Prăjitură cu gem, stafide și aluat răzuit

Pentru aceasta prăjitură am folosit un gem de un rafinament deosebit:este vorba de o combinație de prune cu smochine. Pentru ca smochinele au  fost deosebit de dulci nu am folosit zahar. Este un gem cu un gust dulce - acrișor cu un parfum și o savoare deosebita. 

Pentru aceasta prăjitură în loc de zahar am folosit îndulcitor. 

Ingrediente

300 g faina

150 g unt rece 82% grasime 

1 ou

1 lingura Green sugar

1 plic zahar vanilat

1 priza sare

Pentru umplutura

o mana stafide aurii

1 lingura coniac

600 g gem de prune cu smochine

1 plic zahar vanilat

Mai avem nevoie 

făină pentru infainat masa de lucru

zahar pudra pentru pudrat prajitura(este opțional) 



Mod de preparare

Am făcut aluatul la robot.

Untul tăiat cubulețe se pune în vasul robotului împreună cu îndulcitorul, zaharul vanilat, faina și praful de sare. Mixam pana când obținem un aluat nisipos. 

*Nu insistam cu mixatul. 

Adăugăm oul și mixam. Acesta se încorporează destul de repede în ingredientele uscate și rezulta un aluat omogen. 

#Dacă și după adăugarea oului aluatul nu este foarte bine legat atunci adăugăm lingura cu lingura apa rece. Aluatul rezultat trebuie sa fie omogen și sa nu se lipească de  mana. 

Scoatem aluatul pe masa de lucru ușor infainata și îl modelam într o bila. 

Tăiem în doua bila de aluat:

O bucata mare(treisferturi de aluat) pe care o împachetam în folie alimentara și o dam la frigider pentru circa 40 min. Cealaltă bucata de aluat(un sfert) o împachetam și pe ea în folie alimentara și o dam la congelator.

În acest timp ne ocupam de umplutura. Gemul îl parfumam cu niște zahar vanilat iar stafidele le punem în coniac pentru hidratare.

#Daca gemul este mai zemos adăugăm în el 1-2 linguri cu gris. 

Scoatem aluatul din frigider, îndepărtăm folia cu care a fost împachetat și îl punem pe masa ușor infainata. Cu ajutorul sucitorului întindem o foaie de aluat de circa 5 mm pe care o așezăm într o tava. 

Cu ajutorul furculițe intepam aluatul. 


Punem gemul peste aluat, apoi nivelam.Deasupra geamului presarăm stafidele hidratate. 

Pliem spre interior marginile aluatului. 

Scoatem cealaltă bucata de aluat din congelator și o radem deasupra prăjiturii. 

Dam la cuptor, la 180 grade timp de circa 20 min. 

Când prăjitură este bine făcută și frumos rumenita, se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcească și apoi se poate felia. 

După preferințe se poate pudra cu zahar pudra. 




Pofta buna! 




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes