Orez cu sos de rosii

Cantitatea de orez:apa(supa) este de 1:3. Exista însă posibilitatea ca orezul sa mai "ceara"  apa(supa) și atunci trebuie sa i dam. Asta în cazul în care ne dorim un orez cremos, pufos. 

Pentru un gust deosebit în loc de apa putem folosi supa. 

Nu este indicat ca orezul sa fie spălat în multe ape. O singura clătire sub jet de apa este suficienta. Putem chiar sa nu spălăm deloc orezul,amidonul îl ajuta în acest fel sa devina mai cremos.

Este indicat ca fierberea orezului sa se facă la foc domol.

Dacă avem grăsime de pasare(găină, rata, gașca) va recomand sa o folosiți pentru un gust deosebit. Eu nu am avut de aceasta data. 

Ingrediente

Pentru orez

200 g orez

600 ml supa de legume sau apa

150 g porumb din conserva

1 ardei gras rosu 

50 ml ulei

sare

piper măcinat alb

Pentru sos

400 ml suc de rosii

1 lingura ulei de masline

pătrunjel verde uscat

1 fir rosmarin

2 căței de usturoi

100 ml vin alb sec

Mod de preparare

Preparare orez

Punem uleiul la încins și sotam ardeiul gras, tăiat cubulețe.Lasam pana când acesta se înmoaie ușor. Adaugam orezul și lăsat la foc mic și amestecând des, circa 2-3 min. 

Adăugăm supa de legume și amestecam ușor. Adaugam și boabele de porumb 🌽 și condimentam cu sare și piper. 

Lăsăm la gătit, sub capac, la foc domol circa 15 min. având grija ca din când sa amestecam pentru a nu se lipi. 

Dacă hotărâm sa l gătim la cuptor, procesul de gătire v a fi un pic mai mare. 

Eu am vrut un orez pufos, cremos, legat, asa ca am mai adăugat putina apa și am mai lăsat 5-7 min. la gătit. 

Când orezul este gata, pufos și cremos se trage vasul de pe foc și lasam orezul sub capac încă circa 10 min. Dacă în vasul în care am gătit mai exista lichid, acesta va fi absorbit în totalitate. 

Preparare sos de rosii

Punem uleiul într o tigaie și când s a încins adaugam usturoiul zdrobit și l lasam pana se înmoaie și prinde o culoare gălbuie. 

Stingem cu vinul și adăugăm sucul de roșii împreună cu un fir de rozmarin. Adaugam și pătrunjel verde uscat.  Amestecam și lasam la foc domol pana când sosul scade, aproximativ 10-12min.

Tragem tigaia de pe foc, îndepărtăm usturoiul și firul de rozmarin. 

Turnam sosul de roșii peste orez. Pudram cu pătrunjel uscat. Punem capacul. 

Servim drept garnitura sau ca atare alături de niște muraturi sau o salata. 


Pofta bună! 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes