Prăjitură cu mere caramelizate

 A fost o toamna bogata în mere.

Dacă sunteti fan mere va recomand aceasta prăjitură, pe cât de simpla pe atât de delicioasa. 

Dar merele pot fi înlocuite cu alte fructe... pere, gutui, prune, caise... ce aveți, ce va place! 

Blatul este unul senzational pentru ca este insiropat de zeama lăsată de mere și de zaharul caramelizat.

*Eu am folosit o cratița cu diametrul de 24 cm dar dacă doriți ca prăjitura să fie mai înaltă puteți folosi o cratița cu un diametru mai mic(20 sau chiar 18 cm). 


Ingrediente

3 mere mari

100g zahar tos

50 g unt 

Pentru blat

3 oua

100 g zahar tos

40 g unt topit și racit

75 ml lapte

200 g faina

coaja rasa de la o lămâie mica

1 lingura esență de vanilie

1 plic zahar vanilat(8g)

un pliculeț praf copt(10g) 

un praf de sare

Mod de preparare

Curatam merele și le tăiem felii. 

Punem jumătate din cantitatea de zahar(50 g) într o cratiță, dam la foc mic și lăsăm pana când zaharul se caramelizează. Peste zaharul caramelizat punem jumătate din cantitatea de unt(25g) ,taiat cubulețe, și amestecam. 

Punem feliile de mere peste sosul format. 

Adăugăm restul de zahar și unt. 

Dam la cuptor, la foc mic și ținem 15 min. 


Ne ocupam de blat. 

Mixam ouăle cu zaharul, adăugat în ploaie, pana când volumul se triplează. 

Adăugăm rand pe rand, untul topit și răcit, laptele, coaja rasa de lamaie🍋, esență de vanilie, zaharul vanilat și amestecam pentru omogenizare. 

Cernem faina, o amestecam cu praful de copt și cu sarea și incorporam amestecul în compoziția de mai sus. 

Scoatem cratița cu mere și caramel din cuptor și întoarcem feliile de mere. 

Turnam aluatul peste merele caramelizate, nivelam și dam la cuptor, la 180 grade, timp de circa 40 min. 

Prăjitură trebuie sa fie frumos rumenita și sa treacă testul scobitori. 

Scoatem cratița cu prăjitură din cuptor, o lăsăm 2-3min după care cu ajutorul unui cuțit trecem de jur împrejurul prăjiturii. 

Punem un platou deasupra cratiței și răsturnam cu o mișcare ferma. 

Lăsăm prăjitură sa se răcească și apoi putem felia și servi. 

Se poate servi ca atare sau însoțită de o lingura de înghețată, frișcă sau un sos de vanilie, de ciocolata. Noi am preferat sa o servim ca atare, nu am vrut sa i schimbam gustul. 



Pofta bună! 















0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes