acestora, si le asezam in mijlocul tavii.
Batem bine un ou si ungem painea cu el.
Presaram patrunjel verde tocat marunt.
Preincalzim cuptorul.
Se aseaza tava in cuptorul incins la 200 grade si se tine 15 min dupa care reducem temperatura la 180 grade si mai tinem circa 30 min. sau pana cand painea prinde o culoare aurie.
Se feliaza.
Se serveste atat calda cat si rece.
Incercati si voi!
Ce idee faina!! Fur si eu o feliuta!!
RăspundețiȘtergereCu mare drag te servesc,Simona!
ȘtergereTaaaaaare fain mai arata painica asta !
RăspundețiȘtergereIar ideea cu ouale a fost geniala...doar erau Pastele, nu ?
Bravo vecinico, te tzuc !
Ideea ,nici eu nu stiu cum mi.a venit Sidonia.....hihihi.
ȘtergereCert este ca a avut succes!
Pup,vecinico!
ooooo,ce idee si ce frumos arata!! putin mustar si gata sandvisul!
RăspundețiȘtergerepup Medisor!
Ma bucur ca iti place,Lulu!
ȘtergerePup si eu!
Ma bucur ca iti place,Lulu!
ȘtergerePup si eu!
Minunat arata; felicitari pentru ingenioasa idee!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult,Simona!
ȘtergereMultumesc mult,Simona!
ȘtergereTare mult imi place ce ai facut aici!
RăspundețiȘtergereMa bucur si iti multumesc!
Ștergere