Paine floricica de casa

Am hotarat sa fac aceasta paine sub forma de floare....imi place,pur si simplu.

Si imi mai place mirosul painii de.abia scoase din cuptor.
Ceea ce nu.mi place este ca imi place....hihihi...si mananc muuuuulta si asta nu.i cam bine.
Aceasta reteta este cea pe care o face si mama...de la ea am furat reteta...hahaha.
Ingrediente
1 kg faina
25 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata
1 lingurita rasa sare
1 lingurita rasa zahar
600-650 ml apa calduta
un cub cat o nuca unt
Mai avem nevoie
ulei pentru uns mainile si vasul
faina pentru infainat masa de lucru
Mod de preparare
Cernem faina si o amestecam cu sarea.
Punem faina intr-un vas si facem in mijlocul acesteia o adancitura.
Sfaramam drojdia proaspata cu furculita si o amestecam cu zaharul.
Punem acest amestec in adancitura facuta in faina si turnam putina faina(circa 50 ml).
Lasam circa 10/15 min.
Adaugam apoi untul topit si racit .
Putin cate putin adaugam apa calduta pana la inglobarea acesteia in faina.
Ungem mainile si vasul in care framantam cu ulei si incepem framantarea.
Framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini.
In cazul in care aluatul se lipeste de maini mai adaugam 1-2 linguri de faina pe fundul vasului si continuam framantarea inca circa 5 min.
#Avem grija sa ungem din cand in cand mainile cu ulei.
Aluatul rezultat trebuie sa fie unul fin,elastic,care sa se desprinda ,asa cum am mai spus,usor de pe maini.
Acoperim vasul in care am framantat cu un prosop de bucatarie si lasam la crescut,la cald,circa o ora.(sau pana cand aluatul isi dubleaza volumul).
Scoatem aluatul pe masa de lucru infainata si il imparim in 2 bucati.(pentru a ne fi mai usor cand il intindem cu sucitorul).
Intindem deci cu sucitorul (rand pe rand....eu neavand o masa asa de mare)cele 2 bucati de aluat si apoi le rulam.
Din rulourile rezultate taiem bucati potrivite si formam bilute.
Tapetam o tava rotunda cu faina ,asezam o biluta in mijlocul tavii si apoi celelalte bilute de jur imprejur (ca in foto)formand o floricica.
Eu am format bilutele ochiometric(nu am cantarit fiecare biluta in parte dar voi o puteti face)astfel incat nu toate au aceiasi marime.
Dupa ce am format floricica ,acoperim tava cu un prosop de bucatarie si lasam la cald sa creasca circa 30 min.
In acest timp preincalzim cuptorul.
Dam la cuptor la 180 grade pentru circa 30-40 min.
Ca sa fim siguri ca painea este copta facem testul scobitorii.

Scoatem din cuptor si....pofta buna!
Ce bine miroase si ce buna este!




4 comentarii:

  1. Buna de tot. Si mie imi place sa fac paine, dar din pacate f. rar, din aceleasi motive- imi place si sa o mananc.

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes