Tort krantz cu crocant de alune

Urma sa fie Sf.Ion si ziua verisoarei mele, Ionela.Impreuna cu Elena,fiica ei ,am hotarat.....sa fie tort krantz,am zis!
Am inlocuit crocantul de nuci cu unul de alune pentru ca nu am avut suficiente nuci.A iesit ...de..li...cios!

Ingrediente
Pentru blatul de nuci
9 oua
200 g zahar
2 pliculete zahar vanilat
1 plic praf de copt
200 g faina
100 g nuci macinate

Pentru crema
4 oua
200 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
50 ml lapte
300 g unt moale
1/2 crocant alune
1 fiola esenta de vanilie
Pentru crocantul de alune
170 g zahar
170 g alune nesarate
Pentru sirop
200 ml apa
2 -3 linguri cu varf de zahar
1 fiola esenta de vanilie
Mod de preparare
Blatul
Separam albusurile de galbenusuri.
Amestecam zaharul cu zaharul vanilat.
Mixam albusurile cu amestecul de zahar(adaugat in ploaie) pana cand acesta se topeste si obtinem o bezea ferma.
Adaugam rand pe rand galbenusurile si mixam.
Amestecam faina cu praful de copt si cernem.Adaugam si nucile macinate.
Incorporam in bezea si amestecam bine.
Tapetam cu hartie de copt o forma rotunda de tort cu diametrul de 20 si rasturnam aluatul de mai sus.
Nivelam si dam la cuptorul preincalzit unde tinem pana ce blatul este bine copt.
#Facem testul scobitorii pentru a ne convinge ca blatul este bine copt.
Scoatem forma din cuptor si lasam blatul la racit.
Cand acesta este racit il scoatem din forma si il taiem pe orizontala astfel incat sa obtinem 3 felii.
Crema
Amestecam zaharul cu zaharul vanilat.
Mixam ouale cu zaharul pana ce acesta se topeste.
Adaugam laptele si amestecam.
Punem compozitia pe baia de aburi pentru cateva minute, pana ce se intareste putin ,apoi o tragem de pe foc si o lasam sa se raceasca
Mixam untul pana ce obtinem o crema.
Adaugam in crema de unt crema de oua racita.(lingura cu lingura).
La final adaugam si esenta de vanilie.
Crocant de alune
Caramelizam zaharul apoi adaugam alunele intregi si amestecam bine.
Alunele caramelizate le intindem pe o foaie de hartie de copt,le lasam sa se intareasca iar apoi le macinam folosind robotul.

Jumatate din cantitatea de crocant o punem in crema iar jumatate o oprim si o folosim pentru a imbraca tortul.

@Pastram putina crema pentru ornat.
Siropul
Punem zaharul si esenta de vanilie in apa si dam in cateva clocote(pana se topeste zaharul) apoi lasam sa se raceasca,
Asamblare
Insiropam fiecare felie de blat.
Impartim (ochiometric)crema in 3 parti cat de cat egale.
Asezam pe un platou felia de jos a blatului si punem in jurul ei  inelul reglabil de la forma de tort..
Ungem felia cu crema.
Acoperim cu cea de.a doua felie pe care o ungem si pe ea cu crema.
Urmeaza cea de.a treia felie de tort.
Dam la frigider pentru circa 30 min dupa care trecem cu un cutit bine ascutit ,trecut prin apa fierbine,pe marginile formei de jur imprejur.Desprindem apoi inelul din jurul tortului.
Imbracam tortul in crema ramasa iar apoi in crocantul de alune macinat.
Ornam cu crema si bucati de ciocolata rasa.

Pofta buna!







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes