Va invit la o portie de fasole batuta.
Eu am făcut o pentru o zi de post.
Este postul Sfintelor Paste si m-am gandit ca o fasole batuta este binevenita.Sunt convinsa ca toate gospodinele au "confectionat" acest preparat de cel putin cateva ori ,reteta variind bineinteles dupa regula "cate bordeie atatea obiceie" .Eu va prezenta varianta mea.............mmm.......tare buuuuuuuuuuuna.Sunt modesta, nu?...............hihihi.
Ingrediente
500 g fasole boabe
3 cepe
1 ardei gras
2 morcovi
1/4 telina
2-3 linguri bulion
o ramurica cimbru
3 cepe
1 ardei gras
2 morcovi
1/4 telina
2-3 linguri bulion
o ramurica cimbru
2 foi de dafin
ulei
3-4 catei de usturoi
sare,piper
ulei
3-4 catei de usturoi
sare,piper
Mod de preparare
Spalam fasolea si o lasam la inmuiat(eu de obicei o las de seara pana dimineata)in apa rece și ii schimb apa de 2 ori.
A doua zi o punem la fiert ,spumam, o lasam sa dea in cateva clocote (5-7 min) si aruncam apoi apa.
Schimbam apa de doua ori iar apoi lasam fasolea la fiert in apa cat sa depaseasca nivelul boabelor de fasole .
Curatam intre timp legumele(o ceapa,ardeiul gras, morcovul , telina) le spalam , le taiem sau le dam prin razatoare si cand fasolea este pe jumatate fiarta le adaugam in oala.Condimentam cu sare si adaugam foi de dafin și o ramurica de cimbru .Daca mai este nevoie mai adaugam apa.(apa trebuie sa depășească puțin nivelul boabelor de fasole). Lasam pana cand totul este fiert si apa a scazut.Tragem vasul de pe foc , lasam sa se racoreasca apoi scurgem fasolea de zeama ( dar nu o aruncam).
Curatam intre timp legumele(o ceapa,ardeiul gras, morcovul , telina) le spalam , le taiem sau le dam prin razatoare si cand fasolea este pe jumatate fiarta le adaugam in oala.Condimentam cu sare si adaugam foi de dafin și o ramurica de cimbru .Daca mai este nevoie mai adaugam apa.(apa trebuie sa depășească puțin nivelul boabelor de fasole). Lasam pana cand totul este fiert si apa a scazut.Tragem vasul de pe foc , lasam sa se racoreasca apoi scurgem fasolea de zeama ( dar nu o aruncam).
Îndepărtăm foile de dafin și crenguța de rosmarin.
Dam fasolea fie prin masina de tocat fie mixam cu ajutorul blenderului.Amestecam bine cu usturoiul zdrobit si condimentam dupa gust cu sare si piper.Adaugam cate putina zeama de fasole pana cand obtinem o consistenta dorita si amestecam bine.
Dam fasolea fie prin masina de tocat fie mixam cu ajutorul blenderului.Amestecam bine cu usturoiul zdrobit si condimentam dupa gust cu sare si piper.Adaugam cate putina zeama de fasole pana cand obtinem o consistenta dorita si amestecam bine.
Separat, intr-o tigaie incingem ulei si calim ceapa(2 buc) taiata solzisori peste care am presarat putina sare și faina.
In uleiul în care am călit ceapa punem bulionul, 2 linguri cu apa și dam la foc mic. Condimentam cu sare și piper după gust și lasam pana când sosul scade.
Medi,este preferata sotului,asa ca al trimit la o portie.O seara frumoasa!!!
RăspundețiȘtergerema bag si eu,ca e de post!
RăspundețiȘtergereMmm ce pofta mi-ai facut cu fasole batuta...
RăspundețiȘtergereCe bunatate!Te astept cu un premiu la mine pe blog!pup!
RăspundețiȘtergereOh, buna fasolica batuta, mai ales insotita de ceva muraturi! Draga Medi, la mine pe blog te asteapta niste premii virtuale, asa ca de inceput de primavara adevarata. Le-am primit cu mare drag si le ofer la fel.
RăspundețiȘtergereMirela, cred ca a ratacit drumul sotul tau ca la mine nu a ajuns........hihihi.Pup!
RăspundețiȘtergereCraita, te astept si pe tine.....pup!
RăspundețiȘtergereFelis, pun un scaun in plus la masa?
RăspundețiȘtergereFlory, pup si multumesc!Plec sa vad despre ce este vorba.
RăspundețiȘtergereNumai surprize placute.......Elena, acuma plec spre tine dar nu inainte de ati multumisi ati da un pupic.
RăspundețiȘtergere