Pentru acest cozonac am folosit o cantitate mica de zahar și un îndulcitor Green Sugar Premium.
Am folosit pentru maia, zahar, pentru ca drojdia are nevoie de puțin zahar ca să se activeze.
Acest cozonac l am confecționat anul trecut la Înălțare și de abia acuma, iată ca, reușesc sa l postez.... deci nu cereți ca e expirat!!! 🤣🤣🤣
La treaba, zic...Ingrediente
Pentru aluat
500 g faina pentru cozonac
275 ml lapte
2 linguri zahar brun
70 g Green sugar Premium
3 galbenusuri
50 g unt
20 ml ulei
1 lingura esență rom
coaja rasa de la o lamaie mica
un praf sare
Pentru maia
25 g drojdie proaspata
1 lingura faina
1 linguriță zahar
2-3linguri lapte
Pentru umplutura
150 g coacăze confiate
150 g lămâie confiata
2 albusuri
2-3linguri Green sugar
1 lingura esență rom
Pentru uns cozonacul
1 galbenus
1 lingura lapte
Mai avem nevoie
faina pentru infainat masa de lucru
faina pentru tapetat forma de cozonac
ulei pentru uns tava de cozonac
Mod de preparare
Maiaua
Faramitam drojdia cu o furculița. Peste ea adăugăm faina, zaharul și laptele.
Lăsăm la dospit, la cald, pentru circa 15-20 min.
Aluatul
Incălzim laptele în care am adăugat îndulcitorul, zaharul, esență de rom și coaja de lămâie. (Nu fierbem, doar încălzim!!!)
Cernem faina și o punem într un bol. În mijloc facem o adancitura și adăugăm maiaua dospita.
Batem gălbenușurile cu un praf de sare și le adăugăm peste amestecul faina-maia.
Amestecam.
Adăugăm în fir subțire laptele călduț.
Untul, la temperatura camerei, îl incorporam și pe el iar mai apoi uleiul.
Framantam circa 20 min.
Trebuie sa rezulte un aluat moale, ușor lipicios.
Acoperim vasul cu un prosop de bucătărie și lăsăm la crescut, la cald, circa 1 ora.
Când aluatul și a dublat volumul îl scoatem din vas pe masa de lucru ușor infainata.
Framantam 1-2 min. și dam aluatului forma unei bile pe care o împărțim în 2.
Umplutura
Amestecam coacăzele confiate cu lămâia confiata.
Mixam albușurile cu îndulcitorul și adăugăm esență de rom. Incorporam amestecul de fructe confiate.
Întindem cu ajutorul palmelor aluatul în 2 foi și apoi punem umplutura.
Rulam cele 2 foi și apoi rulourile rezultate le împletim.
Ungem o tava de cozonac cu ulei și o tapetam cu faina.
Așezăm cozonacul în forma și lăsăm la cald, la crescut circa 40 min.
Batem gălbenușul cu laptele și ungem cozonacul.
Dam la cuptor, la 180 grade timp de circa 45 min.
Când cozonacul este rumenit și bine făcut îl scoatem din cuptor, îl lăsăm sa se răcorească și apoi îl scoatem din forma și îl putea felia.
Sa aveți pofta!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu