Pâine de casa cu iaurt

Ador sa fac pâine în casa, ador mirosul ei. 

De aceasta data am ales sa fac pâine cu iaurt, nu, nu este pentru prima data când o confectionez numai ca d'abia acuma m am învrednicit sa postez rețetă. 

Am folosit iaurt grecesc cu grăsime 10%.

Pentru copt am folosit o tava de cozonac, obținând o pâine frumos rumenita cu o coaja neteda, subțire și lucioasa și cu un miez elastic si moale. 

După ce scoatem pâinea din cuptor o lăsăm la răcit pe un grătar. Nu învelim niciodată pâinea d'abia  scoasa din cuptor în prosoape de bucătărie și nici nu o punem în pungi pentru ca transpira,riscand ca pâinea sa se umezeasca iar în timp sa mucegaiasca. 

Ingrediente

350 ml lapte

50 ml ulei de masline

1 ou

150 g iaurt grecesc

1 lingurita sare

1 lingurita zahar 

600 g faina

1,5 lingurita drojdie uscata

Mai avem nevoie

un galbenus

1 lingura lapte

faina pentru infainat masa de lucru

ulei pentru uns palmele

ulei pentru uns masa de lucru

Mod de preparare

Punem într un vas laptele, sarea și zaharul. 

Dam la foc și ținem pana la dizolvarea sării și zaharului.

Tragem de pe foc vasul și lăsăm lichidul la răcit. 

Cernem faina, o amestecam cu drojdia și facem o adâncituri în mijloc. Punem laptele călduț în adâncituri și ușor-ușor îl incorporam în faina. 

Adăugăm și iaurtul. 

Amestecam pana obținem un aluat pe care îl răsturnam pe blatul de lucru uns cu ulei. 

Framantam și din când în când mai ungem blatul cu ulei, incorporand ul în aluat.  Trebuie sa obținem un aluat moale, elastic care sa nu se lipească de mâini. 

Punem aluatul într un vas, îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lăsăm la crescut pana își dublează volumul. 


Scoatem aluatul pe masa de lucru ușor infainata și cu ajutorul palmelor unse cu ulei il aplatizam pana obținem un dreptunghi de lungimea tăvii în care urmează sa coacem pâinea. 


Rulam strâns aluatul. 
Îl așezăm într o tava de cozonac tapetata cu hârtie de copt. 
Acoperim tava cu un prosop de bucătărie și lăsăm la crescut circa 40 min. 
Amestecam gălbenușul cu laptele și cu ajutorul unei pensule ungem pâinea. 
Se preîncălzește cuptorul. 
Se coace la 180 timp de circa 50 min. 
Mmm..... ce bine miroase în bucătărie. 
Scoatem tava cu pâine din cuptor. 
Scoatem pâinea cu iaurt din tava și o răsturna pe un grătar.Lasam sa se răcească
O păstrăm învelită într un șervet de bucătărie sau într o punga de hârtie. 

Pofta buna! 






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes