Cascada Cailor /Borsa

Vaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaacanta in Maramures!
Am pornit intr-o dimineata  de septembrie nu prea frumoasa .......pffffffffff..................cerul era innorat si destul de racoros...............pe traseul Otopeni-Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Medias-Reghin-Targu-Mures
Pe drum am facut cateva popasuri pentru a bea o cafea, a manca ,a alimenta sau pentru al saluta.........hihihi....... pe Avram-Iancu.
 
Catedrala Mare "Inaltarea Domnului"


De la Targu-Mures am pornit spre Bistrita-Nasaud si mai departe spre Nasaud.....................inainte de a intra in Nasaud s-a lasat intunericul astfel incat am spus STOP pe ziua de astazi...............ne-am cazat iar a doua zi dimineata am plecat mai departe..................am trecut prin Liviu Rebreanu, a urmat Nasaud si apoi Salva.Si cum sa trecem prin Salva fara a poposi pe la Ana lu' Gliga?........mare ia fost mirarea dar in acelasi timp bucuria cand ne-a  vazut la ea in curte................au trecut mai bine de 15 ani de cand nu ne-am mai vazut.Am intrat in casa unde mama Anei se intreba :oare cine-i Doamna?Cand am intrebat-o daca ma cunoaste mi-a spus -NU..............atunci i-am spus ..........eu sunt Medi!M-a imbratisat,m-a pupat iar cateva lacrimi i-au aparut in coltul ochilor.....................emotionant!
Am stat la Ana cat am baut o cafea si am  povestit ba una ,ba alta apoi  ne-am continual drumul spre Sacel.......................zona este de o frumusete rar intalnita.Din pacate ,din cauza ploii,am admirat peisajul din masina.Si totusi................pentru cateva minute ne-am oprit si am facut cateva poze.



Am ajuns in Borsa .......vroiam sa urcam sus la Cascada Cailor.Exista 2 variante pentru a ajunge la cascada:1)pe jos din Borsa ,mergand pe poteca de sub telescaun sau 2.)cu telescaunul.
Bineinteles ca nu ne-am incumetat sa o luam pe jos mai ales ca afara ploua marunt iar sus era ceata .Speranta noastra era telescaunul dar....................nu a fost sa fie!!!..............telescaunul nu urca cand vremea nu este favorabila si in  plus de asta trebuie sa se formeze un grup de minim 15 persoane ca sa ii dea drumul.Nu am avut noroc ,asa ca am luat hotararea de a ne caza in apropiere.Si am facut-o la Pensiunea Nordica ,o pensiune pe cat de frumoasa pe atat de primitoare si calda................ca si gazdele de-altfel.


A doua zi norocul ne-a suras!
Există două variante pentru a ajunge în împărăţia cascadei. Primul traseu porneşte din Complexul Turistic Borşa şi continuă pe poteca de sub telescaun până în Poiana Runcu Ştiolului

Citeste mai mult: adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/video-colt-rai--cascada-cailor-legenda-inima-muntilor-rodnei-1_50ba027d7c42d5a663af9c8f/index.html
Există două variante pentru a ajunge în împărăţia cascadei. Primul traseu porneşte din Complexul Turistic Borşa şi continuă pe poteca de sub telescaun până în Poiana Runcu Ştiolului

Citeste mai mult: adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/video-colt-rai--cascada-cailor-legenda-inima-muntilor-rodnei-1_50ba027d7c42d5a663af9c8f/index.html
Există două variante pentru a ajunge în împărăţia cascadei. Primul traseu porneşte din Complexul Turistic Borşa şi continuă pe poteca de sub telescaun până în Poiana Runcu Ştiolului.

Citeste mai mult: adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/video-colt-rai--cascada-cailor-legenda-inima-muntilor-rodnei-1_50ba027d7c42d5a663af9c8f/index.htmlploua marunt iar  sus pe munte era ceata ....................telescaunul nu urca ..........ce sa facem ,ca sa facem?Ne-am cazat in apropierea telescaunului in speranta ca a doua zi v-om avea noroc.Pensiunea Nordica,unde ne-am cazat este o pensiune noua,data anul trecut in folosinta....................este tare primitoare si calda ...................asa sunt si gazdele.A doua zi ..........vremea ...............hmm.................bunicica!A doua zi norocul ne-a suras!
Stateam afara si imi beam cafeaua cand am vazut venind catre telescaun vre'o 4 masini................i-am spus repede lui George sa mearga sa vada ce si cum...................uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuura .........................si am plecat!
 Pentru mine era pentru prima data cand ma urcam in telescaun...................wow!!!
Ne urcam in telescaun...................eu cu oaresce emotie................hihihi.
Lasam in urma orasul................urcam................admiram peisajul ............stanga-dreapta..........fata.........in spate nu prea am curajul sa-mi intorc privirea!!!















   Uffffffffffffffffffff.....................ceata se tine dupa noi!
   Cu cat urcam cu atat este mai rece...........dar nu-i bai,ne-am imbracat destul de bine.
Urcam cu telescaunul pana in varful partiei de schi ,facem circa 15 min Lasam in urma noastra orasul.De sus,din telescaun admiram peisajul ce ne inconjoara.
Ajungem sus...........aici drumul se bifurca in doua .......la dreapta se coboara in cel mult 30min la Cascada Cailor  iar la stanga  se urca spre platoul Stiol.
Directia noastra.....................CASCADA CAILOR!
    Drumul ce duce la cascada trece printr-o padure.
    Mda............ceata este parca din ce in ce mai densa.
Din pacate si aici avem surpriza sa vedem copaci taiati!

Mergand prin padure si apropiindu-te de cascada  auzi vuietul apei si stii ca nu mai ai mult pana la ea,ca te  apropii de ea.
Am ajuns!
Cascada este acoperita de ceata.................ii auzi vuietul ................in schimb ,din pacate,ochiul nu are o privire clara asupra ei.
  In timp ce ne apropiam de cascada ,ceata se ridica din ce in ce mai mult.
   Se spune că aceasta este cea mai înaltă cădere de apă din ţară.Specialiştii spun ca aceasta cascada este  situată la altitudinea de 1300 m,  are o înalţime deaproximativ 100 m  şi o pantă între 45 şi 100 de grade.
Acesta este podetul peste care trebuie sa treci pentru a ajunge cat mai aproape de cascada.
Si ......................minune!!!..............ceata se ridica si  putem admira cascada pentru cateva minute in toata splendoarea ei.
 Nu  tine mult acesta minune ................... ceata se aseaza din nou!


La baza cascadei, incepe si “Rezervatia naturala a muntilor Rodnei”
Cascada are legenda ei care spune asa:
" Muntele Piatra Rea datorită păşunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor pentru a ţine din primăvară până în toamnă "stavele" (hergheliile) de cai. Insă acest rai al cailor nu era chiar aşa de liniştit. Din când în când ursul incerca să îşi găsească o pradă uşoară din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însă într-un loc deschis şansele ursului erau slabe. 
Aşa că ursul de obicei încerca să incolţească cai deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascada a Cailor. Aici sărmanele animale nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău, astfel ursul având câştig de cauză. Într-o noapte întunecată, fără vizibilitate şi cu o furtună de proporţii, ursul a venit din nou să îşi aleagă o pradă. Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al ursului, animalele au luat-o la goana, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat dar o mulţime de animale au căzut în prăpastie, ursul alegându-se după spusele localnicilor cu vreo 15 cai.
De atunci localnicii marcaţi de eveniment au început să foloseasca numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor iar pârăul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor."
http://www.ropedia.ro/obiective/Maramures/Borsa/Cascada_Cailor/
Plecam  fericiti  si multumiti ca  si numai pentru cateva minute am putut admira aceasta frumusete .
Drumul de intoarcere il facem tot cu telescaunul.


   Frumos asa-i?



Maine este o noua zi!
Va urma!

21 comentarii:

  1. Waw....ce frumuseti are tarisoara asta a noastra !!!
    Dar parca mi-a ajuns frigul si umezeala pina la oase, admirand pozele si citind povestea ta !
    Superb !!! De abia astept continuarea....
    Te tzuc cu drag Medi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Sidonia a fost o zi tare neprietenoasa cand am urcat la Cascada.
      Te pup cu drag!

      Ștergere
  2. Foarte frumos! In Maramures nu am ajuns inca, sper in vara viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Absolut superb, Medi! In ciuda vremii, totul e minunat. Sper rusinea mea, nu am ajuns niciodata in acele locuri...Multumesc pentru ca impartasesti si cu noi aceste amintiri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doina sunt atatea locuri frumoase de care din pacate nici macar nu am auzit ................de exemplu eu de curand am auzit de Cascada Cailor.Pacat ca nu se promoveaza aceste locuri minunate.
      Si eu ma bucur ca prin aceste postari va fac o placere.
      Te pup si multumesc de vizita!

      Ștergere
  4. Superbe imagini!
    Avem o tara asa de frumoasa,pacat ca nu sa promoveaza mai mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte frumoasa Dia dar...........uffffffffffffffffff....................asa cum spui si tu ,din pacate nu punem in valaore aceste frumuseti.

      Ștergere
  5. Draga Maria,eu pe acolo nu am ajuns dar imaginile m-au dus cu gindul la Arieseni,foarte faina zona si-mi inchipui ce trairi frumoase ati avut impreuna cu George,iti multumesc ca am fost pe acolo datorita pozelor tale,va pup:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Geta am fost si eu la Arieseni dar cu foarte multi ani in urma.Mi-as dori sa ajung din nou.
      Si eu iti multumesc de vizita si ma bucur!

      Ștergere
  6. Ce frumos si ce trista legenda!!este incredibil ce frumuseti are tara asta a noastra !!
    Bravo Medi ca va plimbati si pretuiti ce e frumos!!
    Pup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da si eu am fost impresionata de legenda.
      Lulu eu zic ca tara noastra este plina de frumos!
      Te pup cu drag!

      Ștergere
  7. Am ramas cu impresia ca am vazut si eu cu voi aceste mirifice locuri si mi-am inchipuit ca mi-ai spus povestea cascadei la gura sobei intr-o cabana micuta unde arde un foc jucaus, mai ales ca de frig m-am incotosmonat mai rau ca iarna.
    Pup Medi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar incetosata,Cascada,arata minunat.Imi imaginez trairile,pe care le-ati avut.
    Toata ruta voastra a fost S P L E N D I D A!
    Alegeti itinerare f.,f.frumoase.Prin tine,vizitez si eu,locuri noi.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur ca pot transmite si altora ceea ce vedem noi.De fapt asta este si motivul pentru care m-am hotarat la un moment dat sa fac aceste postari.
      Asa de mult mi-a placut ca sincera sa fiu mi-as dori sa mai vad inca o data Cascada...............e superba!
      Te pup Cami si te mai astept cu drag!

      Ștergere
  9. ce frumos ai povestit! asta e pt. Duminica Valorilor Romanesti? daca da...si veri s-o incadrezi in acest proiect, rogu-te introdu un link si catre prima postare de pe blogul meu, in care anunt ideea proiectului, poate ne adunam mai multi in acest demers frumos! te pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumos! Avem o tarisoara frumoasa cu multe locatii interesante

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoase locuri...cu adevarat desprinse din basme...am fost si noi prin acele zone frumoase...tare mult mi-as dorii sa le revad...

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes