Tarta cu gem și aluat razuit

 Am folosit gem de prune făcut asta toamna de către mama. La acest gem a adăugat și câteva smochine... un adevărat deliciu... ce, mai... bunaciune curata!!! 

Aaaaa... era sa uit... ambele, adică atât prunele cât și smochinele sunt din producția proprie.

Aluatul este cel de tarta obișnuită, unul dens și sfaramicios.

Pentru decor sunt doua variante. Fie faceți un grilaj din aluat fie congelam aluatul pentru circa 15 min după care îl dam prin răzătoarea cu gauri mari și apoi îl presarăm peste umplutura tartei. Rămâne la alegerea voastră cum o decorați. Eu am mers de aceasta data pe cea de a doua varianta.

Este indicat ca untul sa fie rece, scos direct din frigider. De asemenea este de preferat sa se folosească un unt cât mai gras, cu putina apa astfel încât sa avem certitudinea ca aluatul rezultat v a fi unul fraged.

Tava de tarta nu este nevoie sa fie unsa, aluatul fiind unul gras.

Ingrediente

Pentru aluat

250 g faina

125 g unt rece cu 82% grasime

1 ou

1 lingura Green sugar

coaja rasa de la o lamaie

1 linguriță rasa praf de copt

o priza sare

*la nevoie 1-2 lingurite apa rece.

Pentru umplutura

400 g gem de prune și smochine

1 lingura esenta vanilie

Mai avem nevoie

zahar pudra pentru pudrat tarta

Mod de preparare
Tăiem untul rece cubulețe. Adaugam îndulcitorul și oul. 
Cernem faina și o amestecam cu praful de copt, sarea și coaja rasa de lămâie apoi o adăugăm peste amestecul de unt, îndulcitor, ou. 
Începem sa frământăm.Nu exageram cu frământatul. V om obține un aluat dens, sfaramicios. Dacă aluatul e nisipos și nu se leagă puteți adaugă câte putina apa rece. La mine nu a fost nevoie sa adaug. 
Aluatul trebuie sa fie unul omogen, care nu se lipește de mâini. 
Împărțim aluatul în doua... treisferturi din aluat îl modelam sub forma de bila, îl învelim într o folie alimentara și o dam la frigider pentru circa 40 min. Astfel se răcește bine și se întărește ca să l putem lucra. 
Sfertul de aluat rămas îl modelam și pe el într o bila, îl învelim într o folie alimentara și îl dam la congelator. Pe acesta îl folosim pentru decor.
Cât aluatul sta la frigider/congelator hai sa ne delectam și noi cu o cafea 🍵 sau un pahar cu suc🍹 sau cu o cupa de inghetata🍨sau cu  ce doriți voi!!! 
Gata cu răsfățul.. haideți sa pregătim umplutura. Punem gemul într un bol, adaugam esenta de vanilie și amestecam. 
Scoatem aluatul din frigider, îndepărtăm folia alimentara și l așezăm pe masa de lucru ușor infainata.
Cu ajutorul sucitorului întindem aluatul sub forma rotunda cu diametrul puțin mai mare decât al formei de tarte astfel încât aluatul sa îmbrace și pereții interiori ai tavei. 


Și tot ajutând ne de sucitor așezăm aluatul în forma. Dacă avem surplus de aluat îl îndepărtăm, taidu l. 
Intepam aluatul din loc în loc.


Turnam gemul și îl nivelam.
Consistenta umpluturii trebuie sa fie una groasa, asemănătoare unei creme care nu trebuie sa curgă. 
Scoatem aluatul din congelator și l radem deasupra geamului. 
Dacă gemul este unul mai zemos atunci adaugam 1-2 linguri de pesmet. 
La mine nu a fost cazul. 
Dacă umplutura e prea umeda, moale, aceasta va înmuia blatul. 
Dam la cuptorul preîncălzit la 170 grade timp de aproximativ 30 min. 
Când tarta este bine făcută și frumos rumenita scoatem tava din cuptor și o lasam sa se racoreasca. 

Scoatem tarta din tava, o pudram cu zahar pudra(este optiona), feliem și putem servi! 


Pofta bună! 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes