Ghiveci cu legume

Acest preparat îmi aduce aminte de copilărie. Bunica avea gradina de legume și cultiva acolo câte puțin din fiecare. Nu lipseau roșiile, castraveții, ardeiul gras, cartofii, vinetele, leușteanul,pătrunjelul. Cel mai bun ghiveci l am mâncat la bunica mea care mergea în gradina, culegea legumele și venea cu coșul plin și se apuca sa ne gătească. Toate erau proaspăte iar mâncarea avea un gust deosebit.

Nu este obligatoriu sa folosiți aceleași legume ca și mine. Adaptați aceasta rețetă în funcție de ce legume va plac, ce aveți prin frigider. 

Sa i dau o savoare deosebita acestui ghiveci am hotărât ca vânătă sa o frig pe grătar. 

 Haideți sa vedem ce am folosit eu. 

Ingrediente

1 vanata

2 ardei kapia

3 cepe

3 cartofi

1 dovlecel

1 morcov

3 căței de usturoi

un sfert telina

3-4 roșii sau 200 ml bulion

cimbru

3 - 4 linguri ulei

2 foi dafin

sare, piper

Mod de preparare

Curatam ceapa și o tăiem mărunt. 

Ardeiul kapia, îl curatam de semințe și nervuri, îndepărtăm codita și îl tăiem cubulețe.

Cartofii după ce ii curatam ii tăiem sub forma de cuburi. 

Dovlecelul îl tăiem în doua pe verticala și apoi cu o lingura îndepărtăm semințele. Ii tăiem cubulețe. 

Morcovul îl curatam și îl tăiem rondele. 

Telina o curatam și o tăiem bastonașe. 

Roșiile le oparim în apa, le lasam sa se răcească, le decojim și apoi le pasam. 

Usturoiul îl Curatam și îl felie. 

Vanătă o tăiem rondele de circa 1 cm. Pudram rondelele cu sare  pe ambele parti si le asezam pe un șervet absorbant.  Le acoperim cu alt strat de servetele de bucatarie si le lasam circa 15-20 minute sa se scurga de apa. Ungem rondelele de vinete pa ambele părți cu ulei. 

Încingem o tigaie grill și așezăm rondelele. Ținem pe o parte circa 5 min. după care le întoarcem pe cealaltă parte ținând tot 5 min. 

Scoatem rondelele de vinete pe o farfurie.

Încingem uleiul, adaugam ceapa și usturoiul  și presarăm  un praf de sare. Lăsăm pana ceapa devine sticloasa.Adaugam ardeiul, telina și morcovul și lasam sub capac circa 5 min după care adaugam cartofii și o cana cu apa. 

Adăugăm piper cimbru și foile de dafin. 

Când cartofii sunt pe jumătate făcuți  adaugam dovlecelul și rondelele de vinete. Dacă mai este nevoie adaugam apa. Apa trebuie sa acopere legumele. 

Potrivim de sare și piper. 

Lăsăm la gătit pana când totul este bine făcut. 

La final adaugam roșiile pasate și lasam sa scadă sosul. 

Mie imi place nu foarte scăzută dar voi lăsați în funcție de cum va place. 

Tragem de pe foc și asezonam cu pătrunjel verde. 



Putem servi cu muraturi, cu mămăliguță. 

Sper sa va placa! 

Va doresc pofta buna! 





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes