Cantitatile sunt pentru un cozonac insa eu le-am dublat si mi-au rezultat 2 cozonacei super pufosi,superi grasuti ,super frumosi si super gustosi.
Ingrediente
500 g faina de la #Raftul Bunicii
250 ml lapte
100 ml ulei
3 galbenusuri
20 g cacao
100 g zahar
7 g drojdie uscata
1 fiola esenta rom
un praf de sare
coaja rasa de la o lamaie
3 pliculete zahar vanilat
faina pentru infainat masa de lucru
unt pentru uns formele
faina pentru tapetat formele
un galbenus amestecat cu putin lapte pentru uns cozonacii
ulei pentru uns vasele in care lasam aluatul la crescut
Intr.un vas amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut.
Amestecam.
Separat punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut.
Adaugam galbenusurile,sarea si esenta de rom.
Amestecam.
Cernem faina ,o punem intr.un vas si facem o gropita in mijlocul careia punem amestecul de drojdie,coaja rasa de lamaie si laptele aromat
Amestecam bine cu lingura sau la robot.
Inglobam treptat uleiul in aluat si framantam circa 10 min.
#Eu am framantat la mana.
Dupa framantare taiem aluatul in doua.
In jumatate de aluat punem cacao si amestecam pana ce cacao este bine inglobata in aluat.
Punem cele doua feluri de aluat(cel simplu si cel cu cacao)in doua vase (unse cu ulei) separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald pentru circa 1,30 ore sau pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluaturile au crescut le scoatem pe masa de lucru infainata cu faina.
Din aluatul simplu modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati.
Din aluatul cu cacao modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati.
Luam ,rand pe rand,cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul de aproximativ lungimea tavii in care urmeaza sa coacem cozonacii.
La fel procedam si cu aluatul simplu.
Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins.
Punem aluaturile intinse unul peste altul alternativ...aluat simplu,aluat cacao si tot asa.
Ungem cu unt forma de cozonac si o tapetam cu faina.
Asezam in forma aluaturile, pe dunga, si lasam la crescut timp de circa 30 min. acoperind forma cu un prosop de bucatarie.
Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru circa 40/45 min.Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul folosim testul scobiturii.
#In primele 20 min.asezam deasupra formei in care avem cozonacul o hartie de copt astfet incat galbenusulbatut de deasupra cozonacului sa nu se arda.
Scoatem din cuptor.
Lasam sa se raceasca si apoi feliem.
Sursa de inspiratie https://www.youtube.com/watch?v=pKxsjn2ffkM.
Multumesc!
AdyGio l.a numit Cozonac dungat dar George ia spus evantai asa ca si eu tot evantai l.am botezat.
Pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu