Hai-hui prin Buzau

Dacă vrei o evadare rapida, de weekend, dacă nu ai vizitat încă Vulcanii noroioși e momentul sa faci o vizita. 
I am vizitat in repetate rânduri și sincera sa fiu nu m am plictisit.
Imi place tare mult zona Buzăului... verdeață, aer curat, priveliști minunate și nu în ultimul rand multe atracții turistice.
 Buzăul ascunde multe frumuseți. 

Și mai este ceva... drumul nu este asa aglomerat iar în 2 ore poți ajunge la Vulcanii noroioși (este doar un  exemplu). 

Vulcanii noroioși sunt asemenea unor conuri care iau naștere datorita gazelor provenite de la adâncimi mai mari de 3000 metri care împing  apa din pânză freatica și trec împreună printr un strat argilos ajungând în acest fel la suprafață. Namolul format din combinația apei cu argila odată ajuns la suprafață se usucă datorita contactului cu aerul și formează acele conuri, asemănătoare unor palnii cu vârful în sus. 

Vulcanii noroioși de la Paclele Mari și Paclele Mici sunt situați în partea centrală a Subcarapților de Curbură, în apropierea comunei Berca, județul Buzău. 

Chiar dacă este o zi torida de vara(cum am prins noi) merita sa stai și sa i privești minute în șir cum țâșnesc, cum bolborosesc. Este un adevărat spectacol! 

Sa i vizitam, zic! 
























Ne am întors și anul acesta, pentru ca ne place! 





De mult îmi doream o vizita( și iată ca a sosit momentul, în vara acestui an) la Mănăstirea Ciolanu. 
Manastirea Ciolanu este situata in vecinatatea localitatii Magura, judetul Buzau și este o mănăstire de călugări creștin ortodox. 
Mănăstirea are doua biserici, una la intrare, numita Biserica din Vale si o alta, mai veche, la cativa zeci de metri mai sus, numita Biserica din Deal.
Biserica veche(din Deal) poarta hramul Sfântului Gheorghe în timp ce biserica noua(din Vale) poarta hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel și a fost construita în anul 1828. 
Numele de Ciolanu vine de la osemintele unor sihăstri care au fost descoperite în aceasta zona. Se pare ca aici s au refugiat câțiva călugări scăpați din Bizantul care fusese ocupat de către turci în secolul al 15 lea.
 Unele surse istorice spun ca primii ctitori au fost boierii Dumitru Ciolanu și Radu și Dragomir Sorescu, la anul 1568.Alte surse în schimb spun ca mănăstirea ar fi fost ctitorita de Doamna Neaga, soția domnitorului
Mihnea Turcitul,care  ridica o biserica din zid, închinată Sf. Mare Mucenic Gheorghe.  Anul 1825 este foarte important deoarece Episcopul Chesarie al Buzăului începe ridicarea marii biserici cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel. 
Din Grecia în jurul anului 1830, au fost aduse la Ciolanu moaștele mai multor sfinți, care se afla într o racla, în biserica mare. Găsim aici moaștele Sf. Gheorghe, Mercurie, Pantelimon, Haralambie, Trifon, Eftimie, Ignatie, Acaghie, Neofit și Paraschiva. 
Mai găsim aici Icoana Maicii Domnului pictata după modelul icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Dalhauti(Vrancea) și alte trei icoane pictate de Gheorghe Tattarescu. 







Langa manastirea Ciolanu se afla o tabăra de sculptura in piatra, in aer liber. Tabăra se afla pe terenul Mănăstirii Ciolanu și se intinde pe o suprafata de 21 ha, fiind cea mai mare expozitie de acest fel din tara.Tabăra se află în comuna Tisău, însă poartă numele de Tabăra de Sculptură Măgura deoarece piatra utilizată pentru sculpturi provine din comuna Măgura. In Tabara de sculptura  găsim sculpturi în piatra realizate de către artiști plastici. Intre anii 1970 si 1986, an de an, in lunile august si septembrie, 16 sculptori veneau si ciopleau piatra in aceasta zona. Astfel, in cele 16 editii care marcau 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau (376 - 1976) au luat nastere 256 sculpturi exceptionale.Initiativa a fost a sculptorului Gheorghe Coman. 
Sa ne plimbam puțin prin Tabăra de sculptura de la Magura, zic! 










Sa aveți o zi binecuvântata, prieteni dragi! 






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes