Supa de peste(Gregada)

Gregada este un preparat de origine croata din insula Hvar, simpla și toată gustoasa. 
Aceasta supa combina mai multe soiuri de peste. Eu am folosit 2 feluri de peste,crap și somn. 
Este foarte important sa folosim un ulei de măsline și un  vin de buna calitate. Deasemeni va recomand ca pestele sa fie proaspăt. 
De asemenea este important să nu amestcaţi mâncarea, ci doar să o agitaţi.

Ingrediente:
1 kg file de peste(eu am avut somn si crap)
ulei de masline
2 morcovi
2 cepe(eu am folosit ceapa rosie dar se poate folosi orice fel de ceapa)
1 ardei gras verde
3 catei de usturoi
5-6 cartofi
3 rosii(pentru ca mai aveam cateva rosii cherry prin frigider le-am folosit si pe acelea)
1 pahar cu vin alb sec
1 varf de cutit de sofran(este optional)
2-3 foi de dafin
cimbru uscat
patrunjel verde
sare,piper

Mod de preparare
Intr-o oala in care urmeaza sa preparam supa incingem uleiul si punem la sotat ceapa taiata mărunt. Când ceapa devine sticloasa adaugam si usturoiul pisat.Lasam circa 1 min dupa care adaugam morcovul taiat rondele si ardeiul gras taiat cubulete.Mai lasam circa 5 min ,avand grija sa  amestecam din cand in cand .

Taiem cartofii și rosiile rondele si le asezam peste legumele sotate.Condimentam cu sare , piper ,cimbru si adaugam si sofranul(pentru culoare).
Din acest moment nu mai amestecam în supa cu lingura, dacă este nevoie scuturam oala cu mișcări dreapta-stanga. 

Adaugam circa 1,5 l apa , foile de dafin si lasam sa fiarba la foc potrivit circa 10 min.
In acest timp ne ocupam de peste:se curata , se taie bucati potrivite ,se spala si apoi se lasa la scurs.
Adaugam bucatile de peste ,vinul si daca mai este nevoie si apa ,astfel incat pestele sa fie acoperit de supa.Potrivim de sare,scoatem foile de dafin din supa  si lasam pe foc pana cand carnea este bine facuta .
Tragem oala de pe foc și asezonam cu patrunjel verde.  Servim cu paine calda! 
Pofta buna!

15 comentarii:

  1. Imi ploua in gura! Ce bucati de file ai pus acoloooooo....vai ce buna tre sa fie! Pup draga mea Medi si iti doresc un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi sunt mare mancator de peste si am sofranul in casa nu l-am folosit pana acum la ciorba respectiva!Uite ca de aia tre sa invete omul cat traieste:)Pupici Maria!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ador pestele, asa ca nu refuz o portie!! Daca mai este, bineinteles!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. ce stie taranul ce-i sofranul ! e o vorba mai veche decat mine.ultima portie e a mea ! ca banuiesc ca prima s-a evaporat !

    RăspundețiȘtergere
  5. O daaaaaaaaaaa!!!!! Arata exceptional!!!!!! Imbratisari pentru o Medi iubita mult!

    RăspundețiȘtergere
  6. Se putea sa nu faca Medi ceva bun din peste ???
    Supa nu prea am auzit( No shiiii), mai mult ciorba de peste, dar sunt sigura ca e savuroasa....
    Te tzuc Medi !

    RăspundețiȘtergere
  7. Pup Cora!Am avut intradevar niste bucati mari de somn si crap.

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa zic si eu Teo............omul cat traieste invata. Sunt inca multe lucruri pe care nu le stiu si multe le-am invatat intrand aici.Este unul din motivele pentru care sunt aici.......de a afla noutati.

    RăspundețiȘtergere
  9. Licuta, stiu ca iti place pestele asa ca ti-am pastrat.Te pup draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pansy...........hihihi.Te astept cu drag la masa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu imbratisez scumpa si draga mea Ruxy!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sidy,stii cum se zicea............nici o masa fara peste...........ei, bine eu fac cam o data,de doua ori pe saptamana.Este prima data cand fac si eu supa si a iesit grozav de buna.
    Te pup Sidonia si iti doresc o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes