Mirosul lui umple toata casa de sarbatoare.
De Paste am hotarat sa fac acest cozonac.....mi-au rezultat 2 cozonacei grasuti,pufosi si cu o umplutura care m.a cucerit.
Ingrediente
650 g faina
340 ml lapte
150 g zahar
1 ou
100 g unt topit
34 g drojdie proaspata
un praf de sare
2 plicuri de zahar vanilat
1 lingura coaja rasa de lamaie
300 g nuca macinata
80 g unt
100 ml lapte
125 g zahar
1 galbenus
1 lingurita cacao
1/2 lingurita scortisoara
2 plicuri zahar vanilat
Pentru uns
- 1 galbenus
- 2 linguri cu lapte
Pregatim mai intai maiaua.
Intr-un bol amestecam drojdia faramitata cu o lingura de zahar si 3-4 linguri de faina.
Adaugam 1-2 linguri de lapte caldut si amestecam..
Lasam la crescut circa 10-15 min .
Cernem faina printr-o sita cu gauri mici.
Punem zaharul si zaharul vanilat in laptele caldut(nu fierbinte!!!) si amestecam pana la dizolvare.
Batem bine oul cu un praf de sare.
Peste faina cernuta punem maiaua,apoi oul batut si coaja rasa de lamaie.
Turnam laptele putin cate putin,apoi adaugam esenta de rom si framantam.
Untul il topim si apoi il lasam la racit.
Adaugam treptat untul si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana.
Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si il dam la cald pana cand acesta isi dubleaza volumul(circa 1 ora).
In acest timp ne ocupam de umplutura.
Punem untul la topit apoi adaugam laptele si lasam sa dea in clocot.
Luam de pe foc si lasam la racit.
Intr-un bol mai mare amestecam nucile,zaharul,zaharul vanilat, scortisoara si cacao.
Turnam amestecul de lapte cu unt racit si amestecam pentru o buna omogenizare.
Batem bine galbenusul si il incorporam in amestec.
Cand aluatul este gata il punem pe masa de lucru unsa cu ulei.
Impartim aluatul in patru parti cat de cat egale.
Intindem 4 foi dreptunghiulare ,groase de circa 0,5 cm si lungi in functie de forma in care urmeaza sa coacem cozonacul.
Impartim umplutura cu care urmeaza sa umplem cozonacul tot in patru.
Punem pe fiecare bucata de aluat cate o portie de umplutura.
Rulam.
Se formeaza 4 suluri pe care le impletim doua cate doua.
Tapetam 2 tavi cu hartie de copt si asezam in fiecare cate un cozanacel.
Se lasa la crescut,la cald si acoperiti cu un prosop de bucatarie circa 30 min.
Batem galbenusul cu laptele si ungem cozanaceii.
In acest timp ne ocupam de umplutura.
Punem untul la topit apoi adaugam laptele si lasam sa dea in clocot.
Luam de pe foc si lasam la racit.
Intr-un bol mai mare amestecam nucile,zaharul,zaharul vanilat, scortisoara si cacao.
Turnam amestecul de lapte cu unt racit si amestecam pentru o buna omogenizare.
Batem bine galbenusul si il incorporam in amestec.
Cand aluatul este gata il punem pe masa de lucru unsa cu ulei.
Impartim aluatul in patru parti cat de cat egale.
Intindem 4 foi dreptunghiulare ,groase de circa 0,5 cm si lungi in functie de forma in care urmeaza sa coacem cozonacul.
Impartim umplutura cu care urmeaza sa umplem cozonacul tot in patru.
Punem pe fiecare bucata de aluat cate o portie de umplutura.
Rulam.
Se formeaza 4 suluri pe care le impletim doua cate doua.
Tapetam 2 tavi cu hartie de copt si asezam in fiecare cate un cozanacel.
Se lasa la crescut,la cald si acoperiti cu un prosop de bucatarie circa 30 min.
Batem galbenusul cu laptele si ungem cozanaceii.
Se da la cuptorul preincalzit circa 45-50 min. la 180 grade(trebuie sa treaca testul scobitorii si sa fie frumos rumeniti)
Dupa ce s-au copt se scot din cuptor ,se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit.
Se scot din tava si se feliaza.
Pofta buna!
Dupa ce s-au copt se scot din cuptor ,se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit.
Se scot din tava si se feliaza.
Pofta buna!
Buna Medi,
RăspundețiȘtergereAm citit reteta ta si as avea cateva intrebari:
- cum masori exact 34 grame drojdie proaspata? De obicei, drojdia o gasim la cuburi de 25g, 50g, 500g.
- ai mentionat ca oul il imparti astfel: albusul in aluat si galbenusul in crema cu nuca. Confirmi acest lucru? intreb pt ca, de obicei, retetele specificau invers, adica galbenusul in aluat si albusul in crema.
Multumesc anticipat!
Ana
Mmmm,esti gata pentru Inaltare cu cozonacul!!,ai facut o nebunie aici,cu multa nuca asa cum imi place mie!
RăspundețiȘtergerePup Medi!
Lulu, cozonacul a fost "confectionat" la Paste dar cum eu sunt cu "expiratele" numai la Inaltare am reusit sa=l postez.....hihihi.Sa stii ca si mie imi place cu nuca din belsug.
ȘtergerePup si eu!
Buna ,Ana!
RăspundețiȘtergereAi perfecta dreptate.....drojdia o gasim in cantitatile specificate de tine dar eu am masurat cu cantarul.
Referitor la ou....in aluat pun un ou iar in crema am pus un galbenus.Ai perfecta dreptate mai toate retetele specifica ca in crema se pune albusul dar eu m.am inspirat de aici (punand deci un galbenus)http://www.divainbucatarie.ro/cozonac-cu-crema-de-nuci/
Sper ca am fost de ajutor cu raspunsul.
Seara buna sa ai!
Sunt fan cozonac si aluaturi dulci, si le fac pe toata perioada anului. Imi place rau coznacul tau, pe care l-am ochit si eu la Cristina, si pe care neaparat trebuie sa-l fac! :)
RăspundețiȘtergereDaaaaaaaa si eu sunt fan cozonac.Si stii ceva ,Simona?.....imi place sa il savurez acompaniat cu o cana cu lapte;)).Este tare bun asa ca ti-l recomand.
ȘtergerePup!