Zacusca din vinete, ardei kapia și gogosari

Pentru ca suntem in Postul Pastelui cred ca aceasta reteta este binevenita.

 

Ingrediente

5 kg vinete

2 kg ardei kapia

2 kg gogosari

1 kg ceapa

500 g morcov

500 ml ulei

sare

piper

foi de dafin

Mod de preparare

Am copt pe gratar cu lemne atat vinetele cat si ardeii.
Ardeii gata copti ii punem intr-un vas,presaram putina sare peste ei si ii acoperim cu un capac.Lasam pana cand acestia se aburesc si se  mai racoresc si apoi trecem la ........operatiunea curatat ............indepartam coaja,cotoarele si semintele.
Vinetele se curata si ele si apoi se lasa la scurs într o sita. 
Tocam vinetele ca pentru salata.
Ardeii ii taiem fasiute sau cubulete cu ajutorul unui cuțit.
Curatam  ceapa mărunt. 
Morcovul îl dam prin răzătoarea cu gauri mari. 
Gogosarii ii curata, ii spălăm și ii tăiem sferturi. 
Pentru preparare am folosit un ceaun în care incalzim uleiul si adaugam ceapa taiata mărunt peste care presarăm un praf de sare. 
*Este indicat ca sub cratita sa punem o plita astfel incat sa prevenim lipirea.


Lasam pana cand ceapa devine translucida apoi adaugam morcovul, Amestecam bine și lăsăm sa dea în clocot după care 

adaugam ardeiul kapia și amestecam bine pentru o bună omogenizare a amestecului. 
Lăsăm sa fiarba pana ce mai scade și apoi 
adaugam vinetele pe care le amestecam cu celelalte ingrediente. 

Urmează sa adaugam gogosarii. 

Amestecam după fiecare ingredient în parte adaugat. 
Fierbem zacusca la foc mic pana ce aceasta mai scade după care adaugam bulionul, boabele de piper și foile de dafin. 
Condimentam dupa gust cu sare si piper.
Lasam  sa fiarba, amestecand cu ajutorul unei linguri de lemn ca sa nu se prinda, pana se ridica uleiul deasupra.
Luam de pe foc,  indepartam frunzele de dafin si turnam fierbinte in borcane curate si sterilizate .
Borcanele  se capacesc  şi se fierb în baie de apă timp de 30 minute din momentul in care  începe să clocotească apa.
Borcanele cu zacusca  se lasă să se răcească  în apa în care au fiert, apoi se scot și  se aşează la loc uscat şi răcoros.
Daca facem o cantitate mai mica de zacusca, pe care o consumam repede, atunci repartizam  zacusca in borcane , lasam sa se raceasca ,le acoprim si le putem tine in frigider.
Se consuma rece ,pe paine calda sau prajita.

Pofta buna!

21 comentarii:

  1. ce pofta mi-ai facut!nu as refuza asa bunatate! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place foarte mult zacusca de vinete, ce pofta mi-ai facut!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buuuuuuuna zacusca asta.Minunata ! Si cred ca nu este zi de post in care sa nu gust din ea, macar....asa o bucatica.
    Te tzuc cu drag si iti doresc o duminica insorita...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este Sidonia,este tare buna.
      Si eu te pup si iti doresc o seara minunata!

      Ștergere
  4. Preferata mea!Nu refuz o feliuta:)Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte gustoasa si eu azi am mincat,a facut sotul meu asta toamna tot la lemne coapte la o portie noi punem 1 litru de ulei,puup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte buna,noi punem 1 litru de ulei in rest aceleasi cantitati,puup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aaaaaaaaaaaaaa................gata,am aflat!.............multumesc!

      Ștergere
  7. Draga,Maria scuze pentru ca mi-au aparut doua comentarii dar pina ma obisnuiesc cu blogul tau atit de special mai gresesc,iertare,imi spune ca va fi publicat,te imbratisez om bun,cu drag:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Geta eu ma bucur tare mult ca ma vizitez,deci nu este nici o suparare draga mea.
      Pup cu drag!

      Ștergere
  8. super bine arata ! ca tot ce faci tu :)

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes