Pentru ca suntem in Postul Pastelui cred ca aceasta reteta este binevenita.
Ingrediente
5 kg vinete
2 kg ardei kapia
2 kg gogosari
1 kg ceapa
500 g morcov
500 ml ulei
sare
piper
foi de dafin
Mod de preparare
Am copt pe gratar cu lemne atat vinetele cat si ardeii.
Ardeii gata copti ii punem intr-un vas,presaram putina sare peste ei si ii acoperim cu un capac.Lasam pana cand acestia se aburesc si se mai racoresc si apoi trecem la ........operatiunea curatat ............indepartam coaja,cotoarele si semintele.
Vinetele se curata si ele si apoi se lasa la scurs într o sita.
Tocam vinetele ca pentru salata.
Ardeii ii taiem fasiute sau cubulete cu ajutorul unui cuțit.
Ardeii gata copti ii punem intr-un vas,presaram putina sare peste ei si ii acoperim cu un capac.Lasam pana cand acestia se aburesc si se mai racoresc si apoi trecem la ........operatiunea curatat ............indepartam coaja,cotoarele si semintele.
Vinetele se curata si ele si apoi se lasa la scurs într o sita.
Tocam vinetele ca pentru salata.
Ardeii ii taiem fasiute sau cubulete cu ajutorul unui cuțit.
Curatam ceapa mărunt.
Morcovul îl dam prin răzătoarea cu gauri mari.
Gogosarii ii curata, ii spălăm și ii tăiem sferturi.
Pentru preparare am folosit un ceaun în care incalzim uleiul si adaugam ceapa taiata mărunt peste care presarăm un praf de sare.
*Este indicat ca sub cratita sa punem o plita astfel incat sa prevenim lipirea.
Lasam pana cand ceapa devine translucida apoi adaugam morcovul, Amestecam bine și lăsăm sa dea în clocot după care
adaugam ardeiul kapia și amestecam bine pentru o bună omogenizare a amestecului.
Lasam pana cand ceapa devine translucida apoi adaugam morcovul, Amestecam bine și lăsăm sa dea în clocot după care
Lăsăm sa fiarba pana ce mai scade și apoi
adaugam vinetele pe care le amestecam cu celelalte ingrediente.
Amestecam după fiecare ingredient în parte adaugat.
Urmează sa adaugam gogosarii.
Fierbem zacusca la foc mic pana ce aceasta mai scade după care adaugam bulionul, boabele de piper și foile de dafin.
Condimentam dupa gust cu sare si piper.
Lasam sa fiarba, amestecand cu ajutorul unei linguri de lemn ca sa nu se prinda, pana se ridica uleiul deasupra.
Luam de pe foc, indepartam frunzele de dafin si turnam fierbinte in borcane curate si sterilizate .
Borcanele se capacesc şi se fierb în baie de apă timp de 30 minute din momentul in care începe să clocotească apa.
Borcanele cu zacusca se lasă să se răcească în apa în care au fiert, apoi se scot și se aşează la loc uscat şi răcoros.
Daca facem o cantitate mai mica de zacusca, pe care o consumam repede, atunci repartizam zacusca in borcane , lasam sa se raceasca ,le acoprim si le putem tine in frigider.
Se consuma rece ,pe paine calda sau prajita.
Pofta buna!
Daca facem o cantitate mai mica de zacusca, pe care o consumam repede, atunci repartizam zacusca in borcane , lasam sa se raceasca ,le acoprim si le putem tine in frigider.
Se consuma rece ,pe paine calda sau prajita.
ce pofta mi-ai facut!nu as refuza asa bunatate! :D
RăspundețiȘtergereTe invit sa gusti draga mea!
ȘtergereCat de mult imi place zacusca!!
RăspundețiȘtergereSi mie,si mie!
ȘtergereMmm.. ce bunatate!!!
RăspundețiȘtergerePupici
Pup si eu ,Simona!
ȘtergereImi place foarte mult zacusca de vinete, ce pofta mi-ai facut!!
RăspundețiȘtergereCea cu vinete este si preferata mea,Diana!
ȘtergereBuuuuuuuna zacusca asta.Minunata ! Si cred ca nu este zi de post in care sa nu gust din ea, macar....asa o bucatica.
RăspundețiȘtergereTe tzuc cu drag si iti doresc o duminica insorita...
Asa este Sidonia,este tare buna.
ȘtergereSi eu te pup si iti doresc o seara minunata!
Preferata mea!Nu refuz o feliuta:)Pup!
RăspundețiȘtergereTe servesc cu mare drag,Licuta!
ȘtergereSeara minunata sa ai!
Foarte gustoasa si eu azi am mincat,a facut sotul meu asta toamna tot la lemne coapte la o portie noi punem 1 litru de ulei,puup!
RăspundețiȘtergereGeta ,ce inseamna o portie?
ȘtergereFoarte buna,noi punem 1 litru de ulei in rest aceleasi cantitati,puup!
RăspundețiȘtergereaaaaaaaaaaaaaa................gata,am aflat!.............multumesc!
ȘtergereDraga,Maria scuze pentru ca mi-au aparut doua comentarii dar pina ma obisnuiesc cu blogul tau atit de special mai gresesc,iertare,imi spune ca va fi publicat,te imbratisez om bun,cu drag:)
RăspundețiȘtergereGeta eu ma bucur tare mult ca ma vizitez,deci nu este nici o suparare draga mea.
ȘtergerePup cu drag!
Foarte buna !
RăspundețiȘtergereMultumesc,Mandala!
Ștergeresuper bine arata ! ca tot ce faci tu :)
RăspundețiȘtergere