Cantitatea de orez:apa(supa) este de 1:3. Exista însă posibilitatea ca orezul sa mai "ceara" apa(supa) și atunci trebuie sa i dam. Asta în cazul în care ne dorim un orez cremos, pufos.
Pentru un gust deosebit în loc de apa putem folosi supa.
Nu este indicat ca orezul sa fie spălat în multe ape. O singura clătire sub jet de apa este suficienta. Putem chiar sa nu spălăm deloc orezul,amidonul îl ajuta în acest fel sa devina mai cremos.
Este indicat ca fierberea orezului sa se facă la foc domol.
Dacă avem grăsime de pasare(găină, rata, gașca) va recomand sa o folosiți pentru un gust deosebit. Eu nu am avut de aceasta data.
Ingrediente
Pentru orez
200 g orez
600 ml supa de legume sau apa
150 g porumb din conserva
1 ardei gras rosu
50 ml ulei
sare
piper măcinat alb
Pentru sos
400 ml suc de rosii
1 lingura ulei de masline
pătrunjel verde uscat
1 fir rosmarin
2 căței de usturoi
100 ml vin alb sec
Mod de preparare
Preparare orez
Punem uleiul la încins și sotam ardeiul gras, tăiat cubulețe.Lasam pana când acesta se înmoaie ușor. Adaugam orezul și lăsat la foc mic și amestecând des, circa 2-3 min.
Adăugăm supa de legume și amestecam ușor. Adaugam și boabele de porumb 🌽 și condimentam cu sare și piper.
Lăsăm la gătit, sub capac, la foc domol circa 15 min. având grija ca din când sa amestecam pentru a nu se lipi.
Dacă hotărâm sa l gătim la cuptor, procesul de gătire v a fi un pic mai mare.
Eu am vrut un orez pufos, cremos, legat, asa ca am mai adăugat putina apa și am mai lăsat 5-7 min. la gătit.
Când orezul este gata, pufos și cremos se trage vasul de pe foc și lasam orezul sub capac încă circa 10 min. Dacă în vasul în care am gătit mai exista lichid, acesta va fi absorbit în totalitate.
Preparare sos de rosii
Punem uleiul într o tigaie și când s a încins adaugam usturoiul zdrobit și l lasam pana se înmoaie și prinde o culoare gălbuie.
Stingem cu vinul și adăugăm sucul de roșii împreună cu un fir de rozmarin. Adaugam și pătrunjel verde uscat. Amestecam și lasam la foc domol pana când sosul scade, aproximativ 10-12min.
Turnam sosul de roșii peste orez. Pudram cu pătrunjel uscat. Punem capacul.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu