Pâine pentru sandwich-uri, la tava

Cel puțin o data pe săptămână, fac pâine în casa. Va asigur, și voi știți asta, ca este mult mai buna, mai gustoasa, mult mai sănătoasă decât cea cumpărată din magazin. 

Pâinea "confecționată"  în casa este fără aditivi, fără zahar în exces (sau deloc) și fără grăsimi inutile. 

Aceasta pâine are o textura fina, miezul este unul pufos iar coaja este una moale. 

Aluatul este unul moale, fin cu care poți lucra foarte ușor. 

Ca să o păstrați proaspata, fără sa se faramiteze, înveliți pâinea într un prosop de bucătărie din bumbac sau țineți o într o punga de hârtie.

Aceasta pâine am făcut o într o tava de chec dar voi o puteți face în orice doriți. 

Ingrediente

600 g faina alba

50 g unt moale

400 ml lapte

30 g drojdie proaspata

1 linguriță sare

Mai avem nevoie

faina pentru infainarea blatului de lucru și pudrat tava

ulei pentru uns tava

1 galbenus +1 lingura lapte pentru uns painea

Mod de preparare

Aluatul l am făcut la mașină de pâine. 

Punem în cuva mașinii laptele, sarea, untul tăiat cubulețe mici, făina cernuta și drojdia fărâmițata.

Programam mașina pentru frământat. După terminarea programului, scoatem aluatul pe masa infainata. Aluatul rezultat este unul elastic care nu se lipește de mâini. 

Formam o bila din aluatul rezultat și o punem într un vas.

Acoperim vasul cu un prosop de bucătărie sau cu o folie alimentara și lasam aluatul la loc cald, la dospit, pana când acesta își dublează volumul. La mine a durat 80 min. 

Răsturnam aluatul pe masa infainata și cu ajutorul palmelor îl întindem într un dreptunghi, de lungimea tavei în care urmează sa coacem pâinea. 

Rulam foaia de aluat. 


 Așezăm ruloul în tava unsa cu ulei și pudrata cu faina. 

Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit face câteva crestaturi(nu adânci, la suprafață) în aluat. 

Acoperim tava cu un prosop de bucătărie și lasam la cald, la dospit pana ce aluatul creste, își dublează volumul. La mine a durat 40 min. 

*La dospirea aluatului trebuie sa avem cald în bucătărie, creșterea lui depinzând de temperatura din camera. Plus de asta nu trebuie sa avem curenți de aer, deci nu va plimbați prea mult pe ușa... hahaha. 

Mai departe! 

Încălzim cuptorul. 

Amestecam gălbenușul cu laptele și batem ușor ajutând ne de o furculița. Ungem aluatul cu amestecul de mai sus.  

Dam tava cu aluat  la cuptor, la gătit, la o temperatura de 200 grade. 

Pe fundul cuptorului punem o tava cu apa. Aburii care se degaja fac ca pâinea sa crească și sa se gătească frumos, în mediu umed. 

Dupa 20 min, deschidem cuptorul și scoatem tava cu apa. 

Reducem temperatura la 180 grade și mai lasam pâinea la cuptor circa 20 min. Aceasta trebuie sa fie bine coapta(facem testul scobitorii) și frumos rumenita. 

Deci, pâinea rezultata trebuie sa fie una rumena, ușoară și compacta. 

Scoatem tava cu paine din cuptor, o lasam nu mai mult de 7-8min. sa se răcorească după care o scoatem din tava pe un grătar. 


mm... ce frumos miroase în bucătărie! Vreți sa rupem un colt asa fierbinte sau lasam pâinea sa se răcească și apoi o feliem? 
Merge de minune pentru micul dejun când tăiem câteva felii pe care le ungem cu unt și mai apoi cu niște gem de prune făcut în casa. La fel de bine merge și pentru sandwich-uri sau o poți praji și face cu ea niște tartine delicioase. 

Pofta bună! 




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes