Stiti deja ca pe Raducu îl cheamă și Cristian iar în ziua de Crăciun îl sărbătorim cu șampanie și tort. De data aceasta i am făcut un checskasse cu crema de mascarpone, dulceata de cirese și "nins" cu fulgi de cocos.
Ingrediente
Pentru blat
500 g biscuiți digestivi
200 g unt topit
Pentru mousse de mascarpone
500 g mascarpone
300 ml frisca lichida
200 g ciocolata alba
10 g gelatina granule
Mai avem nevoie
1 borcan de 400 g dulceață de cirese
1 lingură rasa amidon alimentar
coacăze rosii
Pentru decor
fulgi de nuca de cocos
bomboane Rafaello
coacăze rosii
ace de brad
Mod de preparare
Blatul
Macinam biscuiții folosind un robot de bucătărie.
Topim untul, îl lăsăm sa se răcorească după care îl adaugam peste biscuiții macinati și amestecam pentru câteva secunde, la robot. Obținem un amestec cu o consistenta asemănătoare nisipului ud.
Pregătim un platou pe care v om aranja prăjitură și punem pe el inelul de la tava de tort.
Punem amestecul de biscuiți și tasam bine(ne putem folosi de pahar cu baza plată).
Dam tava la rece pana este gata umplutura.
Mousse de mascarpone
Mai întâi hidratam gelatina. 10 g gelatina granule în circa 100 ml apa rece timp de aproximativ 10 min. Granulele absorb apa și rezulta o masa groasa pe care o v om încălzi ca să devina lichida. *Nu trebuie sa ajungă la fierbere pentru ca gelatina își pierde din proprietăți.
Mixam mascarponele pana devine cremos.
Rupem ciocolata în cubulețe și o topim pe baie de abur.
*Exclus sa topim ciocolata direct pe foc.
Mai exact procedam în felul urmator:punem un vas cu apa la fiert iar deasupra acestuia asezăm un bol (fie metalic, fie din sticla termorezistenta) fără a atinge apa, în care urmează sa topim ciocolata.
În vasul metalic rupem ciocolata în cubulețe și amestecam constant pana ce aceasta se topește. Tragem de pe foc și lăsăm la răcorit circa 10 min, amestecând.
Incorporam ciocolata topita și racita in crema de mascarpone și mixam pana ce crema devine ferma și omogena. Adaugam și frisca rece și mai mixam putin(1-2min).
Adaugam gelatina hidratata și amestecam cu ajutorul unei spatule.
*Gelatina se hidratează în apa rece (la 10 gr gelatina, circa 100 ml apa) timp de circa 10-15 min. Gelatina absoarbe apa, rezultând o masa groasa, ferma. Înainte de a o incorpora aceasta trebuie ușor incalzita,ca să devina lichida.
Separat amestecam dulceață de cireșe cu amidonul, apoi o punem pe foc și o lăsăm la foc mic pana se îngroașă puțin.
Lăsăm sa se răcorească apoi zdrobim cireșele cu un mixar vertical.
Asamblare.
Scoatem blatul din frigider peste care turnam jumătate din cremă de mascarpone. Deasupra asezăm bobite de coacăze rosii.
Urmează un strat de dulceață și apoi restul de crema alba.
A fost delicios și apreciat.
Pofta bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu