Cozonac rulat, cu zahar brun

Am făcut 2 cozonaci. Unul l am umplut cu rahat iar pe celalalt cu nuca. 

Umplutura

Pentru cozonacul cu rahat

300 g rahat

Pentru cozonacul cu nuca

300 g nuca

2 linguri cacao

1 lingura zahar pudra

lapte

coaja rasa de la o lamaie 

coaja rasa de la o portocala 

Ingrediente pentru aluat

1 kg faina

5 oua

190 g unt

500 ml lapte

220 g zahar brun

50 g drojdie proaspata

coaja rasa de la o lamaie

coaja rasa de la o portocala

un praf de sare

1 fiole esenta de vanilie

2 pliculețe zahar vanilat

Mai avem nevoie

ulei pentru uns masa de lucru și tavile

faina pentru tapetat tavile

1 ou +1 lingura lapte pentru uns cozonacii

1 linguriță zahar alb pentru maia

Mod de preparare

Maiaua 

Cu ajutorul unei furculițe faramitam drojdia. Adaugam o lingurita de zahar alb, 2 linguri cu faina și 2-3linguri lapte. Amestecam și lasam la loc cald pentru dospire.(pentru circa 15 min., pana când își dublează volumul). 

*Eu încălzesc cuptorul cu microunde și bag în el vasul cu maia. 

In acest timp cernem faina si când maiaua este gata, facem o adancitura în faina și adăugăm maiaua. Radem coaja de lămâie și de portocala și le adaugam peste faina și amestecam. 

Batem ușor cu o furculița ouăle în care am adăugat putina sare.Le incorporam în faina.

In lapte adaugam zaharul și zaharul vanilat și îl încălzim.Adaugam esenta de vanilie. 

Incorporam în aluat, în fir subțire, laptele.

Untul topit și răcit îl incorporam și pe el în aluat, tot în fir subțire.

Framantam pana ce aluatul nu se mai lipește de mâini. 

Aluatul rezultat trebuie sa fie unul elastic, nelipicios.

Acoperim vasul în care avem aluatul cu un prosop de bucătărie sau o folie de aluminiu și lasam la cald, la dospit, pentru 2 ore(aluatul trebuie sa și dubleze volumul). 

In acest timp ne ocupam de umplutura.

Taiem rahatul cubulețe.

Nuca o macinam, o amestecam cu cacao, zaharul pudra, coaja rasa de lămâie și portocala și lapte atâta cât absoarbe amestecul.


Când aluatul și a dublat volumul îl scoatem pe masa de lucru unsa cu ulei și mai frământăm circa 5-7 min.


Impărțim aluatul în doua bucati. 

Modelam prima porție de aluat cu ajutorul palmelor, într un dreptunghi cu lungimea egala cu a tăvii de cozonac. 

La fel procedam și cu cea de a doua porție de aluat.

 Presaram rahatul peste una din porțiile de aluat și apoi rulam sub forma de sul. Ungem o tava cu ulei și o tapetam cu faina. Așezăm cozonacul în ea.


Peste a doua foaie de aluat întindem compoziția cu nuca, rulam și așezăm în tava unsa cu ulei și tapetata cu faina.



Acoperim cele doua forme cu un prosop de bucătărie și lasam la dospit, la cald, pana ce aluatul își dublează volumul(circa 50-60 min.) *Depinde și de temperatura din bucătărie. 

Ungem cozonacii cu un amestec din ou cu lapte.

Dam la cuptor la 180 grade timp de circa 35-45 min. (face testul scobitorii).

*In primele 15 min. de coacere, va recomand sa așezați pe partea inferioara a cuptorului un vas(o tava)  cu apa fiarta, pentru a forma aburi. Dacă  aveți cuptor cu funcția de aburi nu ezitați sa o folosiți. 

*La jumătatea timpului de coacere e bine sa acoperim cozonacii cu o bucata de hârtie de copt umezita și bine stoarsa pentru a nu se arde la suprafață. 

Scoatem tăvile din cuptor, lasam circa 10-15 min după care scoatem cozonacii pe un grătar.

*Pentru a-și păstra prospețimea coaja, atunci când scoatem din tava cozonacii ii ungem cu un strat subțire de unt topit pe toate părțile. 

Eu una nu tai cozonacii atâta timp cât sunt calzi. Las sa se răcească și apoi feliez.

Pastrez cozonacii înveliți în hârtie de aluminiu, în cămară. 


Pofta bună! 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes