Nimic nu se compara cu mirosul cozonacilor scoși din cuptor care, pe mine una, ma întoarce în copilărie. De gust nici nu mai vorbesc!!! Fie ca este Crăciun sau Paste, cozonacul este printre preparatele nelipsite de pe masă. Nu este atmosfera de sărbătoare fără sa miroasă a cozonac,asa i?
Un cozonac nu contează să fie doar pufos,bine crescut, aromat ci să aibă și o umplutură delicioasă.
Am ales sa fac de data aceasta un cozonac sub forma de melc(nu știu, a fost o inspirație de moment) din 2 rulouri... un rulou umplut cu rahat și celalalt cu o crema de nuca cu cacao.
Ingrediente
Pentru aluat
500 g faina
25 g drojdie proaspata
2oua
100 g zahar
200 ml lapte
75 ml ulei
50 g unt
o priza sare
coaja rasa de la o lamaie
o lingura esenta vanilie
Umplutura
175 g nuca
1 lingura cacao
2 linguri zahar pudra
1 albus
175 g rahat diverse culori
Mai avem nevoie
ulei pentru uns forma
faina pentru tapetat forma
un galbenus și 1 lingura lapte pentru uns melcul
zahar pudra pentru pudrat cozonacul
Mod de preparare
Faramitam drojdia cu o furculița, o amestecam cu o linguriță cu zahar și o lingura de faina. Adaugam 2 linguri de lapte caldut și lasam la cald, la dospit.
Cernem faina, o punem într un vas și o amestecam cu sarea.
In mijloc facem o adancitura și putem drojdia activata.
Începem sa adaugam laptele caldut puțin, câte puțin. După ce am incorporat laptele în aluat începem sa adaugam în fir subțire untul caldut și mai apoi uleiul.
Framantam pana când obținem un aluat elastic, ușor de modelat.
Adunam aluatul într o bila, acoperim vasul cu un prosop de bucătărie și lasam la cald pana când aluatul își dublează volumul,1h-1/30 min.
In timp ce aluatul sta la dospit ne ocupam de umplutura. |
1.Macinam nuca(jumatate din cantitate) iar cealaltă jumătate o tăiem cu cuțitul. O amestecam.
Amestecam nuca cu cacaoa, zaharul și albușul bătut spuma.
2.Tăiem rahatul, cubulețe.
Ne întoarcem la aluat. După ce acesta și a dublat volumul îl scoatem din vas pe masa de lucru și îl împărțim în doua. Cu ajutorul degetelor unse cu ulei întindem cele 2 bile de aluat în doua dreptunghiuri.
Pe una din foile de aluat punem compoziția de crema de nuca și apoi rulam.
Pe a doua foaie de aluat punem bucățile de rahat și rulam.
Punem primul rulou într o forma de tort, unsa cu ulei și tapetata cu faina, în forma de melc.(pornim cu aluatul din mijlocul tăvii). Cel de al doilea rulou îl punem incontinuarea primului și îl invartim sub forma de melc(având grija sa unim bine capetele rulourilor) .
Lăsăm în tava aluatul sa dospească circa 45 min. după care se unge cu gălbenușul bătut cu laptele.
Dam la cuptor la 180 grade pentru circa 40-50 min.
*Facem testul scobitorii ca să ne convingem ca prăjitura este bine făcută.
Scoatem din cuptor și când se răcorește îl scoatem din forma, îl așezăm pe un grătar și îl pudram cu zahar pudra!
*Îmi place ca de sărbătorile de iarna sa pudrez cozonacii cu zahar pudra.
Pofta bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu