Dulceață de cirese

 Foarte multe cireșe au mai fost anul acesta cu toate ca natură nu a fost prea ingaduitoare cu ele. Le a bătut vântul, grindina le a lovit și le a trântit la pământ de s a format covor de cirese pe jos. Și cu toate acestea am reușit sa mâncăm pe saturate și sa facem și de 2 ori dulceață. 

Ingrediente

1 kg de cirese cantarite fara samburi

1 kg de zahar 

zeama de la o lamaie

2 pliculețe cu zahar vanilat

Mod de preparare

Ciresele se spala si se curata de samburi.

Într un vas(eu am folosit un ceaun) asezăm un strat de cireșe, un strat zahar pana când terminam ingredientele. Adăugăm și zaharul vanilat. 

Lăsăm pana ce zaharul se topește și cireșele își lasă sucul. Adăugăm și zeama de lămâie. 

Dam la foc mediu și când se formează spuma (impurități conținute de zahar, cu cât zaharul este mai pur  cu atât cantitatea de spuma este mai mica) ) avem grija sa o îndepărtăm folosind o spatula.

Continuam sa fierbem pana când dulceață începe sa se lege(se face proba picurand câțiva stropi de sirop într un pahar cu apa rece. Stropii trebuie sa și păstreze forma, nu sa se împrăștie. Dacă stropii se împrăștie continuam fierberea. Dacă stropii își păstrează forma atunci tragem vasul cu dulceață de pe foc și o repartizam în borcane. Inchidem borcanele cu capace și lăsăm la răcit. 

După ce borcanele s au răcit le sterilizam. Fierbem 30 min. din momentul în care apa din vasul în care sterilizam începe  sa fiarbă.

***Cum se face sterilizarea la Bain Marie

Punem pe fundul unei cratițe un prosop de bucatarie. 

Infasuram fiecare borcan în parte în cârpe sau ziare. Asezăm borcanele în vas. 

Turnam apa rece pana la 3/4 din înălțimea borcanelor.

Punem vasul cu borcane pe foc, la foc moderat, și așteptăm ca apa sa înceapă sa fiarbă. Din acest moment cronmetram 30 min. Oprim focul, acoperim vasul cu un prosop gros și lăsăm borcanele sa se răcească treptat. După răcire scoatem borcanele din apa, le ștergem și le depozitam în cămară. 


Este una din dulceturile mele preferate. 

Este absolut delicioasa! 

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes