Pentru ca mărul din gradina mamei ne a bucurat și în acest an cu fructele lui,imediat m am dus cu gândul la o plăcintă cu mere, cu foi moi, subțiri, fragede și cu umplutura din belșug.
Deja am făcut de 3 ori placinta și am pus și câteva punguțe la congelator.
E bine de stiut:
Untul sa fie la temperatura camerei.
Se poate folosi doar unt sau doar untura dar eu am ales sa folosesc combinația unt-untura. Untul dă gust iar untura oferă aluatului frăgezime.
Nu am folosit deloc zahar, pentru ca merele au fost foooooarte dulci. Pentru aroma am folosit zahar vanilat.
Eu nu curat merele de coaja pentru ca noi nu le stropim. Coaja este bogata în vitamine, antioxidanți, fibre asa ca... nu o aruncați!!!
Ingrediente
Pentru aluat
750 g faina
150 g unt
3 oua
un praf de sare
2 pliculețe zahar vanilat
o lingurita praf de copt
Pentru umplutura
1,8 kg mere
2 pliculețe zahar vanilat
1 lingurita scortisoara
2 linguri rase pesmet
zeama de la 1/2 lamaie
Mai avem nevoie
zahar pudra
Mod de preparare
Aluatul
Punem într un vas untul, untura, smântâna,ouăle, praful de sare,coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat, esență de rom.Amestecam.
Amestecam faina cu praful de copt, cernem și incorporam(adăugând lingura cu lingura) în amestecul de mai sus.
Frământăm pana obținem un aluat elastic. Pentru a obține un aluat fraged nu exageram cu framantatul.
Înfoliem aluatul și îl dam la frigider pentru cel puțin 1 ora.
În acest timp ne ocupam de umplutura.
Spălăm merele, le tăiem în jumătăți, îndepărtăm cotoarele și le radem.
Punem merele rase într un vas, adaugam zeama de lamaie și dam la foc și ținem pana ce scade zeama.
Adaugam pesmetul și amestecam.
Lăsăm umplutura sa se răcească.
Adaugam scortisoara și amestecam.
Scoatem aluatul din frigider si îl tăiem în jumătate. O bucata de aluat o băgăm în frigider iar cealaltă o întindem în strat subțire și o asezăm într o tava(35/26)captusita cu hârtie de copt.
Întindem peste foaia de aluat, compoziția de mere.
Scoatem din frigider cealaltă bucata de aluat, o întindem și o asezăm deasupra compoziției de mere și se presează ușor ca să adere. Înțepam aluatul din loc în loc cu ajutorului unei furculițe.Dam tava la rece pentru circa 30 min. apoi coacem placinta la 180 grade pentru aproximativ 30-40 min.
Când placinta este bine făcută și frumos rumenita o scoatem din cuptor și o lăsăm la răcit. 
Pudram placinta cu zahar vanilat și apoi o porționam.
Pofta bună!



















0 comentarii:
Trimiteți un comentariu