Manastirea Brancoveanu si Izvorul Parintelui Arsenie Boca

Asezata intr-un loc mirific,la poalele muntilor Fagaras,pe valea raului Sambata,Manastirea Brancoveanu
 este un asezamant monahal de calugari.

 In secolul al XVII-lea. ,mai exact in  anul 1654 satul si mosia din Sambata de Sus au devenit proprietatea  lui Preda Brancoveanu, boier de fel, care a ridicat o bisericuta din lemn pe valea raului.
Aici in  anului 1696, domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti  intre anii 1688-1714, a zidit din piatra  o manastire.Manastirea Brancoveanu de la Sambata de sus este una dintre cele mai frumoase ctitorii ale domnitorului martir Constantin Brancoveanu..
Mânăstirea Brâncoveanu,  zidită între anii 1696-1698, a fost distrusă în anul 1785.După distrugerea mânăstirii, Palatul Brâncovenesc din Sâmbăta de Sus, aflat la o distanta de circa10 Km depărtare de mânăstire, a fost locuit vremelnic de urmaşi ai familiei Brâncoveanu. Aceştia au stăpânit domeniul până la reforma agrară din anul 1922, când Ministerul Domeniilor a predat Mitropoliei din Sibiu domeniul brâncovenesc împreună cu ruinele şi toată incinta mânăstirească de la Sâmbăta de Sus.
În cei 140 de ani de părăsire  se cunosc mai multe încercări de restaurare a mânăstirii.
Cel de-al doilea ctitor al Mânăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus a fost  Mitropolitul Dr. Nicolae Bălan, care a început restaurarea bisericii în anul 1926. Sfinţirea a fost făcută în anul 1946, după război.
Al treilea ctitor al Mânăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus este Î.P.S. Dr. Antonie Plămădeală, ales în anul 1982 Arhiepiscop al Sibiului, Mitropolit al Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului. Î.P.S. Dr. Antonie Plămădeală a rezidit din temelie incinta Mânăstirii Brâncoveanu, lucrare începută în anul 1985. Sub îndrumarea sa directă s-au făcut reparaţii capitale şi s-a restaurat pictura de la vechea biserica brâncovenească. 



Manastirea are doua hramuri care sunt inchinate Maicii Domnului. Primul hram se tine in prima vineri de dupa Sfintele Pasti de "Izvorul Tamaduirii"si asta  pentru ca, in curtea manastirii se afla un izvor cu apa tamaduitoare la care se adunau sihastrii acestor munti inca din secolul al XV-lea.







Al doilea hram a fost primit la sfarsitul secolului al XVII-lea cand Domnitorul Tarii Romanesti construieste langa izvor o biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Biserica este apoi inconjurata de constructii printre care o scoala de gramatici, un ateier de pictura ,chilii , care sunt toate unite intr-o manastirea ortodoxa. Aici aduce calugari din Tara Romaneasca, care vor trai si se vor ruga impreuna.


In anul 1993 are loc sfintirea intregului complex manastiresc si a Paraclisului manastirii inchinat Sfintilor Martiri Brancoveni, ucisi in anul 1714 de catre turci la Constantinopol. In prezent obstea manastirii numara in jur de 40 de vietuitori.


Izvorul Parintelui Arsenie Boca este unul dintre locurile de reculegere duhovniceasca din apropierea  Manastirii Brancoveanu.
"Cine va bea din apa pe care Eu i-o voi da, nu va mai inseta in veci, caci se va face in el izvor de apa curgatoare, pentru viata vesnica" (Ioan 4, 4)." Aceste cuvinte, sapate in piatra de langa izvor, intampina pe tot crestinul ce ajunge la izvorul parintelui Arsenie, aflat in padurea din spatele manastirii brancovenesti.


Parintele a locuit  in Manastirea Brancoveanu intre anii 1940-1948. Tot in aceasta perioada s-a amenajat si locul numit "La izvor", cunoscut astazi sub numele de "Izvorul Parintelui Arsenie Boca".
Parintele Arsenie Boca s-a nascut in localitatea Vata de Sus, in judetul Hunedoara, la data de 29 septebrie 1910.La numai doi ani de la intrarea in monahism, in anul 1942, calugarul Arsenie este hitotonit preot si staret al Manastirii Brancoveanu.
In anul 1948, mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal pe Parintele Arsenie Boca la Manastirea Prislop, unde il si aseaza staret. Parintele Arsenie Boca este staret al Manastirii Prislop intre anii 1948-1950. In aceasta manastire si-a avut parintele atelierul de pictura, intre anii 1969-1989.

Parintele Arsenie Boca a decedat  la data de 28 noiembrie 1989, el fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Prislop(unde fusese staret cu jumatate de secol inainte) in data de 4 decembrie.

18 comentarii:

  1. Paste fericit si plin de bucurii.
    te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarbatori fericite si luminate!
    Cu mult drag,

    RăspundețiȘtergere
  3. Paste Fericit Medi scumpa mea! Sarbatori cu multa liniste in suflet si numai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sarbatori fericite si tot ce va doriti ! Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  5. Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Hristos a inviat!
    Sa petreci frumos in continuare alaturi de cei dragi! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pup si multumesc ,Brandusa!Toate cele bune si tie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Gratiela ma bucura vizita si urarile tale!Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  9. Rux scump si drag multumesc si toate cele bune si tie!

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes