Prăjitură cu blat de cacao și ciocolata, crema de vanilie și jeleu din zmeura și mure

 Îmi plac praji cu jeleu.

Si pentru ca avem în gradina de la sat câteva fire de zmeura şi mure cărora nu le facem fata în perioada lor de coacere, le adun și le pun la congelator pentru iarna. 

Le folosesc în prăjituri... checuri, brioșe, torturi. .. dar și pentru jeleuri.

Iar combinația de mai jos este una pe placul meu, sper și pe placul vostru. 

Ingrediente

Pentru blat

150 g unt la temperatura camerei

100 g zahar pudra

6 oua 

150 g ciocolata amaruie

1 lingura cacao

2 pliculețe zahar vanilat

75 g zahar tos

150 g faina

o priza sare

Mai avem nevoie

unt pentru uns  tava

Pentru crema de vanilie

500 ml lapte

60 g faina 

5 galbenusuri

100 g zahar tos

o lingura esență vanilie


Pentru jeleu

800 g zmeura și mure

100 g zahar

15 g gelatina

100 ml apa rece


Mod de preparare

Blatul

Mixam untul cu zaharul pudra și zaharul vanilat pana obținem o compoziție cremoasa. 

Separam albușurile de gălbenușuri. 

Incorporam rand pe rand în compoziția cremoasa, gălbenușurile. 

Topim ciocolata (în cuptorul cu microunde sau pe bain Marie), o lăsăm sa se răcorească și apoi o incorporam în compoziția de mai sus. 

Separat mixam albușurile cu un praf de sare după care adăugăm zaharul și mixam pana obținem o bezea ferma și lucioasa. 

Incorporam, lingura cu lingura, bezeaua amestecând ușor de sus în jos. 

La final incorporam faina cernuta și amestecata cu cacao.


 Compoziția obținută o turnam într o forma de 20/24 unsa cu unt. 

Dam la cuptor, la 170 grade timp de aproximativ 40 min. 

Când blatul este bine facut(facem testul scobitori) îl scoatem din cuptor și îl lăsăm sa se răcească. 

Crema de vanilie

Punem laptele într un vas pe foc și când acesta începe sa fiarbă stingem focul, adăugăm esență de vanilie, acoperim vasul cu un capac și lăsăm 30 min. 

Punem gălbenușurile într un vas, adăugăm zaharul și amestecam folosind un tel. 

Adăugăm faina cernuta și amestecam. 

Turnam în fir subțire laptele călduț peste amestecul de gălbenușuri. 

Fierbem crema pe foc mic (sau la bain Marie) circa 2-3 min. ( pana obținem o compoziție cremoasa). Amestecam continuu cu ajutorul unui tel. 

Stingem focul și acoperim vasul cu crema cu o folie de plastic alimentara. 

Lăsăm crema sa se răcească la temperatura camerei apoi o dam la frigider pentru 2-3 ore.


Jeleul

Eu am folosit zmeura combinata cu mure congelate.

Punem fructele, peste care am adăugat zaharul, la foc pentru circa 10 min. (pana când zaharul se topește). 

Tragem de pe foc, pasam fructele și strecuram compoziția. Folosim doar siropul care se mai fierbe pana mai scade, pana se leaga(trebuie sa rămână circa 500ml sirop). 

Lăsăm la răcorit. 

Punem gelatina la hidratat în apa rece. După hidratare, topim gelatina fie pe baia de aburi fie la microunde. 

Incorporam gelatina în siropul de zmeura. 


Asamblare


Blatul răcit se așează pe un platou. 

Peste el se întinde crema de vanilie iar deasupra acesteia punem jeleul și nivelam.

Dam la frigider pentru câteva ore, mai exact, pana când jeleul este bine închegat, apoi se feliază. 

Este o prăjitură delicioasa pe care o recomand! 


Poftă bună! 




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes