Placinta cu mere și aluat fraged

Pentru ca mărul din gradina mamei ne a bucurat și în acest an cu fructele lui,imediat m am dus cu gândul la o plăcintă cu mere, cu foi moi, subțiri, fragede și cu umplutura din belșug. 

Deja am făcut de 3 ori placinta și am pus și câteva punguțe la congelator. 

 


E bine de stiut:

Untul  sa fie la temperatura camerei.

Se poate folosi doar unt sau doar untura dar eu am ales sa  folosesc  combinația unt-untura. Untul dă gust iar untura oferă aluatului  frăgezime. 

Nu am folosit deloc zahar, pentru ca merele au fost foooooarte dulci. Pentru aroma am folosit  zahar vanilat

Eu nu curat merele de coaja pentru ca noi nu le stropim. Coaja este bogata în vitamine, antioxidanți, fibre asa ca... nu o aruncați!!! 

Ingrediente 

Pentru aluat

750 g faina 

150 g unt

75 g untura de porc

225 g smântână grasa

3 oua

un praf de sare

2 pliculețe zahar vanilat

coaja rasa de la o lamaie

o lingura esență de rom

o lingurita praf de copt

Pentru umplutura

1,8 kg mere

2 pliculețe zahar vanilat 

1 lingurita scortisoara

2 linguri rase pesmet

zeama de la 1/2 lamaie

Mai avem nevoie

zahar pudra


Mod de preparare

Aluatul

Punem într un vas untul, untura, smântâna,ouăle, praful de sare,coaja rasa de  lamaie, zaharul vanilat, esență de rom.Amestecam.

Amestecam faina cu praful de copt, cernem și  incorporam(adăugând lingura cu lingura) în amestecul de mai sus. 

Frământăm pana obținem un aluat elastic. Pentru a obține un aluat fraged nu exageram cu framantatul. 

Înfoliem aluatul și îl dam la frigider pentru cel puțin 1 ora. 

În acest timp ne ocupam de umplutura. 

Spălăm merele, le tăiem în jumătăți, îndepărtăm cotoarele și le radem. 

Punem  merele rase într un vas, adaugam zeama de lamaie și dam la  foc și ținem pana ce scade zeama. 

Adaugam pesmetul și amestecam. 

Lăsăm umplutura sa se răcească.

Adaugam scortisoara și amestecam. 

Scoatem aluatul din frigider si îl tăiem în jumătate. O bucata de aluat o băgăm în frigider iar cealaltă o întindem în strat subțire și o asezăm într o tava(35/26)captusita cu hârtie de copt. 

Întindem peste foaia de aluat, compoziția de mere.

Scoatem din frigider cealaltă bucata de aluat, o întindem și o asezăm deasupra compoziției de mere și se presează ușor ca să adere. Înțepam aluatul din loc în loc  cu ajutorului unei furculițe. 

Dam tava la rece pentru circa 30 min. apoi coacem placinta la 180 grade pentru aproximativ 30-40 min. 

Când placinta este bine făcută și frumos rumenita o scoatem din cuptor și o lăsăm la răcit. 

Pudram placinta cu zahar vanilat și apoi o porționam.





Pofta bună! 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes